måndag 31 oktober 2016

Lone Survivor (2013)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiBgZSUx4TQAhVzb5oKHYL5AXsQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.heyuguys.com%2Flone-survivor-uk-trailer-poster%2F&psig=AFQjCNH7IoEJPnpoZDbDqWK2adkhJjZlEg&ust=1477986463208690

Lone Survivor är en actionfilm från 2013, skriven och regisserad av Peter Berg. Filmen blev nominerad till två Oscars och baseras på en verklig händelse. 

Vi får under filmens två timmar följa den verklighetsbaserade karaktären Marcus Luttrell och hans Navy SEAL-team under ett uppdrag i Afghanistan - ett uppdrag som går ut på att döda talibanledaren Ahmad Shah. I rollerna ser vi bl.a. Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster och Eric Bana. 

Lone Survivor är en krigsfilm och detta är en genre som jag inte är helt van vid då jag sällan ser på denna typen av filmer. Anledningen till detta är att jag ofta upplever de som enformiga och därav även långtråkiga. Men, jag har ändå sett flera krigsfilmer som överraskat mig positivt och därför har jag verkligen inte gett upp om genren då jag av erfarenhet vet att den mycket väl kan överraska. Lone Survivor har legat på min "vill-se"-lista länge, och nu slutligen var det dags. Tyvärr visade sig detta vara just en sådan krigsfilm som jag inte gillar. En sådan där enformig och långtråkig krigsfilm där de bara krigar, dödar och försöker överleva. På så sätt känns det som om själva storyn försvinner in i allt sprängande - att filmen på något sätt tappar sig själv. 

Detta kan säkert vara en jättebra film för den som har tålamodet, men personligen vill jag ha något mer än bara action. Jag älskar action, men något jag älskar ännu mer är ett bra manus. En kombination mellan dessa två kan bli så otroligt bra, men action utan story blir sällan bra. Att säga att Lone Survivor inte innehar något story hade dock varit en lögn - något finns där trots allt, något som ändå höll mig något koncentrerad. Detta var spänningen mitt i allt action - även om det inte var särskilt mycket drama med i mixen så fick vi ändå en hyfsad introduktion till alla karaktärer, vilket gör att vi som tittare ändå bryr oss om karaktärerna. Så när de är i fara, blir det automatiskt en spännande story. Men, en av anledningarna till att spänningen aldrig nådde toppen är förutsägbarheten. Filmen i sig är egentligen inte särskilt förutsägbar, men däremot är titeln det. Bara genom att läsa titeln och se postern med Mark Wahlberg i fokus, förstår man ganska fort vem som är "The Lone Survivor". 

Lone Survivor är en bra film för dig som gillar action så mycket att en djupare story inte behövs. Karaktärerna är lätta att bry sig om, och det faktum att detta är en verklighetsbaserad berättelse, gör upplevelsen desto mer rörande. Dock skulle jag inte rekommendera den till dig som ogillar rena actionfilmer då just den överhängande action-delen är filmens starkaste sida.

BETYG: 7/10 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiiqvGVx4TQAhWsZpoKHRWOCZMQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.usatoday.com%2Fstory%2Flife%2Fmovies%2F2013%2F12%2F23%2Flone-survivor-movie-revew%2F4172349%2F&psig=AFQjCNH7IoEJPnpoZDbDqWK2adkhJjZlEg&ust=1477986463208690

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar