torsdag 24 november 2016

Doctor Strange (2016)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiYqJPb8L_QAhUFVRQKHUfND3MQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fgeeknewsnetwork.net%2F2016%2F11%2F04%2Fdoctor-strange-movie-review%2F&psig=AFQjCNE2AG7zkMwML1FZDksaoa33cgs6Lg&ust=1480024943133304

Doctor Strange är filmbolaget Marvel's senaste storfilm, och precis som övriga Marvel filmer utspelar sig även denna i samma universum. Filmen är regisserad och delskriven av Scott Derrickson.

Filmen följer huvudkaraktären Stephen Strange som är en extremt vällärd kirurg - ett arbete han älskar mer än något annat. När han själv råkar ut för en olycka som förlamar båda hans händer, bestämmer han sig för att göra allt för att hitta ett sätt att läka sina händer. Sökandet leder honom till en mystisk kvinna med otroliga förmågor, och därifrån hittar han mer än han någonsin trott var möjligt. I rollerna ser vi bl.a. Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams, Mads Mikkelsen, Chiwetel Ejifor och Tilda Swinton.

Doctor Strange har jag velat se sedan jag hörde att den skulle komma, då det verkligen verkade som en bra Marvel-film, en som passade min smak så mycket bättre. Personligen har jag alltid haft lite svårt för superhjältar, och även om jag gillar flera Marvel-filmer så finns det också de jag inte alls gillar. Detsamma gäller egentligen DC och alla andra superhjältefilmer, jag gillar de på vissa sätt men samtidigt kan jag inte låta bli att hela tiden påminna mig själv om hur löjligt det egentligen är. Jag vet inte riktigt vad det är som gör magi så annorlunda, men av någon anledning hade jag mycket lättare för att ta till mig hjälten-som-ska-rädda-världen-delen av Doctor Strange. Magi är bara så oerhört häftigt enligt min åsikt, och jag skulle nästan gå så långt som att säga att detta kändes som en bra blandning mellan alla övriga Marvel-filmer, och Harry Potter-världen. Med en liten dos Inception-vyer också förstås.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjwppmJ8b_QAhWCaRQKHej8AV8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwallpapersinsider.com%2Fdoctor-strange-2016-movie-images&psig=AFQjCNHZIdADUgC5fAA6pwSnjFXtDt3qAA&ust=1480025040672972

Magin i filmen - både den synliga samt känslan av den magiska världen, är en av de två största anledningarna till varför jag så gärna ville se denna film. Den andra är huvudskådespelaren Benedict Cumberbatch. Han har verkligen blivit en av mina favoritskådespelare de senaste åren - vilken otrolig talang. Jag måste erkänna att jag blev förvånad av att höra talas om att han skulle medverka i en Marvel-film, men så fort jag såg den första postern insåg jag hur bra detta kunde bli. Han passade verkligen otroligt bra i rollen som Doctor Strange - för precis som övriga roller Cumberbatch spelar, så är Stephen Strange långt ifrån ordinär, minst av allt som superhjälte. 

Att se denna film på bio i 3D är verkligen inget misstag - de häftiga vyerna är verkligen en upplevelse. Anledningen till varför jag skulle jämföra denna film med Inception, beror just på dessa vyer. Som tittare får man tillsammans med Strange, resa genom olika dimensioner, och precis som honom får vi verkligen uppleva något unikt. Det här är vad filmkonsten i många fall handlar om - vad vi idag kan göra med lite teknik är nämligen helt otroligt. 

Även manuset i sig levererade - bättre än övriga Marvel-filmer om du frågar mig. Min favorit har hittills varit Iron Man, men nu har Doctor Strange lyckats ta över första platsen, och inte utan anledning. Precis som förstnämnda är Doctor Strange både spännande och humoristisk, och tillsammans blir dessa två egenskaper en otroligt bra mix. Utan spänningen hade man tröttnat, och utan humorn hade det inte varit Marvel. Huvudkaraktären bjöd på mycket underhållning, och likaså gjorde övriga karaktärer då dialogerna ofta blev väldigt roande. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjumPOn8b_QAhXCtxQKHaI6DykQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fmovieboozer.com%2Ffeatured%2Fdoctor-strange-2016-movie-review-drinking-game&bvm=bv.139782543,d.bGg&psig=AFQjCNEi2B23zcAWhhcTqM_EpWplnWMDTQ&ust=1480024976889110

Något jag dock måste erkänna mig aningen besviken över, är skurken. Skurken och framförallt, hur han mot slutet besegrades. Det kändes egentligen inte som någon större utmaning när det väl kom till kritan - snarare var den store stygge skurkens undersåtar mer skrämmande än mörkrets herre himself. Utan att uttrycka några spoilers tänker jag endast konstatera att jag var aningen besviken över slutet - men helt slut kan vi nog alla lita på att det inte är än på ett bra tag så det är ju garanterat något positivt. 

Allt som allt är jag mycket nöjd med resultatet av Doctor Strange - filmen bjöd på magi för oss som fascineras av det övernaturliga, den bjöd på resor genom tid och rum för oss som gillar sci-fi, som actionfantast blev man mer än tillfredsställd och är man dessutom ute efter att få skratta lite mitt i allt äventyr så lär man knappast lämnas besviken. Doctor Strange har några få brister men inget man inte kan förlåta tack vare alla fördelar filmen besitter - fördelar som gör att jag utan tvekan kan rekommendera denna film till vilken magi- eller Marvel-fantast som helst. 

BETYG: 8/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwidwNf08L_QAhXKVRQKHfYlCb0QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwallpapersinsider.com%2Ftag%2Fdoctor-strange-2016&psig=AFQjCNEzV_k7bS-Cq6Rr-RTiF6mqLAqhDw&ust=1480024997853024

4 kommentarer:

 1. Tycker det var skönt att dem introducerade karaktären genom en sådan liten skurk! Han är så minimal i tidningarna haha! Men allt var ju egentligen för att bygga upp Mordo som skurk i uppkommande filmer,, vilket dem förtydligade i efterscenerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag missade tyvärr efterscenerna... När jag gick ifrån biografen kom jag på att det är en marvel-film och givetvis har Marvel-filmer alltid extra-scener ;)

   Radera
 2. Haha ja! Tur att dem inte var så exalterande! En var med Thor pga att Stephen ska vara med i Ragnarok! Och en av mer Mordo som skurk! Men så kul att du tyckte om filmen!! Den var verkligen braaa :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, ska han vara med i Thor, det visste jag inte! Ser fram emot det, älskade filmen så vill givetvis se mer! :)

   Radera