söndag 2 oktober 2016

Klassikervecka: Sammanfattning

Idag är det söndag vilken innebär att temaveckan nästan är över. Det har varit en rolig liten resa, och jag har fått sett många filmer som jag så länge velat se, men aldrig riktigt tagit steget eftersom jag egentligen aldrig tidigare haft någon större anledning. Jag har ju under veckan, som ni som läser mig blogg nog förstått, sett filmer för varje årtionde mellan 40-talet och 90-talet. När man väljer ett sådant här upplägg, så får man verkligen följa utvecklingen av filmskapandet (och tekniken) i ett helt nytt ljus, och det har varit superintressant verkligen. 

Filmerna jag inför veckan har sett och recenserat, är följande 6: Citizen Kane (40-tal), En världsomsegling under havet (50-tal), Gissa vem som kommer på middag (60-tal), A Clockwork Orange (70-tal), The NeverEnding Story (80-tal) och Dazed and Confused (90-tal).

Jag har verkligen gillat alla dessa filmer, men tänkte ändå göra en topplista för att se vilka som var allra bäst. Jag börjar nedifrån - ni vet, för att bygga upp spänningen lite. 

6
The NeverEnding Story (1984) | Betyg 7/10
Jag gillade denna film, den var väldigt mysig och jag älskar ju allt som har med sagovärlden att göra. Dock är det den kvalitativt sämsta filmen jag sett under veckan, och därför hamnar den längst ner. Klicka här för att läsa min recension.  

5
Dazed and Confused (1993) | Betyg 7/10
Jag tyckte verkligen om denna film också, men tycker ändå inte att den kan mätas med flera av de resterande klassiker-filmer jag sett inför temaveckan. Dazed and Confused anses av många (främst i USA) vara en kultfilm, och det kan jag absolut förstå. Det bästa av allt var ju all underbar 70-tals musik! Tror inte det var en enda av alla låtar som jag inte kände till. Dazed and Confused är en bra film, utan tvekan. Klicka här för att läsa min recension. 

4
Guess Who's Coming To Dinner (1967) | Betyg 8/10
Detta är inte en så speciell film egentligen, men budskapet är väldigt unikt för att vara en film från 60-talet. Manuset är välskrivet och dessutom var flera av skådespelarna extremt imponerande. Filmen har ju vunnit flera Oscars, och det är förståeligt. Absolut en film jag kan rekommendera! Klicka här för att läsa min recension.

3
En Världsomsegling Under Havet (1954) | Betyg 8/10
Denna film såg jag för ganska länge sen, men slängde in recensionen här i tisdags eftersom den ändå bara låg i utkastet och samlade damm. Verkligen en bra film som jag blev riktigt imponerad av utan att ha några förväntningar alls. Rolig film att se om man vill se en sci-fi från 50-talet. Klicka här för att läsa min recension.

2
A Clockwork Orange (1971) | Betyg 8/10
Wow, denna film älskade jag verkligen. Otroligt bra rulle men ändå hemsk och ganska brutal egentligen. Unik, verkligen unik. En film alla bör se så länge man inte är känslig för sanningen bakom mänsklighetens dolda ondska. Klicka här för att läsa min recension. 

1
Citizen Kane (1941) | Betyg 8/10
I toppen ligger faktiskt veckans första film som även är den äldsta, nämligen Citizen Kane. För att vara en så gammal film är den verkligen imponerande. Detta är en dramafilm med mycket mystik kring just huvudkaraktären, Charles Foster Kane. På något sätt blir detta bara så otroligt bra - vill du veta mer om varför så kan du läsa min recension här.

Jag har verkligen lärt mig något av detta projekt. För guds skull: Döm inte en film endast baserat på dess produktionsår! Det är så himla dumt att tänka så - jag vet för jag brukade också tänka så. 80-tal och 90-tal har jag aldrig haft några problem med (tvärtom så anser jag att detta var filmhistoriens guldår) men när det gäller filmer som kom ut tidigare än så, då har det alltid varit lite klurigare. Men, efter detta lilla projekt kan jag säkert säga att min "vill-se"-lista, utökats med si sådär 20 klassiska filmer som jag aldrig haft en tanke på att se tidigare.

4 kommentarer:

 1. Blev jätte sugen på att se 60-tals filmen :D så tack för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, tror faktiskt du skulle gilla den :)

   Radera
 2. Fick jätte mycket tips av dig den här veckan! Dock är Clockwork Orange antagligen ingenting för mig, vi har gått igenom allt med den filmen inom psykologin nämligen och det är liiite obehagligt haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man måste nog vara ganska svårpåverkad om man ska se A Clockwork Orange... Jag hade aldrig klarat av att se den för några år sedan, men numera är jag inte så känslig för otrevligheter på film längre.

   Radera