fredag 20 januari 2017

Point Break (1991)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjy4pPWkM_RAhWEFSwKHasJDsAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Ffilmmunch.com%2F7-interesting-facts-about-point-break-1991%2F4413&psig=AFQjCNEm1QAeL-QjcGxBaq5R9qaFZKfPRQ&ust=1484946872209265

1991 släpptes en film som senare blev en äkta kultklassiker för många. Filmen hette Point Break och bestod av skådespelarinsatser från bl.a. Patrick Swayze och Keanu Reeves.

Detta är en sån där kultfilm som man egentligen borde ha sett för länge sen, men jag var lite sen till det här tåget. Har velat se den länge men har inte haft så bråttom då jag antog att den egentligen kanske inte var så jätte bra, utan snarare som en vanlig actionfilm. Därför var det rena slumpen att jag satte på den idag då jag ville se en film, vände mig till Netflix, klickade på första bästa kategori och satte på närmaste film vars titel jag kände igen. Och guess what, Point Break visade sig vara en perfekt film för lilla mig. 

När den kom var Point Break en actionfilm utan dess like men idag har man sett en hel del verk som på ett eller annat sätt påminner om denna originalidé. Filmens huvudkaraktär spelas av mannen vi nog alla känner igen som Neo i Matrix-franschisen - ingen mindre än Keanu Reeves. Här spelar han FBI-agenten Johnny Utah som går undercover för att hitta ett gäng bankrånare som under varje rån, bär masker föreställande de förenta staternas före detta presidenter. För att komma rätt in i rollen tar han hjälp av en surfare och på så sätt får han även in foten i den-mer-kriminella-än-vad-den-verkar surfarvärlden. Men snart börjar hans FBI-kollegor misstänka att Johnny känner sig lite för hemma bland sina nyfunna vänner. 

Jag har alltid älskat actionfilmer, trots att många liknar varandra och trots att det är få som sticker ut ur mängden. Detta är inte något jag stör mig så mycket på utan brukar gladeligen underhållas ändå. Point Break är lik många andra på sätt och vis, men å andra sidan beror ju detta givetvis på vilka filmer man jämför med. För mig som har sett många liknande filmer, sticker den inte ut. Men dessa filmer kom ut senare, och därav är det faktiskt just Point Break som är ganska unik. Som jag sagt flera gånger förut: en film är inte klyschig om det är originalet. Nu talar jag givetvis ur egna erfarenheter och jämför med de filmer jag själv sett, so don't sue me. Poängen är helt enkelt att jag har förståelse för filmens kultförklaring. 

Jag gillar verkligen Point Break, men den har sina brister. Exempelvis är en relativt stor del av filmen ganska förutsägbar vilket jag ser som ganska negativt. Dock kan detta givetvis variera på person och hur mycket film man sett - kanske ansåg folk inte att detta var lika förutsägbart när filmen kom ut. Men jag kunde åtminstone se vändningen komma ganska tidigt, vilket är synd då det sänker nivån på upplevelsen lite. Samtidigt får jag ändå hurra för manusförfattarna lite då de verkligen haft ett öga för detaljer och kanske har de faktiskt valt att fokusera mer på detta då de förstått redan från början att den stora tvisten egentligen inte var någon större tvist.

Skådespelarna presterar väl - främst Reeves och Swayze som för det mesta stod i fokus, men jag gillade även Gary Busey's prestation i rollen som Utah's äldre partner Pappas. Point Break är en bra film som bjuder på underhållning hela vägen. Kvalitén var bättre än jag hade hoppats på och trots att den kunde bli förutsägbar så blev resultatet ändå väldigt bra. Gillar du actiondraman med ett djupare budskap så kan jag varmt rekommendera Point Break

BETYG: 8/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwja787ikc_RAhXmdpoKHfE9CqEQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.denofgeek.com%2Fmovies%2Fpoint-break%2F34945%2Fpoint-break-revisiting-the-1991-classic&psig=AFQjCNEm1QAeL-QjcGxBaq5R9qaFZKfPRQ&ust=1484946872209265

2 kommentarer:

  1. Hade ingen aning om att det fanns en äldre version av Pointbreak, får nog kolla på den här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag visste inte att det hade kommit en ny förrän jag skulle recensera denna... Har du sett den nya?

      Radera