måndag 5 september 2016

Labyrinth (1986)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi93uvdpfbOAhUoM5oKHTQuBFwQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D41RHbBvb_pE&psig=AFQjCNHu97z4ooXJpGjYZ7wfegv2U35YIQ&ust=1473098511182342

Labyrinth är en äventyrs/fantasy-film från 1986, skriven och regisserad av Jim Henson. Filmen nominerades 1987 till en BAFTA Film Award för bästa visuella effekter och har sedan dess blivit något av en kultfilm för äventyrsfanatiker.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjMl4C9pfbOAhXjO5oKHSNdBOMQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fmonstermoviekid.wordpress.com%2F2016%2F01%2F28%2Ftribute-to-david-bowie-labyrinth-1986%2F&psig=AFQjCNEokI1jNoqa9dwLk2hCbqxMLAr2aQ&ust=1473098442514445
När den unga flickan Sarah ständigt tvingas passa sin lillebror under sin lediga tid, önskar hon att han bara kunde försvinna. Men när hennes önskan faktiskt uppfylls av trollkungen Jareth, måste hon kämpa mot klockan för att hämta hem sin bror innan tiden är ute, innan Jareth förvandlar hennes lillebror till ett troll. För att vinna måste Sarah ta sig an ett antal utmaningar som alla utspelar sig i en stor labyrint. I rollerna ser vi bl.a. Jennifer Connelly, David Bowie och Brian Henson.

Labyrinth är en film jag velat se jätte länge - dels för att jag är riktigt svag för äldre äventyrsfilmer, men även för att ingen mindre än den världskände sångaren David Bowie spelar trollkungen Jareth. När Bowie tragiskt nog gick bort i början av året kände jag att det var dags att ta steget, och visst tog det sin lilla tid men här sitter jag nu och skriver min recension av Labyrinth. Det är alltid så himla svårt att recensera filmer som denna - de är så bra på vissa sätt men så extremt dåliga på andra. Personligen kan jag bara inte låta bli att älska den här typen av filmer, det är liksom känslan i filmen som blir så värdefull. Äventyret, vänskapen, musiken. Utöver detta finns det inte mycket till Labyrinth, så är man ute efter ren kvalitet så får man leta någon annanstans. 

https://asqueerasthestoneage.wordpress.com/2015/07/page/4/Om vi börjar med att diskutera filmens fantasy-drag i form av kostymer, miljö och dockteatern i sig. Det är 80-talet, det vet vi om och därför är det svårt att döma filmen för hårt när det gäller bristen på realism. Ska vi jämföra med denna tids övriga fantasy-filmer gjorda på dockor, så tycker jag ändå Labyrinth lyckats rätt så bra på den fronten. Trots att man som tittare hela tiden gör sig påmind om att varelserna inte är verkliga, så är det ändå nästintill omöjligt att inte känna med karaktärerna. Dock får jag väl ändå säga att Henson's tidigare verk The Dark Crystal (1982) verkar snäppet bättre på den fronten. Men jag kan inte garantera något då jag bara sett korta urklipp ur den filmen. 

Musiken i Labyrinth var inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Jag gillade det som fanns, men tycker ändå de kunde ha varierat sig lite mer. Varje gång något intensivt hände så spelades samma melodislinga, och det blev tyvärr lite tröttsamt efter ett tag. Dock finns det ju även en positiv aspekt av detta, nämligen att just denna musikslinga blir väldigt minnesvärd och jag kan tänka mig att de som växte upp på åttiotalet får en rejäl nostalgikänsla av just detta soundtrack. När det gäller Bowie-låtarna så är jag faktiskt lite besviken. Några var bättre än andra, men det var inte direkt så man ville ställa sig upp och dansa och sjunga med. Vilket jag anser vara väldigt synd, då det är just denna känsla jag vill få av sådana här äldre musikaler.

Trots den halvdana kvalitén så är Labyrinth en väldigt mysig rulle, och för mig som älskar sagor och åttiotal så blir detta ändå en bra upplevelse. Jag kommer absolut vilja se filmen igen, och likaså Jim Henson's andra dockteater-film The Dark Crystal som sägs vara ännu bättre. Labyrinth finns tillgänglig på Netflix.

BETYG: 7/10 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjU-LXKpfbOAhVmJpoKHbZ6BHgQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fponderful.tumblr.com%2Fpost%2F41769937409%2Fjennifer-connelly-and-david-bowie-in-labyrinth&psig=AFQjCNG5g9tC4FOE1j0w-0l3tHMIggNn1w&ust=1473098471071829

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar