torsdag 15 december 2016

Salem: Säsong 1

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjX8LSvgvfQAhXRM1AKHeEgD_4QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Frenewcanceltv.com%2Fsalem-season-4-cancelled-renewed%2F&psig=AFQjCNGEixLZqkLgArfNt2Fg2W7GW0dfDQ&ust=1481919470634670

Salem är en tv-serie från 2014, skapad av Adam Simon. Serien består av tre säsonger där den sista just nu är i sändning. Första säsongen innehåller 13 avsnitt. Detta är ett spoilerfritt inlägg. 

Salem utspelar sig i 1600-talets Massachusetts, i den lilla staden Salem där häxjakterna precis börjat eskalera. Medan kriget mellan häxorna och kyrkan pågår för fullt, återvänder en soldat hem efter efter sju års frånvaro och märker snabbt hur fruktan för häxorna numera präglar hela staden. Trots att han själv inte tror på något annat än att häxorna bara är kyrkans påhitt, så inser han snart att hans hem inte längre är detsamma. Och kanske har han till och med en övernaturlig fiende närmre sig än han anar? I rollerna ser vi bl.a. Janet Montgomery, Shane West, Xander Berkeley (yep, Nikita reunion), Seth Gabel, Elise Eberle, Tamzin Merchant, Ashley Madekwe och Iddo Goldberg. 

Jag har länge funderat på att se denna serie, men ändå varit osäker på om jag skulle gilla den. Av någon anledning har jag för mig att ha läst att den inte skulle vara särskilt bra. Att den skulle vara rå och otäck och därav antog jag att det betydde att manuset var dåligt. Men ändå var jag nyfiken på den och därför bestämde jag mig slutligen för att ge den en chans. Och jag är verkligen inte besviken! Salem är rå och otäck för den känslige tittaren, men den är även så mycket mer än så.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwik2I28hPfQAhXVdFAKHadYDBQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.latimes.com%2Fentertainment%2Ftv%2Fshowtracker%2Fla-et-st-salem-review-20140419-story.html&psig=AFQjCNHMwmte6GcB-Qvr7tEdOBfeDKXLgQ&ust=1481920033948715

Jag fångades redan i första avsnittet och därefter blev det bara bättre och bättre. Spänningen var konstant, karaktärerna intressanta och storyn kring häxjakterna fascinerande. Kriget mellan de jagade häxorna och de jagande var väldigt spännande att få följa, framförallt för mig som är intresserad av historia - speciellt när det gäller just häxjakterna på 1600-talet. I verkligheten fanns det ju inga häxor på riktigt, istället brände man oskyldiga kvinnor på bål bara för att de var lite för självständiga för sitt eget bästa. Helt otroligt vad religionen orsakat i vår historia... Hur som helst, vi har nog alla hört talas om staden Salem - häxornas hem enligt myten. I tv-serien Salem möter vi invånarna i denna stad, under en tid då häxjakterna var som störst. Men till skillnad från i vår verkliga historia, är häxorna i serien riktiga. De existerar för att tjäna djävulen och planerar tillsammans att orsaka en hemsk pest som ska utplåna alla vanliga, kraftlösa, människor.  

Jag gillar storyn - inte bara häxorna, jag gillar även att det finns en bra händelseföljd. Karaktärerna är lätta att fastna för, ja kanske förutom de man hatar med total avsky. När det gäller häxorna är det ingen som är 100% ond eller 100% god, utan där får man snarare bilda sin egen uppfattning. Att serien bjuder på en hel del oväntade tvistar skadar inte heller och dessutom innehåller säsongen den perfekta mängden avsnitt - det magiska numret tretton. Personligen tycker jag det är precis lagom - över 20 är för mycket och under 10 är för lite. Samtidigt är jag ändå  glad att jag har ytterligare två säsonger att beta av, då säsongsavslutningen slutade väldigt spännande.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjpuqLYgvfQAhVPOVAKHRVLAksQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.pinterest.com%2Fespejisma%2Fsalem%2F&psig=AFQjCNGvdQ0oyzDNb1Juz313tc-xbC4CQg&ust=1481919555920203

Mer än råa bilder av lik och blod får vi även ta del av kärlek, vänskap och familj - och det var nog just detta som jag innan jag såg serien, trodde att den saknade. Men trots det mörka temat får vi ändå det som varje bra serie kräver - något som får en att leva in i berättelsen. Det är just karaktärerna och deras relationer till varandra som oftast står för denna egenskap, vilket i sin tur beror på hur välskrivet manuset är. Jag säger inte att det är felfritt dock - precis som många andra serier finns det tillfällen i manuset då händelseförloppet blir förutsägbart eller klyschigt. Vi har den stora romansen mellan häxan och soldaten, vi har den gode vännen som vi tycker synd om men som alltid finns där till hands, vi har den antagonist som innerst inne besitter en godhet, vi har den antagonist som bara förstör och fördärvar hela tiden och så har vi... Ja, Cotton Mathers. Han är en egen kategori i sig. 

Salem har överraskat mig positivt och under säsongen har spänningen växt och blivit större och större tills vi fått ett riktigt bra avslut på säsongen, men som ändå lämnar öppet för nästa säsong. Jag gillar verkligen serien och ser fram emot att genast påbörja säsong 2. Tips till dig som gillar historia präglat av övernaturliga inslag! Så länge du inte har något emot när allt är historiskt inkorrekt, det vill säga... 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjfn56IhffQAhUVYFAKHVeDAWQQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DfTxZYR3W8bE&psig=AFQjCNF6mW2Qyh4m-Fyq2gZQdkhWPHj7Yw&ust=1481919922582542

2 kommentarer:

  1. Har velat se den här serien såså länge! Vart kollar du på den? & är inte huvudrollen hon från This Is Us? Tänker att det kan vara roligt att kolla igenom den nu när den blivit nedlagd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis det är hon som spelar Kevins brittiska "flickvän"! Janet Montgomery heter hon. Du borde kolla igenom Salem, jag gillar den i alla fall :) dock måste man ju gilla övernaturliga serier. Personligen gillar jag sånt så denna serie passade mig väldigt bra! Jag kollar på Netflix, de två första säsongerna finns där :)

      Radera