tisdag 6 december 2016

The Leftovers: Säsong 2


Hur härligt skrämmande är inte det nya introt?

HBO's The Leftovers är en serie från 2014, skapad av Damon Lindelof och Tom Perrotta. Totalt finns hittills två säsonger tillgängliga, men även en tredje och sista säsong är på gång. Detta är en spoilerfri recension.

The Leftovers är en dramaserie med inslag av fantasy och en hel del mystik. Vi får ta del av allt som följer efter att 2% av jordens befolkning spårlöst försvunnit, och i fokus ser vi familjen Garvey som bor i småstaden Mapleton. I andra säsongen flyttar Kevin med sin dotter och två nya familjemedlemmar i ett försök att få en ny start. Men väl i staden Jarden, som mirakulöst blivit skonade det mystiska försvinnandet, börjar saker och ting bli allt mer komplicerade. Våra huvudkaraktärer får träffa den utåt sätt perfekta grannfamiljen Murphy och under tiden tycks inte Kevin kunna glömma sitt förflutna. I rollerna ser vi bl.a. Justin Theroux, Carrie Coon, Amy Brenneman, Christopher Eccleston, Liv Tyler, Margaret Qualley, Chris Zylka, Regina King och Kevin Carroll.

Jag har skjutit upp att titta på andra säsongen av denna serie ganska länge, det var faktiskt nästan ett år sedan jag såg klart första säsongen. Anledningen till det är att detta är en oerhört speciell serie, både på gott och ont. The Leftovers är så märklig på så många sätt, men ändå så otroligt bra. Efter första säsongen hade jag väldigt blandade åsikter om serien. Även om jag var fast och inte ville sluta titta så började jag samtidigt för varje avsnitt som gick, tappa hoppet om att jag någonsin skulle få några svar på frågorna som ställdes. Frågorna blev nämligen bara allt fler, och allt konstigare. När säsongens avslutning lämnade mig lika förvirrad som första avsnittet, så kunde jag inte låta bli att ha låga förväntningar inför andra säsongen. Men efter att ha läst att andra säsongen imponerat på väldigt många tittare, så blev jag allt mer sugen på att sätta igång andra säsongen. Och herrejösses, det ångrar jag verkligen inte. 


The Leftovers är helt otrolig på så många nivåer. Första säsongen var bra, andra säsongen var fantastisk. Allt vi älskade i första säsongen har tagits ett steg längre, och samtidigt som serien givetvis bjudit på ännu fler frågor, så har vi ändå fått en helt annan öppenhet kring säsongen. Mot slutet började faktiskt saker och ting besvaras, och även om svaren på alla frågor inte låg rakt framför näsan på en så kunde man ändå se dem och förstå dem om man tittade mer på djupet och verkligen tänkte efter lite. Sedan första säsongen har jag varit orolig att The Leftovers bara verkade välgjord på ytan, men att manusförfattarna egentligen inte hade några svar på frågorna de själva ställde. Att de inte själva såg en tydlig röd tråd, utan bara improviserade. Andra säsongen har kraftigt motbevisat detta antagande, och visst kanske vi aldrig får svar på allt - men ett genomtänkt manus är garanterat inte något vi saknar. 
 
Kvalitét finns överallt i The Leftovers och tack vare detta, blir andra säsongen en emotionell berg- och dalbana från början till slut. Genom det extremt välskrivna manuset har varje avsnitt fått oss att känna enormt mycket. Vi undrar, vi förstår ingenting, vi inser något vi inte förstått tidigare vilket leder till att hjärtat nästan hoppar ut ur bröstet på oss. Vi känner med karaktärerna, vi blir ledsna för dem, vi tycker synd om dem, vi är glada för dem när det går bra och vi blir lättade när det jobbiga är över. Det är ett under att man kan bli så involverad i en serie och dess karaktärer trots att man samtidigt tycker varje avsnitt är det mest märkliga man någonsin sett.


Anledningen till varför många scener blivit så kraftfulla, beror på att de är så extremt intensiva. I The Leftovers handlar det inte lika mycket om dialoger som det handlar om blickar och rörelser. Tack vare skådespelarnas fantastiska prestationer lyckas många scener visa så oerhört mycket trots att de vid första anblick inte verkar alls märkvärdiga. Få serier kan få ett samtal mellan två sorgbundna kvinnor att bli så kraftfullt, enbart genom att använda sig av ansiktsuttrycken i karaktärernas respektive skådespelare. Ytterligare något som bidrar otroligt mycket till intensiviteten i serien, är musiken. Musiken är verkligen fantastisk. Jag minns att jag lade märke till detta redan i första säsongen, men i andra säsongen har denna fördel tagits till en helt ny nivå. Den väldigt speciella temalåten finns kvar och används i många viktiga scener, och detta gör sig så himla bra. Samtidigt har vi fått höra en hel del effektfulla coverlåtar av noga utvalda texter som passar så oerhört bra till varje scen. Ett exempel är flera Simon and Garfunkel-låtar som använts, men i en helt ny tappning. Texterna är otroligt fina, medan musiken görs om så det passar omgivningen i The Leftovers alldeles utmärkt. 

Till den som sett säsongen: Kopplade du första scenen av säsongens första avsnitt till något? Med den gravida kvinnan? Är nämligen fortfarande lite förvirrad över det. 

Jag skulle inte ljuga om jag hävdade att The Leftovers andra säsong är en av de bästa säsongerna jag någonsin sett av en tv-serie. Och därför är det precis vad jag tänker hävda - så sätt igång och se serien med detsamma, för även om första säsongen är svår att få grepp om så är det ändå något som lyckas ta tag i en så hårt att man bara måste se vidare. Helt otroligt att serien inte vunnit fler priser än vad den gjort. 

Vill du läsa mer om The Leftovers? Klicka här!


6 kommentarer:

 1. Den här andra säsongen lyfte upp The Leftovers som min absoluta favoritserie. Den har i princip allting jag vill ha när det kommer till TV. Så jävla välgjort.

  Hm, jag minns inte riktigt den gravida kvinnan. Vad var det för något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här - var verkligen helt blown away av denna säsong! Så himla bra.

   Den första scenen utspelade sig nog för länge sedan. Kvinnan bodde i en grotta med några medmänniskor men grottan rasade ner på de andra när hon var ute. Därefter födde hon barnet. Sedan gick det ett tag och hon blev biten av en orm för att skydda sitt barn mot den, och sedan dör hon. En annan kvinna tar barnet och där slutar det. Väldigt mystiskt. Har väl en dold mening antagligen och har nog kanske inte egentligen så mycket att göra med resten av karaktärerna eller huvudstoryn. Ytterligare något som gör The Leftovers väldigt unik.

   Radera
  2. Jajuste, den. Är inte helt säker men dom kanske ville visa på ett mer kreativt sätt att det sker stora jordbävningar just vid det stället dom byggde staden. Det går ju sen ihop när allt vatten sugs ner i marken efter en jordbävning. Men ormen och barnet lär ju spela någon roll, speciellt då det är just The Leftovers och dom gillar såna där små saker.

   Radera
  3. Ja så kan det nog vara, att det är kopplat till jordbävningarna. Tänkte inte ens på det.

   Radera
 2. Äääälskar andra säsongen! Den var sååå bra och välgjord!! Jag älskar Matt, helt överlägset den bästa karaktären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar Matt, han är så himla genomgod. Men min favorit är faktiskt Nora. Hon har varit med om så himla mycket och är också en väldigt bra människa. Dock var det lite tråkigt att hon lämnade Kevin bara för att han berättade sanningen för henne om sitt "galenskap".

   Radera