måndag 7 november 2016

Shameless: Säsong 1

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjz5-fI3JHQAhVBiSwKHUsfA88QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwallpart.com%2Fposter%2Fshameless-2010-wbei-881788813&psig=AFQjCNGMscwrqIkThsfhe4qGXJjgNuOI4w&ust=1478438991038108

Shameless är en dramaserie från 2011, skapad av John Wells och Paul Abbott. Serien är en remake av den brittiska serien vid samma namn från 2004, som även den skapades av Paul Abbott. Den amerikanska versionen blev förra året nominerad till en Golden Globe för William H. Macy's prestation av karaktären Frank Gallagher.

Under Shameless's hittills 7 säsonger får vi följa den dysfunktionella familjen Gallagher som försöker klara sig så bra de kan utan föräldrarna Monica och Frank då den ena övergivit dem och den andra är en av stadens värsta alkoholister. Äldsta systern Fiona kämpar med att uppfostra sina syskon på bästa sätt samtidigt som hon måste klara familjens överlevnad ekonomiskt. Trots det tunga livet familjen tvingas leva så lyckas de ändå hitta kärlek och humor i vardagen. I rollerna ser vi bl.a. Emmy Rossum, William H. Macy och Joan Cusack.  

Shameless är en serie jag verkligen gillar, men ändå har det tagit mig ett bra tag att ta mig igenom säsongen. Första avsnittet såg jag nog för ungefär två år sedan, och sen dess har jag bara sett något avsnitt då och då. Serien är verkligen unik men har inte varit någon beroende och därför har det blivit en mindre prioritering framför många andra serier. Med det sagt måste jag ändå säga att jag verkligen gillar temat, och när ett avsnitt väl är igång så sitter jag aldrig någonsin uttråkad. Det är ingen hemlighet att jag älskar allt som är unikt, och Shameless kan jag utan tvekan hävda hamnar inom den kategorin. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwig9O_V3JHQAhXGKiwKHU6cDSEQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fsimplytelevison.wordpress.com%2F2011%2F06%2F30%2Fphotos-shameless-usa-season-1-episode-3-aunt-ginger%2F&psig=AFQjCNGHhln6rz7berTGwPfitLyKk00Ejw&ust=1478439018589895

Serien känns verkligen kvalitativ då den visar upp livet på ett extremt ärligt sätt, istället för att förfina saker. Det märks tydligt att den tagit efter en brittisk serie. Hade det inte varit för de amerikanska skådespelarna och deras accenter så hade jag garanterat trott att detta var en ren brittisk tv-serie. Det glädjer mig att denna typen av filmer och serier inte är begränsad inom Storbritannien, utan även breder ut sig i amerikansk film- och tv-produktion. Min erfarenhet av amerikanska filmer och tv-serier är nämligen att livet ofta känns förfinat och på så sätt även oärligt. Visst är det skönt att se på sådana serier ibland, bara glömma bort verkligheten för en stund, men samtidigt är det lite tröttsamt när samma tanke jämt ska poppa upp i huvudet under tittandet. "Sånt där händer aldrig i verkligheten." - och nej, nu snackar jag inte bara om övernaturliga serier. 

Mer än handlingen och temat i sig, så är skådespelarna även extremt duktiga - det ser vi redan i första avsnittet. William H. Macy och Emmy Rossum sticker ut mer än övriga och deras prestationer är verkligen imponerande. Även övriga skådespelare presterar utomordentligt - vilket är förvånansvärt då många av dem är barn. Framförallt måste jag applådera lite extra för Emma Kenney (Debbie Gallagher) som verkligen fastnade lite extra för mig. Mer än det kvalitativa så är höjdpunkten i serien verkligen kärleken inom familjen. Ja, förutom Frank då. Det märks ändå så tydligt att alla syskonen verkligen ställer upp för varandra no matter what, och det är så himla fint.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjOtdLa3ZHQAhVDhiwKHbxmDFgQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fsimplytelevison.wordpress.com%2Fcategory%2Fshameless-us%2Fpage%2F2%2F&psig=AFQjCNGYqRKCM4KWmeukpBr8DtpFb_s91Q&ust=1478439296886422

Jag har gillat de flesta karaktärer på olika sätt, samtidigt som jag har ogillat de flesta karaktärer på olika sätt. Någon jag verkligen inte står ut med och hoppas inte kommer stanna för länge, är Steve. Vet inte hur andra Shameless-tittare känner för honom, men personligen klarar jag bara inte av hans lögner och bedrägerier. Även pappa Gallagher är ju en väldigt irriterande karaktär även om jag samtidigt känner att serien är som bäst med honom i bilden. Precis som med filmskurkar så behövs det lite sådana karaktärer som man bara blir galen på ibland.

Det skulle vara väldigt intressant att se den brittiska versionen och jämföra dessa två, egentligen skulle man väl ha sett den brittiska först, men men. Först och främst ska jag nog ta och se igenom alla säsonger av amerikanska Shameless, och därefter blir det UK-maratontittande för min del. Såvida de inte är alltför lika för då blir det ju bara tröttsamt att se samma story en gång till. 

Jag gillar verkligen Shameless och ser fram emot kommande säsonger, men samtidigt är det inget beroende och därför kan det hända att det dröjer innan alla säsonger är färdigsedda. Dock ser jag inte riktigt detta som en nackdel - tvärtom så är det skönt att ha en sådan serie att sätta igång när man inte vet riktigt vad man vill titta på. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj38cPZ35HQAhWCdCwKHQ55CkcQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.sho.com%2Fshameless%2Fseason%2F1%2Fepisode%2F8%2Fits-time-to-kill-the-turtle&psig=AFQjCNEAYOUz8nbHZJ6M_6CEUw5J2K145w&ust=1478439831250311

3 kommentarer:

 1. Vad jag hört så är första säsongen jättelik brittiska men att de typ efter det i stortsätt verkligen har en egen storyline :). Jag fick ingen wow-effekt fören tredje säsongen och sen var fjärde bland det bästa jag någonsin sett.

  Jag hade inget emot Steve men förstår såklart varför kanske andra har det :). Frank har sina moments tycker jag men överlag är han väl inte världens bästa person direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, såvitt jag hört hade den bara blivit sämre för varje säsong men det är väl olika åsikter.

   Frank går väldigt upp och ner för mig, ibland är han helt okej och är då på gränsen till att gilla honom, men sedan helt plötsligt gör han något väldigt dumt... exempelvis låta en hjärtsjuk kvinna dö för att han vill ha hennes pengar. Men samtidigt märks det ibland att han åtminstone bryr sig om vissa - exempelvis lät han ju Lip pissa på honom för att visa sin son hur mycket han ångrade att han hade sex med Lips flickvän... Liksom, varför hade han gjort det om han inte brydde sig om vad Lip tyckte om honom?

   Radera
  2. Jag tror inte att folk menar efter varje säsong, jag tror att alla fall väldigt många syftar på efter säsong 5 :). Finns en stor anledning men ska inte spoila eller så. Frank har en ganska bra relation till Carl, det syns mer när Carls roll blir större.

   Radera