onsdag 7 december 2016

Skådespelarna bakom galenhet


Detta är ett samarbete med Felicia på FrökenTV, Sara på Seriereflektioner, Emelie på GothamAlley, Karin på KarinsUniversum och Lovisa på Seriedrottningen.

I många fall gör ingenting sig så bra på skärm som galenhet. Det finns flera helt fantastiska filmer som är fantastiska just för att de är lika skruvade som sina karaktärer. Men för att en film verkligen ska bli bra, oavsett manus eller omgivning så krävs det att den galne karaktären spelas av någon med enorm talang. Detta är unikt - givetvis finns det många bra skådespelare, men jag tvivlar på att det är alla som kan spela galen så bra som vissa väldigt speciella och talangfulla människor.

För drygt 35 år sedan, hade en av Stephen King's mest kända filmer premiär. Filmen hette The Shining och i huvudrollen såg vi en skådespelare som jag personligen anser vara en av de bästa genom tiderna, nämligen Jack Nicholson. Jag vet inte vad som påverkar detta tyckande mest - hans otroliga talang eller han perfekta utseende för en galen karaktär. Inte många har den typen av utseende heller - att kunna se så galet ond ut bara genom att le. Och detta är verkligen inget kritiserande till honom som person - tvärtom så beundrar jag hans utseende otroligt mycket. Även om man såklart ibland undrat om folk som träffar honom i verkligheten genast blir avskräckta av hur elak han kan se ut. Men det är något i det där leendet - det är inte bara ont, det är så perfekt galet ont. Det var detta leendet som gjorde honom till den självklara Jokern i 80-90-talets Batman-filmer. Ja, det var ju innan Heath var i mogen ålder förstås. 

Vi har många kända film- och tv-karaktärer som under någon period i sitt liv totalt förlorat förståndet. Jokern, Norman Bates, Hannibal Lecter... Ja, Hannibal Lecter. Där har vi ytterligare en skådespelare som gjorde hela sin film till en riktig rysare. Givetvis pratar jag om filmerna där Anthony Hopkins spelar den välkände kannibalen, ja samtidigt som lammen tystnar. Har har vi en otroligt obehaglig film, och trots att Lecter under filmens gång redan är bakom lås och bom och egentligen kanske inte skulle räknas som huvudantagonist, så lyckas han ändå stjäla hela filmen. Där har vi alltså ytterligare en skådespelare som spelar så bra att man skulle bli lite orolig av att vara ensam i ett rum med honom. 

I en film från 1995 blev jag otroligt överraskad av en viss skådespelares prestation. Detta är en skådespelare vi ALLA känner till då han kan vara en av världens mest kända ansikten utåt för Hollywood. Innan jag såg denna fantastiska film såg jag honom mest som en skådespelare som blev känd för sitt utseende medan talangen snarare var resultatet av träning och hårt arbete. Men detta var redan i startskedet av hans stora karriär, och jisses vad han spelar bra. Skådespelaren jag pratar om är ingen mindre än Brad Pitt och filmen jag syftar på heter Twelve Monkeys. Här spelar han en patient på ett mentalsjukhus vars galenhet påbörjade redan som barn. Jag blev så chockad när jag såg denna film - är detta verkligen Brad Pitt? Karaktären tog mig med storm och Pitt's framförande är helt oförglömligt. Gillar du skådespelaren så ska du garanterat sätta dig ner och se Twelve Monkeys - hela filmen är otroligt imponerande, framförallt för den som gillar sci-fi och överraskande tvistar. 

En liknande film är faktiskt Fight Club. Inte på storyn kanske, men när man sett början till slut av både Fight Club och Twelve Monkeys så inser man hur lika de är på många sätt. Gillar man den ena så gillar man garanterat den andra - trots att de egentligen utåt sätt är väldigt annorlunda. Även i Fight Club ser vi en väldigt speciell karaktär i huvudrollen - spelad av ingen mindre än Edward Norton som omgående visar sin talang i olika roller. Här har vi en karaktär vars namn vi inte ens vet - och ändå blir han så fängslande att få följa. Det som utmärker denna karaktär är att han till en början inte är fullständigt galen på samma sätt som många andra mentalsjuka karaktärer från andra filmer. Istället byggs det långsamt upp, och sakta men säkert får vi mer och mer förståelse för karaktären och hans beteende. Att lyckas hålla en sådan bra balans mellan frisk och mentalsjuk kan jag inte ana annat än att det måste vara jättesvårt - och därför är Norton utan tvekan rätt man för jobbet. 

En annan skådespelare, som precis som Brad Pitt, överraskat mig då jag trodde hon framförallt var känd för ditt privatliv och utseende, är Angelina Jolie. I filmen Stulna år (Girl, Interrupted) från 1999 bevisar hon att hon är mer än bara ett vackert ansikte. Här spelar hon den komplicerade karaktären Lisa Rowe, inlagd på mentalsjukhus med diagnosen sociopat. Alltsom vi lär känna henne bättre inser vi att det finns mer till henne än vad som sagts. Om karaktären verkligen är galen eller inte kan diskuteras, men oavsett vad man kommer fram till så kan vi garantera att Angelina kan spela galen. Riktigt bra dessutom. 

För att återgå till den välkände karaktären The Joker från berättelserna om Bruce Wayne och hans kamp mot det onda - Heath Ledger. Ja, givetvis hade jag inte bara tänkt nämna honom lite smått i början av texten - nej den här skådespelaren förtjänar ett helt eget stycke. Nicholson's Joker har det perfekta utseendet och om karaktären hade varit tillräckligt utvecklad på den tiden så tvekar jag inte en sekund på att han hade kunnat göra ett otroligt jobb. Men dessvärre var Jokern i de gamla filmerna, inte mycket mer än den typiska skurken. Ond utan förklaring. Galen utan förklaring. I Nolan's Batman-filmer har de varit smarta nog att utveckla denna skurk något enormt - han har fortfarande en mystik kring sig men skådespelaren tillåts verkligen här att gå så djupt på karaktärens psyke att han når en helt ny nivå av obehag. Jag ska vara helt ärlig - första gången jag såg Heath Ledger's Joker hade jag ingen aning om att det var Heath Ledger bakom allt smink. Och när någon nämnde det för mig trodde jag att de skämtade. Heath Ledger? Han är ju bara Patrick Verona från den där mysiga highschool-komedin. Han är ju bara den där lilla William Thatcher i äventyrsfilmen om den unge killen som drömde om att bli riddare. Inte kan det väl vara han bakom det där fantastiska skådespeleriet? Jodå, visst var det han. Helt otroligt vilka talanger som kan visa sig om man faktiskt blir erbjuden chansen att få visa det. 

Vilken skådespelare anser du kunna spela galen bäst? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar