söndag 25 december 2016

Årets fem bästa karaktärer!

Fjärde frågan på den här listan är nu besvarad.
Vilka film- och seriekaraktärer sken som mest under året? 

I denna lista fokuserar jag endast på de karaktärer som är nya för året eller är med i en serie som sänt en ny säsong under året. Jag har även valt ut de karaktärer som varit mest intressanta och vars inre personlighet och utveckling synts bäst under säsongens/filmens gång. Alltså måste de inte nödvändigtvis vara mina favoritkaraktärer. 

5
Kate Pearson (This Is Us)
Den här listan kommer som vanligt främst bestå av seriekaraktärer då de oftast har en mycket bättre utveckling än filmkaraktärer då de faktiskt får chansen att utvecklas. Kate tror jag kommer ha stor chans att utvecklas i framtiden, än så länge har det inte hänt så mycket men jag måste ändå säga att jag genast fastnade för denna karaktär. Hon är intressant av den enkla anledningen att jag aldrig tidigare sett en karaktär med samma problem på tv-skärmen. Hollywood och amerikanerna i allmänhet brukar undvika sådana här ämnen - vilket är otroligt synd då det är vardagsproblem som otroligt många människor tvingas hantera dagligen. Droger, relationsproblem och avundsjuka har de inga problem med att ta upp, men när det kommer till vikt? Ja, då är det bara anorexian som tas upp - aldrig när det går åt andra hållet. Jag tror att många - tack vare karaktären Kate Pearson, har fått större förståelse för att människor vänder sig till mat istället för att ta itu med de psykiska problemen. Läs mer om This Is Us här.

4
John Murphy (The Leftovers)
Som jag tydligt och klart beskrev i min recension av andra säsongen, har The Leftovers varit den bästa serien under året av de jag sett. I säsongen fick vi träffa en del nya karaktärer, däribland John Murphy som jag totalt avskydde i början. Han var ingen favorit i slutet heller, men det finns ingen som helst tvekan om att han var intressant. Skaparna bakom The Leftovers är otroligt skickliga på att skapa karaktärer som väcker mystik och intresse hos oss tittare, och John Murphy är inget undantag. Vi får inga svar kring karaktärens psyke rakt framför oss, istället krävs det att man dyker under ytan på händelserna som sker och beteendena bakom karaktärerna, och tillåter vi oss själva att dyka in i John Murphy's hjärna så tror jag vi alla kan få förståelse för honom. Otroligt svårt att beskriva, men för dig som sett säsongen tror jag du förstår precis vad jag menar. Läs mer om The Leftovers här.

3
Jon Snow (Game of Thrones)
Precis som förra året kommer Jon Snow med på denna listan - och i år är det främst tack vare avsnittet Battle of the Bastards. Och ja, givetvis alla frågor vi ställt oss kring karaktärens bakgrund och hur vi slutligen faktiskt fick de svaren vi så länge varit ute efter. Jag tror vi alla GoT-fans kan enas om att Jon Snow platsar på denna lista även i år. Läs mer om Jon och Game of Thrones här.

2
John Silver (Black Sails
Det verkar inte som att det är många av er som läser min blogg som följer tv-serien Black Sails, men här kommer min motivation ändå. Även om du inte sett serien har du nog hört talas om den välkända berättelsen Skattkammarön. Ja precis, den. Karaktären John Silver var inte precis något okänt namn innan Black Sails startade, och genom serien får vi åter igen uppleva denna legendariske karaktär. De flesta andra verk ur Robert Louis Stevenson's berättelse, är John Silver redan en legend. Men i Black Sails får vi följa honom från starten - innan han blir enbent och innan han ens blir pirat. Men i tredje säsongen - ja då startar det på riktigt. Under säsongen har vi fått ta del av hur kocken John Silver förvandlades till den mytomspunne legendaren Long John Silver. Och jag måste säga - det var helt fantastiskt. Läs mer om Black Sails här

1
Newt Scamander (Fantastiska Vidunder och Var Man Hittar Dem)
Okej, jag erkänner. Hans utveckling har inte så mycket med saken att göra, men detta är Newt Scamander vi snackar om - hur kan inte han komma med på en sån här lista? Jag älskar allt med honom - kläderna, personligheten, underbara Eddie Redmayne. Jag ÄLSKADE verkligen denna film och jag visste redan när jag såg den första postern till filmen att jag skulle älska huvudkaraktären. Mycket mer fascinerande än tråkiga Harry Potter. Sorry, han var också intressant en gång i tiden. Men man har liksom tröttnat. Det var otroligt härligt med ett nytt ansikte och en väldigt annorlunda personlighet till denna franschise. Läs mer om Newt och Harry Potter-världen här.

Värda att nämnas: Eleven (Stranger Things), Jyn Erso (Rogue One), Claire Fraser (Outlander), Meave Millay (Westworld), Kevin Garvey (The Leftovers) och Stephen Strange (Doctor Strange). 

Vilka film- och serie-karaktärer anser du ha varit som mest intressanta under året?

5 kommentarer:

 1. Håller med om Newt Scamander HUR kan man inte älska honom och ha honom som favorit?

  Ny och ny men under säsong 5 av Suits så går Harvey genom mycket som gör att man ser honom i ett nytt ljus vilket var intressant

  Sedan har vi ju Ginny i Pitch bara för att hon är så sassy :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, Newt is king :D

   Har alltid älskat Harvey men inte sett säsong 5 än. Är på säsong 2 och visst är han lite ensidig ännu, men ändå underhållande :) då har jag i alla fall något att se fram emot inför säsong 5, för att få se en annan sida av Harvey Specter kan ju inte bli annat än bra.

   Ginny i Pitch gillar jag också men hade totalt glömt bort att den serien existerade! Älskade de första avsnitten, såg väl fyra ungefär tror jag men sedan halkade jag efter och glömde bort serien helt. Måste se klart den!

   Radera
 2. Kate är ett bra exempel ang matberoende när det annars bara brukar vara anorexi som tas upp. Jag tycker dock att det är lite tråkigt att de antingen ska vara just anorexi eller folk som är ohälsosamt överviktiga. Alltså det är bra att det diskuteras men en väldigt stor grupp som har problem med mat eller ja, har ätstörningar är ju normalviktiga och typ lätt överviktiga men det tas aldrig upp nästan. Jag har gjort en topp 10 lista på karaktärer faktiskt men inte publicerat den än :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller precis med. Kate är ju ett extremt fall, men det är sällan vi får se just övervikt som något psykiskt istället för rent av ohälsosamt. Finns många som faktiskt bara är lätt överviktiga, men inte alls så att det är ohälsosamt så det enda problemet för dem är egentligen alla normer. Att man (ex som tjej) kanske inte är lika smal som vissa andra tjejer, men man är ändå inte jättestor som ex Kate. Alla har faktiskt olika gener och vissa kan inte vara normsmala, och detta är något som tyvärr visas väldigt lite av just på film och tv. De ska ju alltid välja ut de snygga och smala tjejerna och de muskulösa killarna när man väljer skådespelare. Himla synd egentligen.

   Radera
  2. Och de få tillfällen då det inte är så - ja då är det en löjlig komedifilm vi får se där de bara förlöjligar karaktärerna för deras utseenden. Hoppas Hollywood och resten av film- och tv-världen snart börjar bli lite mer nytänkande inom det området. Dags att inse att vi faktiskt lever under 2000 talet - åren då alla börjar bli mer accepterade oavsett utseende, läggning, hudfärg mm.

   Radera