måndag 17 oktober 2016

Let's talk about movie actors!

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjTx8TVlYnMAhVEjiwKHdTSBw0QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwallpaperstock.net%2Factors_twitter_cover_30594_1680x1050_1.html&bvm=bv.119028448,d.bGs&psig=AFQjCNGKT1sF2AM0vLrx_HJN6viEqLh56A&ust=1460552884753069

En fråga jag tänkt ställa er ganska länge, då jag faktiskt är väldigt nyfiken på vilka skådespelare som är mest favoriserade, är följande:

Vilken är din favoritskådespelare? 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjj4tDFlInMAhWDNpoKHSdHB5YQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fmoviepilot.com%2Fposts%2F2623636&psig=AFQjCNHLfqFyQeGCd2Qr0Kx1dLPKxfbC-A&ust=1460552593382328Personligen har jag jätte många favoriter, men det är en som alltid kommer vara nummer ett för mig. Men mer om det snart, först vill jag ta upp det som jag själv anser är bäst och viktigast när det gäller skådespeleri. De flesta av mina favoritskådespelare följer ett visst mönster - det är nämligen de som verkligen vågar bjuda på sig själva. Inte på ett löjligt-komedi-vis, utan bara att verkligen kunna ge ALLT. Fullt ut. Det är just därför som, wait for it... Johnny Depp är min favorit. That's right. Har du läst min blogg ett tag så vet du säkert redan om det, men ja så är det. Johnny Depp är den enda favoriten jag haft, han blev nämligen min favorit redan när jag var runt 12 år, och innan dess var jag inte särskilt insatt i filmvärlden. Det var Pirates-filmerna som påverkade mitt beslut att kalla honom för min absoluta favorit, men det var inte de filmerna som höll honom kvar på plats nr 1 under de kommande åren. Pirates of the Caribbean följdes av den fantastiska Edward Scissorhands, Sweeney Todd, Sleepy Hollow, Benny & Joon, Dark Shadows, Corpse Bride, Alice In Wonderland, The Lone Ranger och många många fler. Och vem älskade inte hans prestation som Willy Wonka i Tim Burton's Kalle och chokladfabriken? Förutom dessa lite 'udda' filmer, har han även spelat många bra mer normala roller i riktigt bra filmer - exempelvis de verklighetsbaserade John Dillinger i Public Enemies och J.M Barrie i Finding Neverland. Begåvning är bara ett ord för det.

Får jag välja både en manlig och en kvinnlig favorit, så kommer även Helena Bonham Carter med på första platsen. Annars ligger hon på en nära andraplats. Undrar du varför så skulle jag i princip kunna svara samma sak när det gäller henne. Hon vågar bjuda på sig själv samtidigt som hon har en extrem talang. Och att de båda två omgående teamar upp med min favoritregissör skadar ju inte heller. 

Så, åter till frågan jag här och nu ställer er. Vad tycker du är viktigast i det arbete en skådespelare gör? Hur syns det i dina personliga favoriter? Och som sagt; Vilken är din absoluta favorit? 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwio4qPHlInMAhXMA5oKHW1vCVMQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fmoviepilot.com%2Fposts%2F2623636&psig=AFQjCNEf1lWdDfkTttuP_SYWfCnEtTcYpA&ust=1460552596988702

13 kommentarer:

 1. Det finns så många bra skådespelare/skådespelerskor så det är svårt att välja. Det finns några som jag tycker är helt fantastiska – men som jag av någon anledning kanske inte ser så ofta på film. & sen finns de de som jag ser en film direkt för jag gillar dem... men de kanske egentligen inte är så bra. Förstår du? Johnny Depp var min favorit när jag var mycket liten, men inte längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så känner nog de flesta (det gör jag i alla fall). Utöver Johnny Depp och Helena Bonham Carter så finns det hur många som helst som man älskar på olika sätt, men inte riktigt kan rangordna då vissa kanske är mer unika i skådespelet medan andra är bättre på att ex. beröra tittaren.

   Radera
 2. Som Karin sa - det finns otroligt många bra och duktiga skådespelare. Hmm.. men det viktigaste för mig är nog att dem kan förmedla känslor! En stor favorit är Keira Knightley! & om man ska kolla i TV världen där dem inte är lika välkända skulle jag nog välja Tori Anderson då jag ääälskar henne i allt hon gör!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte hört talas om Tori Anderson faktiskt :o Men håller absolut med - att kunna förmedla känslor är en viktig del som skådespelare.

