onsdag 12 oktober 2016

Vecka 41 ● Bok vs Film

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjS3_rJhNPPAhWD1iwKHV4XDusQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.underhallningspatrullen.se%2F&psig=AFQjCNFtCEoSnJ9XVfTtD5lcY5pMLqvjsQ&ust=1476285067520421
Detta är ett samarbete med Felicia på FrökenTV, Sara på Seriereflektioner, Emelie på GothamAlley, Karin på KarinsUniversum och Lovisa på Seriedrottningen.

Veckans tema är "Bok vs film" och detta är ett svårt tema för mig då jag verkligen inte är en läs-person. Jag har alltid gillat film bättre, och därav gillar jag ju nästan alltid filmerna bättre än böckerna. Men! Det finns faktiskt en bok (av de jag kan komma på nu) som jag gillar bättre än filmen och detta är även min favoritbok. Så... mobba mig inte nu, men boken jag pratar om är faktiskt Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. Surpise suprise. Det är ingen särskilt märkvärdig bok, och klassificeras egentligen som en barnbok - men jag kan inte hjälpa det för jag älskar verkligen allt med den. Berättelsen är så himla mysig och världen Nangijala är helt fantastisk. Dessutom är boken precis lagom lång för mig - största anledningen till att jag inte är en läs-person är nämligen eftersom jag har så otroligt lätt för att tröttna. Dock är det ju samma sak med filmer - jag gillar inte när de blir för långa heller. 

Anledningarna till varför jag älskar Bröderna Lejonhjärta är många. Här är de tre främsta:

1. Brödraskapet
Jag älskar alltid syskonskap i berättelser - det är något av det bästa jag vet. Kärleken mellan vänner är alltid superrolig att följa, men ett äkta syskonskap är snäppet bättre. Bröderna Skorpan och Jonatan är verkligen supermysiga karaktärer - och att de båda ännu är barn (i boken är Jonatan bara 14 år vilket är betydligt yngre än i filmen) älskar jag då barn alltid är mer äkta än vuxna. 

2. Nangijala
Fantasin i berättelsen är så himla underbar. Man lever verkligen in i denna lilla värld och samtidigt glömmer bort verkligheten. Att Nangijala dessutom är en plats där man hamnar efter döden, gör hela berättelsen väldigt känslosam på ett så vackert sätt.

3. Barnvänligheten
Jag gillar det faktum att detta är en barnbok. Jag vet att det är udda att ha en barnbok som favorit, men det faktum att den är så barnvänlig, gör att fantasin inte riktigt har några gränser. Det är inget tråkigt kärlekstrams eller dylikt som alltid lyckas finna sin väg in i alla tonår- och vuxenböcker. Istället får vi bara njuta till fullo av brödernas kärlek till varandra, samt den mysiga känslan man får av att livet efter döden är något så vackert i jämförelse med det hårda liv Skorpan levt fram till sitt slut han alltid vetat skulle komma.

Så varför tycker jag då boken är bättre än filmen? Boken är på något sätt mycket mer magisk, och det älskar jag. Dessutom är filmen så gammal (titta bara på Katla...), men nu kommer det ju faktiskt en ny filmatisering snart, så den har jag stora förhoppningar på! Om de lyckas skapa samma känsla i filmen som i boken så tror jag det kan bli riktigt bra. Dock får jag tillägga att jag ändå gillar filmen, men gillade den mycket bättre när jag var liten och inte tänkte så mycket på kvalitén.

Bröderna Lejonhjärta är verkligen en sådan bok som gör mig avundsjuk på Astrid Lindgren då jag önskar att det var jag som kom på denna fantastiska idé till berättelse. Bara ordet Nangijala får mig att le!

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjog8jig9PPAhWHkCwKHb-wCcQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.landtreff.de%2Fdas-google-spiel-t8199-2265.html&psig=AFQjCNGwYjRJNnEJ5wUerHnfOI0bCiVSew&ust=1476284850837550

5 kommentarer:

 1. jag har ett intärn-skämt från den med min stora syster så köpte faktiskt boken till henne i julklapp förra året :D haha. Har inte läst boken dock, bara sett filmen och den är ju riktigt fin :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du borde läsa boken också om du gillar att läsa :)

   Radera
  2. Jag älskar att läsa! Är bokmal så det ska jag :D

   Radera
 2. Åh Bröderna Lejonhjärta. Vilka barndomsminnen. Har inte läst den alls i vuxen ålder så det här inlägget var verkligen som att slungas tillbaka i tiden!! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, känner detsamma bara av att skriva om den! :)

   Radera