onsdag 23 november 2016

Vecka 47 ● Karaktärsutveckling

Detta är ett samarbete med Felicia på FrökenTV, Sara på Seriereflektioner, Emelie på GothamAlley, Karin på KarinsUniversum och Lovisa på Seriedrottningen.

Veckans tema är Karaktärsutveckling och därför måste man ju prata serier då filmer är alldeles för korta för att kunna ge en så bra utveckling hos karaktärerna som serier kan. För att begränsa mig lite kommer jag nämna några karaktärer som jag inte alls gillat i början, men sedan lärt mig älska av olika anledningar. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjt37ex6r_QAhVIWBQKHU9DDMIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Ftheredlist.com%2Fwiki-2-17-1483-1484-1490-view-2000s-6-profile-24-1.html&psig=AFQjCNEOxh2Abp5cpXnELoSoIcy4nqh8Kw&ust=1480023246467978
Tony Almeida (24)
Först ut är Tony Almeida från 24 som faktiskt numera är min absoluta favoritkaraktär från serien. Men han har inte alltid varit det - det var nämligen inte förrän i säsong 2 som jag ens började gilla honom. Under hela första säsongen var Tony och Jack långt ifrån vänner, vilket gjorde att man givetvis stod på Jack's sida då han är huvudkaraktär. Istället framstod Tony som den avundsjuka kollegan som bara försökte förstöra för Jack. Riktigt så illa var det ju förstås inte, redan från början insåg man ju att han alltid satte landets säkerhet först. Men det var inte förrän mot slutet av säsongen, när en viss person förrådde de båda två som Jack & Tony faktiskt insåg att de blivit vända emot varandra av en anledning. Och där började en fantastisk vänskap... Redan i säsong 2 står Tony bakom Jack till 100% och efter det växer han enormt mycket som karaktär. Och nej, jag tänker inte ens nämna de sista säsongerna... Men snacka om karaktärsutveckling.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiIldnX6r_QAhUGshQKHeQkABIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.com%2Fentry%2Ffinancially-irresponsible-tv-characters_n_2784451&psig=AFQjCNHokDdVEba1o5OfVuLfWIQN-fdPkw&ust=1480023321605825
Julie Cooper (The OC)
Vi som alla sett The OC, kan nog enas om att Julie inte precis var någon favorit till en början. Men herregud som hon förändrades! I sista säsongen hade hon fortfarande kvar de bästa egenskaperna - tuff, modig och förmågan att vara skrämmande när det behövs, men samtidigt har hennes äckligt egoistiska sida förvandlats till godhjärtad och förstående. Jag skäms inte ens för att säga att jag, under seriens sista säsong, såg Julie som min favoritkaraktär i serien (efter Sandy då förstås). 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwil6-Xw6r_QAhVE1xQKHb2BBSYQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Flostpedia.wikia.com%2Fwiki%2FJin-Soo_Kwon&psig=AFQjCNH3tQdM5uh5zlw9IjwOFXcKSFye7g&ust=1480023379567917
Jin Kwon (Lost)
Jin - usch som jag hatade honom i början. Han var så otroligt irriterande - skulle alltid säga till Sun hur hon skulle klä sig eller bete sig. När det var jättevarmt ute och hon svettades enormt så sade han åt henne att ta på sig en mer täckande tröja för att hon var för "lättklädd". Herregud, sådana män alltså. Det framstod som om han försökte kontrollera allt han gjorde bara för att de var gifta, och det är verkligen helt sjukt. Inte konstigt att hon försökte rymma från honom. Men! Plötsligt vände det. Okej, kanske inte så plötsligt, men något hände mellan första och sista säsongen som gjorde att jag till slut älskade honom. Och det gjorde även Sun - deras kärlek var så himla äkta. Han betedde sig som han blivit lärd att bete sig - men egentligen tror jag aldrig att han såg sin fru som sin ägodel. Det fanns nämligen en tid då de blev förälskade - därefter förändrades han av giftermålet. Men efter att ha hamnat på ön igen, då hade han ingen runtomkring honom som sa åt honom hur det skulle vara. Han lärde sig att behandla den han älskar mest så som hon förtjänade att bli behandlad, istället för att "skydda" henne på de mest fruktansvärda sätt som i längden istället bara stötte bort henne. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwit19Od67_QAhUHbxQKHdxPCBcQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.glamour.com%2Fstory%2Fis-sansa-pregnant-a-game-of-thrones-fan-theory-says-yes&bvm=bv.139782543,d.ZGg&psig=AFQjCNF3cw0-X1FyJZ75EwrEiqUvj3bqsA&ust=1480023449952512
Sansa Stark (Game of Thrones)
Jag avskydde verkligen Sansa i säsong 1. Och säkert säsong 2 också. Sedan minns jag inte riktigt exakt vart det vände, men efter att hon insåg hur hemsk Joffrey faktiskt var så blev hon åtminstone lite bättre även om hon fortfarande var en riktigt bortskämd liten unge. Hur som helst - någonstans däremellan vände det och i de senaste två säsongerna har jag verkligen älskat henne. Först var det väl mest synd om henne - allt hon fick utstå med Ramsay - den stackars kvinnan. Men när hon slutligen fick sin hämnd - jag rös. Hon har verkligen gått från att vara en bortskämd liten skitunge till att bli en riktigt mäktig, stark och självständig kvinna. Det märks så tydligt att hon har lärt sig av sina misstag - ett exempel är scenen när hon ber om ursäkt till Jon för hur hon betett sig mot honom. Det visade verkligen hur långt hon kommit, och att hon dessutom inte är rädd för att erkänna sina misstag gör henne bara ännu mer älskvärd. Jag skulle faktiskt gå så långt som att säga att Sansa Stark blivit en av mina favoritkaraktärer i Game of Thrones. 

För att även nämna en mindre karaktär jag verkligen hatade i början, men som visade sig vara en ganska bra person innerst inne: 


Quiz: Kan du nämna karaktärens för- och efternamn?

2 kommentarer: