onsdag 26 oktober 2016

Skins: Volym 7

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi33IimvPbPAhVHiSwKHaiZCYoQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.digitalspy.com%2Ftv%2Fskins%2Fnews%2Fa487882%2Fskins-kaya-scodelario-effys-story-is-about-love-and-redemption%2F&psig=AFQjCNEypzcHH-64dOVX9jgcuBwycuui6A&ust=1477502615389811

Okej, nu har vi då kommit till den allra sista säsongen av den fantastiska tv-serien Skins. Säsongen är uppdelad i tre delar på totalt 6 avsnitt, och varje del följer en av karaktärerna vi fått lära känna under tidigare säsonger. Istället för att göra en typisk säsongssammanfattning så kommer jag istället även dela upp detta inlägget i tre delar, där jag kort och gott skriver vad jag tyckte om varje del. Har du inte sett Skins så behöver du inte oroa dig - jag kommer inte använda mig utav det klara innehållet när jag skriver mina åsikter om säsongen, utan kommer istället fokusera på hur varje avsnitt skrivits i anknytning till den specifika karaktärens förflutna. Dock kan jag förvarna för att det säkert är mer intressant att läsa om du åtminstone sett de fyra första säsongerna av Skins

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiX8aCTvPbPAhWEDSwKHcEcCOAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.digitalspy.com%2Ftv%2Fskins%2Fnews%2Fa485456%2Fskins-final-series-first-look-images-new-guest-stars-revealed%2F&psig=AFQjCNFClfcGMLWiGAciAT8J_eWQJBU73w&ust=1477502575860896
FIRE | PT 1 & 2
Första delen döptes till Fire, och under dessa två avsnitt får vi följa karaktären Effy som jag nog skulle hävda är den största karaktären i Skins då hon medverkat i flest avsnitt. Jag ska erkänna rakt av att jag hade alldeles för mycket förväntningar på det här. Har du inte sett den sjunde säsongen ännu så kan jag förvarna dig - ha inte förväntningar på att få svar på kvarstående frågor och förvänta dig inte att få se gamla problem lösas. När det gäller just detta så lyckades jag bli enormt besviken, då jag hela tiden väntade på att få se någon form av reaktion. Ja, ni som sett tidigare säsonger bör förstå vad jag syftar på. Även om Fire inte kopplades särskilt starkt till föregående säsonger när det gäller de självklara aspekterna, så är jag ändå glad åt det vi fick. För att få ta del av de mindre kopplingarna krävs det att vara uppmärksam, och det kan mycket väl vara så att även jag missat någon "gömd" koppling. Men några saker jag lade märke till är exempelvis namn som nämndes. Inte i syfte att referera de gamla karaktärerna rakt av, utan att bara påminna oss om att dessa personer har varit väldigt viktiga en gång i tiden. Ett tillfälle var när Effy träffade en vän till en vän, som råkade heta Freddie. Det var inte mer än så, men ändå gör det så mycket för oss tittare. Fler namn som nämndes var bl.a. Max (Maxxie), Chris och Rich. Sådana små kopplingar gör mer än vad man kan tro. Båda dessa avsnitt var ren nostalgi, och redan någon minut in i det första satt jag och storlog mot skärmen. På så sätt var det roligt att se, men samtidigt tänker jag även säga att storyn i denna del var riktigt tråkig. Effy har aldrig varit min favorit, och det där med hennes nya jobb och allt blev bara tröttsamt efter en stund. Tyvärr, men utan en bra story blev det enda intressanta under dessa två avsnitten, just kopplingarna till det förflutna. Och, såklart ytterligare en nämnvärd del - Emily och Naomi. Att några fler gamla karaktärer medverkade än bara Effy, gjorde avsnitten lite mer uthärdliga. Men som sagt, att en viss karaktärs öde inte ens nämndes, var en riktig besvikelse då jag faktiskt hade förväntat mig något mer än det jag fick. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiVsdm0vfbPAhXH1iwKHTCNCe0QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fi-can-watch-skins-all-day.tumblr.com%2Fpost%2F56701821439%2Fskinslove-skins-pure-part-2-was-actually&psig=AFQjCNGs8wvtjCRr3CtFn8EIUCo46PYRIA&ust=1477502914609923
PURE | PT 1 & 2
Andra delen, Pure, följer vår kära Cassie från den allra första generationen. Vi undrade nog alla vad som hände henne efter andra säsongens avslutning - och framförallt - om det någonsin blev ett möte mellan henne och en viss annan karaktär. Detta är en fråga vi aldrig får svar på, oavsett vad som hände de antal åren tillbaka, så är hon nu tillbaka i London. Vad vi får veta är att det finns någon mer än Sid som beundrar hennes skönhet, dock på en mer indirekt nivå. Cassie misstänker jag är en sådan karaktär som de flesta tycker väldigt mycket om - för mig har hon åtminstone alltid varit en favorit. En väldigt udda personlighet, en personlighet som kräver djupdykning för att kunna läsas av och bli förstådd fullt ut. Jag gillade Pure bättre än Fire, kanske för att jag alltid gillat Cassie bättre än Effy. Eller för att jag bara inte hade lika höga förväntningar inför Pure. Dock kvarstod avsaknaden av kopplingar till hennes förflutna - enda referenserna till tidigare säsonger var egentligen hennes mamma och pappa, samt hennes anorexia. Berättelsen var enligt mig mycket mer intresseväckande än den i Fire - därav behölls min uppmärksamhet genom båda avsnitt trots att den på vissa sätt kändes som en helt ny berättelse. Men men, man får väl se det som så att det faktiskt är en ny berättelse. Ett nytt kapitel i hennes liv. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjWvLLIvPbPAhXFkSwKHaUsBjQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fquotesgram.com%2Fcook-from-skins-quotes%2F&psig=AFQjCNFu5tGV6sa2lulMNmDa2WpDhOy3Gw&ust=1477502599687786
RISE | PT 1 & 2
Tredje och sista delen av Skins sjunde säsong, följer ingen mindre än karaktären James Cook från andra generationen. Efter besvikelsen jag lämnades med när eftertexterna började rulla på Fire, hade jag inte förhoppningar alls på att få någon koppling till vad som hände Cook i slutet av förra säsongen vi träffade honom. Men till min glädje fick vi åtminstone något - och även om det inte nämndes på någon större nivå så var det ändå tydligt att händelsen har präglat hela hans liv sedan dess. Fire var en besvikelse, Pure var bättre och Rise var bäst av alla. Istället för ren drama fick vi verkligen följa en spännande story. Cook är verkligen en av mina favoritkaraktärer (trots att jag inte alls gillade honom i säsong 3), då han verkligen har ett intressant psyke. Det märks - framförallt efter dessa två avsnitt - att han verkligen bryr sig och innerst inne har ett gott hjärta även om han haft en hård uppväxt. Han har lärt sig av sina misstag och även om han fortfarande har svårt att sätta gränser på vad som är rätt och fel, så får vi ändå bevis på att han försöker. Storyn under dessa två avsnitt har varit välskriven, vi har verkligen fått allt ur Cook's synvinkel och berättarrösten i början och slutet av båda avsnitt fulländade verkligen berättelsen. Jag älskade allt med denna del, denna avslutning - trots att jag givetvis saknar något jag redan innan visste att jag inte skulle få. Men det är ju trots allt en del av hela Skins. Den är så otroligt ärlig och verkligen äkta. Ser jag det från den aspekten så kan jag samtidigt glädjas åt att vi inte fick mer förklaringar till det förflutna än vad vi fick. Hade vi fått det så hade Skins inte längre varit Skins


Detta har helt och hållet varit nya kapitel i dessa tre karaktärers liv. Och det känns så himla äkta. För att referera Cook:

"The past is dead and buried. You get nothing from living there."

Skins har verkligen varit en helt fantastisk serie. Ärlig. Äkta. Känslosam. Unik. Underhållande. Rolig. Charmig. Ärlig. Äkta. Känslosam. 
Unik.

Vill du läsa mer om Skins? Klicka här.

2 kommentarer:

  1. ååh, jag följde skins när dem fortfarande sände nya avsnitt och minns när de inte var bestämt vilka man skulle gå följa i sista säsongen än. Jag gillar personligen G1 mest så var väldigt glad över att Cassie fick ett avsnitt. Aldrig gillar Effy men Cook gillar jag ju såklart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar också första generationen bäst, men älskar verkligen Cook också, så är jätteglad att han var sist. Det var ett perfekt avslut.

      Radera