fredag 7 oktober 2016

Transparent: Säsong 1

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj03siV3sbPAhVBBiwKHTSdABQQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Ddx03NfxqJcI&psig=AFQjCNGHTUGYNi5KCO9S0oWsyk4NcOWUHw&ust=1475862440272948

Transparent är en dramakomedi-serie från 2014, skapad av Jill Soloway. Serien är vinnare av två Golden Globes och ytterligare åtta Emmys. Hittills finns tre säsonger tillgängliga, med en fjärde som har premiär 2017.

Serien följer en familj på två föräldrar och tre vuxna syskon efter att pappan i familjen kommer ut som kvinna. I rollerna ser vi bl.a. Jeffrey Tambor, Amy Landecker, Jay Duplass, Gaby Hoffman och Judith Light. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiZquT238bPAhWDjSwKHYFxD5IQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fkafka-on-the-shore.tumblr.com%2Fpost%2F109093764465%2Fgaby-hoffmann-playing-ali-in-transparent-the&psig=AFQjCNHlcAqBdElWo_oatlfuOEqq9FcK4w&ust=1475862912350940
Transparent är en serie jag velat se länge, helt enkelt på grund av handlingen. Jag älskar filmer/serier som tar upp sådana här ämnen, det är sällan men när det händer vill man inte missa det. Transparent är en extremt välgjord och bra serie, och gillar man familjeserier så är den absolut värd att se. Seriens huvudhandling är alla reaktioner till när familjens pensionerade pappa berättar att hon under hela sitt liv, identifierat sig som kvinna. Men mer än detta, får vi även ta del av andra djupare problem inom familjen, problem som inte kommit upp till ytan förrän nu. Familjen Pfefferman är nämligen långt ifrån perfekt.

Jag är feminist och tycker allt som har med HBTQ att göra, är superviktigt att prata om. Likabehandling är nämligen något alla förtjänar att få uppleva, och det är helt sjukt att det inte alltid är självklart. Jag tror vi alla kan känna igen oss i den stora frågan om den personliga identiteten - vem är jag, hur är jag som person, varför är jag som jag är. Transparent är en extremt äkta serie, det känns verkligen som om karaktärernas problem är verkligt viktiga, inte alls som i så många andra dramaserier. Relationen mellan de tre syskonen, relationen dessa delar till sin pappa, relationerna de har i sina egna familjer - detta är vad som främst står i fokus under säsongens gång. Vi får helt enkelt följa dessa fyra karaktärer medan de sakta men säkert upptäcker deras egen identitet - som i vissa fall tvingats ligga gömd länge tills den slutligen får tillåtelse att släppas ut. Det är en extrem frihet att få vara den man egentligen är. Den man fötts till eller den man formats till. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiPpPqv3sbPAhUBVywKHfb6CyIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.hitfix.com%2Fwhats-alan-watching%2Famazon-renews-transparent-for-season-2&psig=AFQjCNG-ZXADfastoxhGvvFvRAlf8kmRsQ&ust=1475862495689104
Mer än storyn i sig samt skaparnas medverkan i att få serien att kännas så realistisk, så bidrar även skådespelarna något otroligt. De är verkligen fantastiska allihop - Gaby Hoffman i rollen som den yngsta systern Ali som ständigt kämpar med att finna sin egen identitet. Jay Duplass i rollen som det mellersta syskonet Josh, ungkarlen som innerst inne söker efter att starta en egen familj. Amy Landecker som spelar den äldsta systern Sarah - familjemedlemmen med den perfekta mannen, de perfekta barnen, men som ändå känner att hon saknar något i sitt liv. Och såklart - fantastiska Jeffrey Tambor i huvudrollen som Maura Pfefferman - kvinnan som föddes som man. Det flertal priser han vunnit för rollen är väl värda. 

Transparent är absolut en serie jag kan rekommendera starkt då den tar upp viktiga (och verkliga) ämnen utan att det bli för tungt. Jag uppskattar verkligen att avsnitten inte är längre än 30 minuter - hade de varit längre tror jag att det hade blivit väldigt lätt att sitta uttråkad då det egentligen inte händer så mycket under ett avsnitt. Serien spelar mer på karaktärsfördjupning än en underhållande story. Jag skulle absolut klassa denna serie som drama med den mysigare tonen av en komedi, men verkligen inte som ren komedi då den inte alls är rolig på det sättet. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwio45783cbPAhWPOSwKHeO6BHwQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.popsugar.com%2Fentertainment%2FTransparent-TV-Show-Review-35830827&psig=AFQjCNFao4HHzi3f5GpB2Q8z08ClqCAlpQ&ust=1475862387201123

2 kommentarer:

  1. Vill se. Har blivit rekommenderad denna av jätte många som jag känner :). Verkar som en stark story. Trans-storyn i degrassi är en av de bästa handlingarna där så är intresserad av att se när det handlar om någon äldre, som det gör här :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du ytterligare en rekommendation från mig! :) Transparent är jättebra, verkligen sevärd. Väldigt intressant eftersom han är just pensionär och aldrig under hela sitt liv vågat visa sitt sanna jag, eftersom han var så orolig för att förlora sin familj om han berättade sanningen. Ganska tragiskt ändå, att gå igenom nästan hela sitt liv utan att kunna vara sig själv. Därför är det ju väldigt viktigt att framhäva detta, så att många verkliga människor inte ska behöva gå igenom samma sak, för att man inte ska behöva vara så orolig för vad samhället ska tycka.

      Radera