torsdag 29 september 2016

Klassiker: A Clockwork Orange (1971)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj-o_2cnLPPAhUJZCwKHTQ2DRsQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fquotesgram.com%2Fa-clockwork-orange-quotes%2F&psig=AFQjCNENw5S1h5TH_K4xtY7X9-mKYDXkDA&ust=1475191903953368

Idag är det 70-tal som gäller, och filmen jag valt är den äkta klassikern A Clockwork Orange som vi nog alla hört talas om någon gång. Detta är första gången jag ser filmen, och jag hittade den lättillgänglig på streamingsajten Netflix. Inlägget skrivs i samarbete med FrökenTV, Gothamalley, KarinsUniversum och Seriereflektioner

A Clockwork Orange är en kriminaldramafilm från 1971, regisserad av ingen mindre än thrillermästaren Stanley Kubrick. Filmen baseras på romanen vid samma namn skriven av  Anthony Burgess, och nominerades år 1972 till fyra Oscars, däribland för bästa film.

Denna brittiska dramafilm med inslag av sci-fi, utspelar sig i ett (då) framtida 90-tal och följer huvudkaraktären Alex DeLarge som lever för klassisk musik så som Ludvig Van Beethoven, samt våld i form av brutal misshandel och våldtäkt. Efter ett misslyckat inbrott där ägaren till huset blivit ihjälslagen, blir Alex dömt till 14 år i fängelse. Men väl i fängelset får han erbjudandet att bli frisläppt, om han bara går med på vissa experiment i ett försök för regeringen att bota brottslighet. I huvudrollen som Alex DeLarge ser vi skådespelaren Malcolm McDowell.

A Clockwork Orange är en sådan film jag velat se så oerhört länge - men jag visste redan innan att den skulle vara relativt brutal, skum och obehaglig. För ett antal år sedan hade jag nog inte klarat av denna film, men idag är jag inte alls lika känslig och därför blev detta för mig en extremt intressant upplevelse. Huvudkaraktären Alex är verkligen en avskyvärd varelse, men helt ärligt så fanns det inte en enda karaktär i filmen som man faktiskt gillade. Ändå fastnade jag för huvudkaraktären - inte för att han är älskvärd för det är han verkligen inte, men för att han är så himla intressant. 

Malcolm McDowell gör verkligen rollen fantastiskt bra - det kändes verkligen som att vi bjöds in i tankarna på karaktären. Ja, så väl det är möjligt att dyka ner i tankarna på en psykopat. Experimentet man testade på honom är givetvis avskyvärt, men samtidigt var det spännande att få se hur han faktiskt blev - är det verkligen möjligt att göra en ond människa, god? Filmskaparna leker verkligen med termen "ondska" - dels får vi det i form av en man och hans onda tankar och gärningar, men vi får även ta del av ondska i en helt annan form - vetenskap. Är det verkligen rätt att experimentera på detta sätt på människor, är det rätt att hjärntvätta dem bara för att de själva är onda? Är ondskan i sig det rätta medlet att använda som vapen mot det onda? 

Jag måste säga att musiken verkligen gjorde mycket i filmen. Klassisk musik. Beethoven. Singin' In The Rain. Dramatiska symfonier. Det bidrog otroligt mycket till den obehagliga känslan i filmen, samtidigt som det ökade spänningen. Apropå spänningen så är manuset extremt välskrivet - detta bevisas med oscarsnomineringen som Kubrick fick. Kan dock inte jämföra med boken då jag inte läst den själv.

A Clockwork Orange är verkligen en intressant rulle, den är till och med faktiskt ganska briljant. Manuset imponerar, skådespelarna (-en) imponerar, musiken imponerar, regi imponerar och överlag är detta verkligen en bra film. Så länge du inte är känslig för... ja, känsliga bilder, så tror jag du kommer finna denna film väldigt intressant. Finns som sagt lättillgänglig på Netflix. 

Btw. Den unge Malcolm McDowell påminner mig så himla mycket om Evan Peters... Lika mycket som Alex DeLarge påminner mig om Tate Langdon. Är det bara jag som känner så? 

BETYG: 8/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjG5OX-m7PPAhUIXiwKHSpkA-YQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Ftalkingcomicbooks.com%2F2016%2F05%2F04%2Ftalking-movies-episode-107-clockwork-orange%2F&psig=AFQjCNHDyhFOCOQ3xCuPHvPNy-7C_nb1vA&ust=1475191840574245

2 kommentarer: