onsdag 5 oktober 2016

11 frågor ● Stand By Me

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi63bautLzPAhXChiwKHQ_1CggQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.showclix.com%2Fevent%2Fstand-by-me&bvm=bv.134495766,d.bGg&psig=AFQjCNHeKtOUS6v99txDojjNqL4zGtX2bQ&ust=1475507440628937
1. Hur skulle du kortfattat beskriva filmen?
En lite äldre drama/äventyrs-film från 1986, om fyra pojkar som ger sig ut på en vandring för att hitta en försvunnen tonårings lik. Men de har alla sina egna personliga anledningar till att vilja komma bort från sina egna liv och problem, och vandringen i sig blir en inre resa för de alla fyra.

2. Vad är det bästa med filmen?
Vänskapen mellan killarna. Det briljanta manuset och hur personlig filmen verkligen blir när den berättar om varje karaktärs liv. Vänskapen de fyra pojkarna delar är otroligt fin, men ändå verklig och det bevisar slutet av filmen. Det är liksom inget fånigt trams som bara känns fejkat, till skillnad från många andra vänskapsrelationer i andra filmer. 

3. Vad är det sämsta med filmen?
Jag tycker inte riktigt det längre egentligen, men när jag var yngre så tyckte jag scenen när Goldie berättar om sin berättelse för sina vänner, kändes otroligt onödig. Det kändes fånigt på något sätt, men nu när jag blivit äldre tycker jag inte alls så längre. Jag har insett att detta bara beskriver pojkarnas vilda fantasi, och på så sätt är det en scen som är mer nödvändig för filmen än vad jag från början trodde.

4. Vilken karaktär är din favorit?
Svår fråga då jag älskar alla de fyra huvudkaraktärerna, men av de måste jag nog säga Teddy, för han är så rolig. Även om han tar lite dumma risker ibland. Älskar även Chris som har haft det så otroligt svårt - han är verkligen den mest djupa karaktären i filmen. Sist måste jag även nämna Goldies bror - finare människa får man leta efter.

5. Ett minnesvärt citat från filmen som du gillar?
Finns flera, men jag gillar främst de citat som finns från Goldie som vuxen (berättarrösten). Två av dessa är "Friends come in and out of your life like busboys in a restaurant." och "I never had any friends later on like the ones I had when I was twelve. Jesus, does anyone?" 

6. Finns det någon relation i filmen som du gillar extra mycket? 
Ja, främst mellan Goldie och Chris. Deras vänskap är verkligen guld värd, den gör verkligen hela filmen. Älskar även brödraskapet mellan Goldie och hans bror, trots att vi bara fick se det i en scen så var det så himla fint och så himla sorgligt.

7. Har du någon scen som du aldrig glömmer, som är extra speciell för dig?
Ja. Flera. Den främsta är scenen mellan Goldie och Chris när Chris gråter och säger "I just wish I could go someplace where nobody knows me." Så himla sorgligt, och helt ärligt - vem har inte tänkt exakt samma sak någon gång? Väldigt relaterbart. 

8. Favoritmusik från filmen?
Stand By Me såklart! Av Ben. E. King - låten som filmen är döpt efter. Blir nästan lipfärdig varje gång jag hör låten för jag tycker den är så otroligt vacker. 

9. Har du någonsin gråtit till filmen?
Jadå. Varje gång jag ser den. Liten (kinda) spoilervarning. Flera scener är jätte känslosamma, men någonting som alltid gör mig lika ledsen är när man får veta hur illa Goldie blivit behandlad av sin egen familj. Att de önskar att han hade dött istället för sin bror. Men detta är inte ens den tragiska delen - det jag lipar över är scenen vid middagsbordet när hans föräldrar bara fokuserar all deras uppmärksamhet på hans bror, men hans bror är typ världens bästa bror och försöker verkligen få föräldrarna att ge mer uppmärksamhet till Goldie. Hur han tittar på Goldie och bara... åh så fint. Det är ju så sorgligt eftersom man vet att hans bror är död, och det var den enda personen Goldie hade i sin familj som verkligen brydde sig om honom. Han känner sig liksom så otroligt ensam. 

10. Vad tyckte du om slutet?
Det är ett bra slut, jag har verkligen inget att klaga över. Spoilervarning. Det är såklart sorgligt att vännerna drevs isär, och att man får veta vad som hände med en viss karaktär senare i livet, men jag tycker ändå det är perfekt eftersom det verkligen visar verkligheten. Hade stört mig otroligt mycket om vi fick något typiskt slut med "och så levde de lyckliga i alla sina dagar, bla bla bla". Nej tack. 

11. Varför är denna film så speciell just för dig?
För att den är fantastisk på alla sätt möjliga. För att jag såg den för första gången när jag var ganska ung och jag har därav växt upp med den. För att den är en så otroligt bra blandning mellan sorglig, vacker, rolig och charmig. För att jag verkligen kan relatera till karaktärerna. För att låten Stand By Me är en av mina favoritlåtar någonsin. För att jag lipar varje gång jag ser filmen. För att tårarna inte består av sorg och pina, utan för att jag tycker att det är en så vacker berättelse. För att hela filmen får mig att må bra. För att den helt enkelt är fantastisk på alla sätt möjliga.

2 kommentarer: