onsdag 28 september 2016

Klassiker: Guess Who's Coming To Dinner (1967)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjq_cKGmLDPAhXH1iwKHYqaBUUQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Falvatonchurchofchrist.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F03%2F&bvm=bv.133700528,d.bGg&psig=AFQjCNFPQ1LZ2J1O7iTYhVujfItbFIQKfA&ust=1475087701084168

Denna vecka är temat på bloggen klassiker, och dagens undertema är 60-tal. Filmen jag valt för detta årtionde är ingen mindre än Guess Who's Coming to Dinner från 1967. Inlägget skrivs i samarbete med bloggarna FrökenTV, GothamAlley, Seriereflektioner och KarinsUniversum.

Gissa vem som kommer på middag (originaltitel Guess who's coming to dinner) är en romantisk dramakomedi från 1967, regisserad av Stanley Kramer och skriven av William Rose. Filmen blev vinnare av två Oscars, en för bästa manus och en där skådespelerskan Katharine Hepburn tog hem priset för bästa prestation av huvudroll. Filmen nominerades dessutom till ytterligare åtta statyetter på samma gala.

Denna romantiska dramakomedi följer ett nyförlovat par då de åker hem till San Francisco för att hälsa på brudens föräldrar. Men när hon ska introducera sin fästman för familjen, möts hennes föräldrar av en stor chock när de inser att deras vita dotter förälskat sig i en svart man. I rollerna ser vi bl.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Sidney Poitier och Katharine Houghton.

Gissa vem som kommer på middag är en film jag velat se jättelänge verkligen. Anledningen till det är främst tre stycken: Ett: Alla oscarsnomineringar (och priser) den fått. Två: Budskapet där synen på "rasskillnader" står i fokus, och det faktum att detta faktiskt är en film från 60-talet. Tre: Handlingen i sig. Lät ganska underhållande ändå! Och det hade jag rätt i, jag gillade verkligen denna film. Det är främst en dramafilm, men jag tycker ändå den känns tillärckligt lättsam för att bli klassificerad som komedi.

Det som gjorde att jag verkligen fastnade för denna film var karaktärerna. Man gillade verkligen alla på olika sätt. Det är inte så att brudens föräldrar är rasister - snarare tvärtom. Hennes pappa har länge arbetat för lika värdet mellan människor i samhället, och hennes mamma har en minst lika bra syn på mörkhyade. Ändå blir de chockade av att få höra att deras dotter ska gifta sig med en. Detsamma gäller brudgummens föräldrar - de är minst lika chockade (om inte mer). Detta var helt enkelt en tid då det inte var riktigt accepterat att "blanda" olika raser, oavsett hur man såg på likabehandling.

Detta är en väldigt intressant film och de har verkligen gjort det bra. Karaktärerna var älskvärda, och likaså skådespelarna. Den som sken mest var ju givetvis Katharine Hepburn som blev belönad för sin roll med en Oscar. Välförtjänt! Även Spencer Tracy gjorde bra ifrån sig, och likaså övriga skådespelare i filmen. Det enda jag störde mig på, var det faktum att de två huvudkaraktärerna bara känt varandra i tio dagar och ändå ville gifta sig... Hade jag varit deras föräldrar så hade jag snarare reagerat på det än på de olika hudfärgerna.

Detta var verkligen en mysig och underhållande film, samtidigt som den tog upp ett viktigt budskap på ett så bra sätt. Det handlade inte lika mycket om rasism som det handlade om kärlek, familj och reaktionerna man får från omvärlden när man inte följer normen. För det är precis huvudparet gjorde - de valde att sätta deras kärlek framför normerna!

BETYG: 8/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjRuYzalrDPAhVBriwKHZYXDeoQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.meltingpotinternational.com%2FFeatures2.html&psig=AFQjCNGYgj1iYXnvQJ5QjPK1bFkaAq3bOA&ust=1475087342278942

4 kommentarer:

  1. Hade aldrig hört talas om den här filmen faktiskt! Så intressant med en film som producerades under en tid då det faktiskt förekom påtaglig segregation och diskriminering! Det var ju verkligen så att även om man inte var rasist som vit så var man så formad av sitt samhälle att man i praktiken betedde sig som en.

    SvaraRadera
  2. Den här verkar riktigt riktigt bra!!!

    SvaraRadera