fredag 27 januari 2017

Ny serie: Riverdale

Jag såg fram emot denna serie, men inser nu i efterhand att jag nog mest blev smittad av andras förväntan, snarare än att det faktiskt skulle vara en serie för mig. Riverdale är en ganska typisk ungdomsserie och jag vet inte vad det är med mig, men jag har så otroligt svårt för sådana här serier idag. Hade jag sett Riverdale för några år sedan så hade jag nog gillat den bättre, men allt jag ser idag (främst i serie-väg, filmer är alltid lättare då de tar slut fortare) som utspelar sig på high school, känns så otroligt klyschigt och löjligt på något vis. Det var precis så Riverdale började. Något som irriterar mig otroligt mycket i sådana här serier, är hur otroligt... hur ska jag uttrycka mig... Hur otroligt antifeministiska många ungdomsserier är. Det är stereotyper hit och stereotyper dit, och såklart ska det alltid handla om hur snygg någon är. Hur smal man är som tjej eller hur muskulös man är som kille. En av de första replikerna i Riverdale löd något i stil med "Wow, Archie got hot!", efter en snabb blick på hur grannkillen drar av sig tröjan framför fönstret och visar sina muskler. Ursäkta, jag kanske låter jätte dryg när jag säger så, men av någon anledning tycker jag bara det känns så löjligt.

Sedan, som jag nämnde tidigare så avskyr jag stereotyper. Inte bara för att det sprider ett dåligt budskap till unga tittare, utan även för att det är så otroligt uttröttande att titta på. Jag har redan sett det här. Det här har jag också redan sett. Läraren som strular med sin elev. Den bitchiga cheerleadern som bara vill förstöra förstöra och förstöra lite till. The Gay Best Friend. Triangeldramat. Avundsjukan. Mordet som ska få highschool-världen att verka så mörk och mystisk. Det var någorlunda intressant - för ungefär åtta år sedan. Sedan dess har det kommit en hel bunt med liknande serier och jag har redan tröttnat.

Det fanns alltså en hel del saker med Riverdale som jag störde mig på under avsnittets gång. Sedan får jag ändå säga att detta är en bra serie, för att vara en ungdomsserie. För att gå på samma vanliga story som numera finns i nästan alla ungdomsserier, så lyckas de ändå väldigt bra. Därför kan jag garantera att om du är en sådan person som gillar ungdomsserier, så kommer du älska Riverdale. Men personligen känner jag just nu att det finns alldeles för många störningsmoment för att jag ska kunna fortsätta kolla på denna serie. Allt känns så overkligt på något sätt, vilket gör att jag heller inte fastnat för någon av karaktärerna. Mer än det jag sett på film och tv, har jag faktiskt ingen aning om hur den sociala ungdomsvärlden ser ut i USA. Men jämför jag med egna erfarenheter, jämför jag med min uppväxt, min hemstad, mitt land... då känner jag inte igen mig ett dugg. Jag tror att jag kommer ge serien några till avsnitt med enda hoppet att jag slutligen kommer vänja mig vid alla störningsmoment. Varför? För att den enda karaktären jag faktiskt är lite nyfiken på, är Jughead.

8 kommentarer:

 1. När jag såg den tyckte jag den gav ett bra intryck på mig & det skrev jag i min veckosammanfattning (kommer imorgon). Men nu i efterhand tänker jag bara på de saker du tar upp. Hm.. får se hur den fortsätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj hoppas jag inte förstörde serien för dig haha ;) Men den är väl bra på sitt sätt, men samtidigt hade de kunnat göra det så mycket bättre om de bara hade avvikit lite mer från allt överdrivet tonårstrams så som exempelvis stereotyperna. Om karaktärerna hade varit mer trovärdiga så hade även serien i sig blivit bättre tror jag.

   Radera
 2. Ja, stereotyperna var den aspekt med piloten som gjorde den sämre. Hoppas verkligen att dem tar sig därifrån.

  SvaraRadera
 3. Jughead är intressant! Håller verkligen med om mycket av det du säger och ändå gillar jag serien. Konstigt, egentligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Jughead är nog det enda som jag finner intressant med denna serien hittills. Men han är ändå tillräckligt intressant för att få mig att vilja ge serien några avsnitt till :)

   Radera
 4. Jag älskar high school-serier men förstår vad du menar med att det var mycket stereotyper. Det är personligen inget jag stör mig på speciellt mycket (förutom kanske lärare/elev-detaljen). Jag gillade piloten jättemycket alla fall, har god relation till tidningen också :). Jag har numera någon grej för mörka karaktärer och tror Jughead kan ha något där, så hoppas på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att man gillar serien om man inte stör sig på stereotyper. Förövrigt tyckte jag ju också om den, men jag stör mig väl bara för mycket på sådana saker tyvärr. Jag gillar också lite mörka och mystiska karaktärer, och därför fastnade jag för Jughead :)

   Radera