onsdag 30 november 2016

Veckans tema ● Klassamhälle


Detta är ett samarbete med Felicia på FrökenTV, Sara på Seriereflektioner, Emelie på GothamAlley, Karin på KarinsUniversum och Lovisa på Seriedrottningen.

Veckans tema är "klassamhälle" och där finns det en serie som passar så perfekt in på detta temat. Downton Abbey är en serie på 52 avsnitt uppdelat i 6 olika säsonger, och skapades av oscarsvinnaren Julian Fellowes. Serien har vunnit flera Golden Globes samt en hel del andra priser, och ur min egna åsikter så måste jag säga att det är högst välförtjänt. 

Downton Abbey var serien som fick mig att öppna upp ögonen för en hel ny genre, nämligen kostymdraman. När jag var yngre var jag (konstigt nog) väldigt anti just kostymdraman då jag ansåg de vara extremt långtråkiga och allmänt ointressanta. Min mamma tipsade om Downton Abbey, men jag sa nej direkt. Jag kommer inte gilla det, sa jag. Kostymdraman är bara inte min grej. Hah. Jodå Elsa, kostymdraman är allas grej så länge de är bra. Visst anser jag fortfarande att det finns många tråkiga och ointressanta kostymdraman, helt enkelt eftersom vissa filmskapare föredrar att lägga pengar och energi på just kostymerna, snarare än manuset. Detta gäller vissa (*host* Marie Antoinette *host*) men långt ifrån alla. Downton Abbey är inte det enda undantaget, men det är ett väldigt bra undantag - en bra serie att se för den som är lite rädd för genren. För mig hjälpte den verkligen, för något år efter att ha nobbat min mammas tips, läste jag en väldigt intressant och positiv recension om serien på någon blogg. Impulsivt satte jag på första avsnittet utan några förväntningar alls, och förvånansvärt nog älskade jag det redan från första stund. 

Så var kommer då klassamhället in här? Jo, Downton Abbey utspelar sig från 10-talet och framåt, och under denna tid spelade klassamhället en väldigt stor roll. Inte nog med att omgivningen kring seriens alla karaktärer tar upp ämnet om klasskillnader, utan hela storyn i sig kretsar just kring detta ämne. Downton Abbey följer en adelsfamilj som tillsammans driver sin allra främsta ägodel - slottet Downton. Vi får följa deras resa från att den äldsta dottern Mary blir bortlovad till den mindre förmögna kusinen Matthew Crawley när det perfekta förstahandsvalet olyckligtvis dör i Titanic-olyckan. Mer än den välbeställda familjen, får vi dessutom följa alla människor som arbetar på Downton. Det som är fascinerande med serien, är hur just gränsen mellan ett yrkesmässigt förhållande och ett personligt, ibland blir lite svårt att se när det gäller relationen mellan Downtons ägare och deras betjänter. 

Downton Abbey är en fantastisk serie med många känslosamma stunder såväl som underhållande - manuset är utmärkt skrivet, musiken är nästintill perfektion och skådespelarna presterar helt utomordentligt. Vad mer kan man begära i en serie? Har du inte gett serien en chans hittills så tycker jag det är dags nu - den kan faktiskt överraska dig! 

Vill du läsa mer om Downton Abbey? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar