söndag 4 december 2016

Årets fem bästa biofilmer!

Första frågan på den här listan är nu besvarad. 
Vilka nya filmer har varit bäst av de jag sett under år 2016?

Innan jag låter er läsa listan vill jag bara be om ursäkt för att alldeles för få av dessa filmer blivit recenserade under året. Jag har haft ett väldigt händelserikt och stressigt år och därav har inte bloggen eller recensionerna blivit en prioritet. Jag funderar på att göra lite kortare recensioner på alla filmer jag inte hunnit recensera, som en rad olika samlingsinlägg med flera mini-recensioner på varje. Låter det som en bra idé? Annars är jag nämligen rädd att jag aldrig kommer hinna skriva klart alla recensioner. I annat fall kan ni ju se detta som små sammanfattningar och tips om (några av) filmerna i alla fall. Hur som helst
 PRESENTING... The List: 

5
Miss Peregrine's Hem För Besynnerliga Barn
Denna film har en del brister, men jag tar med den på listan av den enkla anledningen att jag personligen älskade det. Oavsett hur kvalitén ser ut i filmen så älskar jag storyn och känslan och karaktärerna och miljön. Finns ingen tvekan om vem som regisserat filmen - det syns på långa vägar. 

4
The Danish Girl
Detta är en otroligt viktig och vacker film som jag visste att jag bara måste se. Det var dock dumt att se den på bio...man vill ju inte vara bland folk när tårarna börjar rinna. Eddie Redmayne bevisar som så många gånger förut hur fantastisk han är som skådespelare, och filmen i sig är otroligt fin. Alicia Vikander ska vi vara grymt stolta över, jag är verkligen inte förvånad över hennes oscarsvinnande för denna roll. Sedan finns ju filmens främsta egenskap - budskapet. För alla som inte förstår hur det är att känna sig instängd i sin kropp, borde denna film vara en lag att se. Det är nämligen otroligt viktigt att samhället förstår och accepterar andra människor för den de är. 

3
Doctor Strange
Jag är inte nära ett så stort Marvel-fan som många andra. Jag gillar vissa av deras filmer, ogillar andra. Superhjältar i allmänhet är sällan något jag fastnar för då det lätt känns fånigt. Ändå visste jag redan när jag såg den första postern till Doctor Strange, att detta var en film jag skulle älska. Benedict Cumberbatch, namnet "Strange", färgerna, magin, hans coola klädsel. Att misslyckas med detta blev fullständigt omöjligt. Och jag blev verkligen inte besviken - filmen tillfredsställde mina förhoppningar och mer. 

2
Djungelboken
Får erkänna att jag inte såg denna film på bio, utan köpte hem den efter release:en och såg den på tv:n hemma. Men lika bra var den ändå! Jag som verkligen ÄLSKAR Disney's Djungelboken älskade givetvis även denna version (om inte mer). Musiken, karaktärerna, miljön, animeringen - allt var så oerhört fantastiskt att jag inte ens var nöjd när eftertexterna började rulla. Jag är glad att jag köpte hem blu-ray utgåvan för på så sätt kunde jag även utöka min fascination genom att följa med på hela resan i allt extra-material. 

1.0
Fantastiska Vidunder och Var Man Hittar Dem
Första platsen går till en film jag såg för bara någon vecka sedan eller två (beroende på när jag publicerar detta inlägget...). Fantastiska Vidunder hade jag höga förväntningar på (who doesn't?) och ändå lyckades jag lämnas starkt imponerad när eftertexterna började rulla. Jag älskar älskar älskar magi, och magi blandat med en så historisk tid som 30-talet (tror jag det var?) blir ju bara helt underbart. Eddie Redmayne är fantastisk och Newt Scamander fascinerande. Filmen bjöd på allt man kan önska sig; humor, spänning, magi, historia och kopplingar till Hogwarts och resten av Harry Potter-världen. Underbar film som aldrig blir tråkig! Och jag skäms inte ens för att säga att jag tycker bättre om denna än föregående Harry Potter-filmer. Tycker det var uppfriskande med lite nya ansikten även om vi åter igen bjuds in i samma härliga universum. 

1.1
Star Wars: The Force Awakens
Ja, detta blir en hedersomnämning då den egentligen slår alla dessa filmer. Problemet är bara att jag såg denna film på bio i slutet av december förra året, så tekniskt sätt tillhör den förra årets bästa filmer, men eftersom jag förra året skrev dessa listor redan i slutet av november/början av december så kom den inte med då. Därför hamnar den lite mitt i mellan, men i stort sätt slår den både detta och förra årets biofilmer. Anledningen? Innan jag såg denna tyckte jag Star Wars var bra filmer om inte något överskattade. Idag är jag ett stort Star Wars-fan och allt tack vare denna film. Egentligen hade jag inte mycket förväntningar (min pappa och bror har alltid varit Star Wars fansen i familjen, och i jämförelse med deras var mina förväntningar ingenting), men redan de första fem minuterna insåg jag hur mycket jag hade saknat denna underbara värld. Även om jag numera uppskattar de gamla filmerna så mycket mer, så tycker jag ändå att detta är den bästa - antagligen för att den är nyare och därav ännu häftigare att se (inte minst på bioduken). Därför är denna film värd en hedersomnämning trots att den tekniskt sätt släpptes förra året. 

Vilka av årets biofilmer anser du ha varit bäst? 

15 kommentarer:

 1. jag har sett jätte lite filmer på bio i år men har hyrt ganska många precis när de släppts. Men på bio hmm, jag gillade deadpool mest tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också sett på förvånansvärt lite bio i år! Brukar gå ganska ofta, men den senaste tiden har det bara inte blivit av. Har faktiskt inte sett Deadpool ännu! Köpte hem den under Black Friday så ska snart se den så fort den anländer :)

   Radera
 2. Trevlig liten lista. Varit lite sugen på Djungelboken, verkar rätt intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker den var jättebra, samma känsla som Disney's version men så mycket verkligare och på så sätt (enligt mig) även bättre :) Stort tips (så länge det är på storbild)!

   Radera
 3. Hahaha "1.0" "1.1"! Hmm årets bästa. Har inte sett så mycket på bio (eftersom jag enbart ser filmer som kommer från något "större", ex. Marvel, Dc, Star Wars/Trek!). Men jag antar att Doctor Strange är längst upp. Kanske Civil War, Star Trek Beyond. Inget har varit exeptionellt (Suicide Squad, X-Men Apocalypse, Deadpool, Batman v Superman) så jag vet inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill så gärna se den nya Star Trek! Men skulle behöva en re-watch av de andra filmerna först. Batman v Superman var jag jättebesviken på :(

   Radera
 4. Bara sett The Danish Girl och Star Wars från den listan, men de är superbra! :)

  SvaraRadera
 5. Bästa filmen på bio: Djungelboken. Bästa filmen: Deadpool ;) Jag såg så få filmer på bio though...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djungelboken var underbar, hade så gärna velat se den på bio. Men har ganska stor tv med bra ljud och sånt hemma också, så jag överlever :) Deadpool har jag inte sett ännu.

   Radera
 6. Jag tyckte om Star Wars: The Force Awakens när jag såg den på bio förra året men när jag sedan fick hem den på blu-ray så insåg jag att jag blivit bedragen av biomyset. Jag orkade inte ens se klart filmen hemma i tv-soffan. Som en engångstitt är den bra men som en repris, not so much...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte allt för oväntat, speciellt då filmen har en sån tunn story!

   Radera
  2. Jaså, jag såg den också igen hemma efter att ha köpt blu-ray utgåvan och jag gillade den lika mycket :) Givetvis blir allt bättre på bio, men gillar filmen överlag ändå.

   Radera
 7. Vad skönt att jag inte är den enda som gillar Fantastic Beasts lite mer än Harry Potter. När jag nämnde det på väg hem från biografen igår blängde folk på mig som om jag vore dum i huvudet, haha. Men älskade att dem hade humor och samtidigt kopplade allt till saker i vardagen som även tyvärr finns idag som det som händer med Credence tex. Ska inte skriva vad ifall någon inte sett filmen.

  Har fortfarande inte sett Djungelboken, skäms på mig!

  Och Eddie är verkligen en fantastisk skådespelare, har följt hans karriär i snart 10 år och minns att jag försökte övertala folk redan då att han skulle komma långt men många bara nä han är värsta tönten, kommer inte att hända. Man bara haha VEM hade rätt! :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha fick samma reaktioner från mina vänner som jag såg den med! Älskade också hur underhållande den var - humor skadar aldrig så länge den hålls på en bra nivå! Ja, jag gillade också hur de använde ex. allt Credence varit med om. Sånt hände ju alltför ofta på den tiden, och händer dessvärre även idag på vissa ställen. Inte konstigt att han tappade kontrollen till slut.

   Ja, minns när jag såg Eddie första gången - det var i Les Miserables och då tänkte jag inte så mycket på honom. Det var först nu de senaste två åren som man insett vilken talang han faktiskt har. DU HADE RÄTT!! :D

   Radera