   Radera
 3. Mina favoriter är inte direkt de som kanske klassas som de bästa skådespelarna men som jag fastnar för, svårt att förklara. Har bla. Sett alla Rachel Bilson & Alexis bledels filmer. sedan gillar jag såklart massa andra skådespelare också bla. jaquon phoenix.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joaquin Pheonix är en fantastisk skådespelare, gillar också honom väldigt mycket! Även Rachel Bilson håller jag med om har en väldigt härligt sätt att skådespela på - det är nästan omöjligt att inte falla direkt för hennes karaktärer. Kan tänka mig att Alexis har samma effekt, men personligen har jag inte sett så mycket av henne. Enda jag kan komma på nu är Gilmore Girls och Remember Sunday (tror jag den hette i alla fall).

   Radera
 4. Gillar du Johnny Depp så måste du ju kolla på Tusk och Yoga Hosers (samma sidoroll i två filmer). I Yoga Hosers spelar han även mot sin dotter!

  Finns ju väldigt många skådespelare som är helt fantastiska. Men Jake Gyllenhaal kan nog vara min favorit. Han har testat ett flertal väldigt intressanta roller och säljer dom bra. Lite av en skandal att han inte blev nominerad för en Oscar för rollen i Nightcrawler, briljant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, jag är inte ett stort fan av den typen av komedier. Såg något klipp från Yoga Hosers för ett tag sen då jag blev nyfiken på Lily-Rose som skådespelerska, men känner att det inte alls är för mig. Jag gillar verkligen Johnny Depp som skådespelare, men gillar inte allt han gjort.

   Har faktiskt inte sett Nightcrawler, men håller absolut med om Jake Gyllenhaal - tycker han är väldigt duktig. Såg filmen Zodiac för ett tag sen och den gillar jag starkt. Dock känns det som att jag missat en del bra filmer med honom, men det är ju aldrig försent att se en film. Några filmer jag har uppskrivet på min "vill-se"-lista, är bl.a. Donnie Darko och Brokeback Mountain.

   Radera
 5. Jag hade en känsla av att du skulle skriva Johnny Depp faktiskt. ;) Faktum är att han inte hör till en av mina favoriter bland skådespelare, snarare tvärtom.

  Två skådisar som jag alltid har gillar STARKT är Julia Roberts och Hugh Grant. Min absoluta favorit är Julia Roberts, följd av Tom Hanks. Hugh Grant kvalar in först på tredje plats. Min lilla lista baserar jag på talang, hur hänförd jag blir, hur många av deras filmer jag gillar o.s.v.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar basera mina favoritval främst på talang och unikhet, och där träffar både Johnny Depp och Helena Bonham Carter mitt i prick. De är båda väldigt duktiga skådespelare samtidigt som många av deras roller är väldigt speciella (ex. Edward Scissorhands och Bellatrix Lestrange). På samma sätt är detta även anledningen till varför jag älskar regissörerna Tim Burton och även Quentin Tarantino. För de har båda varsina väldigt unika stilar.

   Det är intressant hur olika man ser på favoriter, både när det gäller filmer och människor. Finns det någon speciell anledning till att du inte gillar Johnny Depp? Har själv vissa skådespelare man har extra svårt för men ibland är det ju lite svårt att sätta fingret på varför. Håller dock med om alla tre - Roberts, Grant och Hanks. De är väldigt duktiga skådespelare och jag gillar de alla starkt, men samtidigt tycker jag inte att de sticker ut särskilt mycket, utan hamnar snarare i ett gemensamt fack med så många andra liknande "normala" skådespelare.

   Radera
  2. Jag har lite svårt att sätta fingret på det men det kan ha att göra med att jag tycker att han nästan är samma karaktär i varje roll han gör. Det behöver inte vara så, men för mig blir han liksom inte speciellt annorlunda hur han än gör. Jag gillar honom som Jack Sparrow men det är nog för att han är som gjord för den rollen.

   Jag skulle säga att Julia Roberts och Tom Hanks defintivt sticker ut, annars skulle de inte besitta en sådan star quality! Men det är ju bara min åsikt ;) Julia Roberts lyckas så bra med att leverera trovärdiga och oerhört starka framträdanden.

   Radera
 6. Det finns ju en hel del bra skådespelare men någon som jag vet att inte många vet om är David Oakes. Jag gillar honom just för att han spelar onda karaktärer oftast men det är ändå något mer bakom personerna som man sitter och klurar på jämnt vilket jag tycker är riktigt bra jobbat av en skådespelare. Inte många onda karaktärer som fastnar och man funderar om precis :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, David Oakes har jag faktiskt inte hört talas om men nu fångade han min uppmärksamhet! Jag älskar ju skådespelare som kan spela ond riktigt bra, det är ju den bästa sorten egentligen. Efter en snabb googling ser jag att han varit med i en del kostymdraman, då kan jag ju sätta upp dem på min vill-se-lista. Pillars of the Earth ligger dock redan där, att jag fortfarande inte sett den är ett under.

   Radera