lördag 21 januari 2017

Ang. Decemberlistan + Årets fem bästa gamla filmer

Min decemberlista tog stryk av min nästintill obrukbara dators tillstånd. Detsamma har gällt hela bloggen under i princip hela december och januari, men denna veckan har jag ändå fått det att fungera hyfsat bra så att jag ska kunna publicera inlägg lika ofta som förut. 

Jag vill inte ge upp på mina decemberlistor så istället för att skippa resterande frågor tänker jag bara låta de bli sena. Så jag hoppas att ni inte glömt bort filmåret 2016 helt och hållet ännu, för jag är i alla fall inte helt färdig med det. 

Fråga 1, Fråga 2, Fråga 3, Fråga 4 och Fråga 5 är besvarade. 

Så här kommer fråga 6.

Vilka gamla filmer (2015 och nedåt) som jag sett under året, har jag gillat bäst?

Den här listan handlar väldigt mycket om vilka filmer jag personligen fastnade för bäst. Några av dessa är visar dessutom väldigt hög kvalitet, men mest handlar det om att det var något med dessa filmer som verkligen fastnade för mig.

5
MISS PETTIGREW LIVES FOR A DAY
Det här är en sådan film som i någon annans ögon säkert är skräp. Men det var någonting som fick mig att verkligen älska den. Inte för att den är gjord av högsta kvalitet för det är den inte. Inte för att manuset är felfritt för det är det inte. Inte för att skådespelarna gör sina livs prestationer för det gör de inte. Jag vet inte riktigt vad, men något med berättelsen fick mig verkligen att sugas in i berättelsen så mycket att jag genast när filmen tog slut, bara ville starta om den från början och se den igen. Främst var det huvudkaraktären. Berättelsen. Kopplingen till verklighetens historia. Kopplingen till verkligheten helt och hållet. Det där något som man bara inte kan låta bli att älska. Läs min recension om Miss Pettigrew Lives for a Day här.

4
A CLOCKWORK ORANGE
Filmen man hört talas om men aldrig riktigt förstått vad den handlade om förrän man såg den. A Clockwork Orange var verkligen något annat, och efter att ha sett denna film höjdes Stanley Kubrick otroligt mycket som regissör i mina ögon. Detta är en udda film om en udda karaktär, och trots att denna karaktär är avskyvärd så kan man inte låta bli att för varje minut på skärmen, dras djupare och djupare in i berättelsen. Det är kort sagt en väldigt intressant rulle. Läs min recension om A Clockwork Orange här

3
CITIZEN KANE
Efter att ha sett Citizen Kane insåg jag precis vad folk menar när de säger att detta är en film alla filmälskare bör ha sett. Efter att ha sett den känner jag mig på något sätt bättre som filmälskare. Som om jag inte var en äkta filmfantast innan jag såg denna film. Det är en underlig känsla, och kanske låter det bara löjligt men det var verkligen så det kändes när eftertexterna började rulla. Hur kunde jag inte ha sett detta tidigare? Det är något med Citizen Kane som bara gör den så speciell. Så mäktig. Därför är detta en film alla filmälskare bör se om man inte redan gjort det. Läs min recension om Citizen Kane här

2
100 STEG FRÅN BOMBAY TILL PARIS
Detta är en film jag visste att jag skulle gilla redan innan jag såg den, men vad jag inte då förstod var hur mycket jag faktiskt skulle älska den. 100 Steg Från Bombay Till Paris är en sån där härlig Lasse Hallström film som bara sprider glädje. Den har ett otroligt viktigt budskap samtidigt som filmen bjuder på underhållning på hög nivå. En riktig glädjespridare enligt mitt tycke. Läs min recension om 100 Steg Från Bombay Till Paris här.

 1
DRÖMMARNAS FÄLT
Ja, det här var faktiskt den filmen jag gillade bäst av alla äldre filmer jag sett i år. Drömmarnas Fält, eller Field of Dreams som originaltiteln lyder. Har velat se denna film så otroligt länge, och när jag slutligen gjorde det ångrade jag mig verkligen inte. Detta är faktiskt en film jag upptäckte genom How I Met Your Mother, och enda sedan dess hade mina förväntningar byggts upp. Ändå lyckades jag bli överraskad av hur mycket jag gillade den, och det tycker jag i sig är ett väldigt högt betyg. Läs min recension om Drömmarnas Fält här

Vilken gammal film som du såg under 2016, var din favorit?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar