fredag 13 januari 2017

Sherlock: Säsong 1

Nu när jag sett om alla tre avsnitten av första Sherlock-säsongen så är det dags för en liten sammanfattning av mina tankar. Detta var andra gången jag såg hela säsongen och sist var flera år sedan så det var verkligen dags - speciellt nu när de nya avsnitten dräller in. 

Vi har nog alla hört talas om Sherlock Holmes - mannen med den genialiske hjärnan. Privatdetektiven som förstod allt utom känslor. Vi har tidigare sett honom i en hel del olika varianter, och även om jag gillar historiska miljöer så är en av de stora anledningarna till varför BBC's version är min favorit, just att den utspelar sig i ett modernt London. Ofta kan jag tycka att berättelserna om Sherlock blir lite långtråkiga då det handlar väldigt mycket om hans detektivarbete. Men i BBC's tv-serie om Sherlock Holmes är det mycket mer fartfyllt än så - och just därför sitter man aldrig uttråkad.

Det jag gillar bäst med Sherlock är tre saker.

1
Det första är givetvis Sherlock himself. Karaktären. Mannen. Detektiven. Han är briljant samtidigt som han kan vara otroligt korkad - och detta blir en otroligt underhållande mix. Att folk anklagar honom för att vara psykopat är inte helt förvånande då han till synes inte verkar förstå sig på känslor överhuvudtaget. Samtidigt är han alltför fascinerad av brutala mord, vilket inte utåt sätt kanske ser jättebra ut precis. Men redan i första avsnittet ser vi en sida av honom som inte många får tillgång till. En sida som visar att han faktiskt bryr sig om människorna i sig, även om han inte alls förstår sig på hur de kan ta illa upp då han själv inte alls lägger några större tankar på vad folk tycker och tänker om honom. Sherlock är briljant, innerst inne godhjärtad, och att han dessutom slänger ur sig de mest oförskämda kommentarer gör honom desto mer underhållande som karaktär. 

2
Vad som kommer på plats nummer 2 i min "vad jag älskar med Sherlock"-lista, är relationen mellan de två huvudkaraktärerna. Sherlock bär inte upp serien helt på egen hand, utan tar även hjälp av kollegan John Watson - en krigsläkare som just återvänt hem. Då de båda är alltför uttråkade och behöver lite äventyr och mysterier i sina liv så söker de tillsammans upp faran. Relationen mellan dessa två utvecklas enormt genom säsongens gång, och ändå består säsongen endast av tre ynka avsnitt. 

3
Innan jag berättar vad min sista punkt innehåller så måste jag göra klart att detta inte egentligen är en kronologisk lista. Denna punkt är nämligen minst lika viktig som de två föregående (om inte mer). Jo, för sist så har vi nämligen den karaktär som alltid lyckas vara ett steg före Sherlock. Den som är något lite smartare, något lite hemskare - en ren psykopat som älskar att leka och spela spel. Men här snackar vi inte om att bygga slott i sandlådan eller att spela schack. Här handlar spelet om liv och död, och på grund av denna mästerliga skurk (som måste vara den mest välskrivna genom televisionens historia) blir varje avsnitt av Sherlock's första säsong lika spännande som det föregående. Och vänta bara på vad som kommer därefter. Fyra ord: Det blir inte sämre.

Alla tre avsnitt av Sherlock's första säsong består av 1,5 timmars tittarlycka för varje person som gör det positiva valet att följa denna serie. Så sätt igång - vad väntar du på egentligen? Har en serie blivit hyllad världen över så kanske det är dags även för dig att ge den en chans!

2 kommentarer:

 1. Jag håller helt med, på alla punkter, ser fram emot att sätta tänderna i de nya avsnitten!
  http://nouw.com/seriespaning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra att du håller med! Jag ser också fram emot att snart få se de nya avsnitten - så snart jag sett om alla tidigare säsonger.

   Radera