måndag 26 september 2016

Klassiker: Citizen Kane (1941)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fwww.filmquadposters.co.uk%2Fsale.html&psig=AFQjCNHKe0c_G2TyczzY7zYWatvRw_OoRQ&ust=1474750699532191

Detta är ett samarbete med Felicia, Emelie, Sara och Karin.

Måndag - första dagen för temaveckan: klassiker! För att se hur jag tänkt att upplägget kommer vara för min del av samarbetet, läs detta inlägg. Måndagens tema är 40-tal och filmen jag valt är ingen mindre än den lovordade Citizen Kane, som enligt kritiker ska vara "The greatest american motion picture in history". Vi får väl se om jag håller med.

Citizen Kane (vars svenska titel lyder En sensation) är en film från 1941, skriven, regisserad och framförd av Orson Welles. Filmen följer en grupp unga journalister som försöker klura ut den dolda meningen bakom de allra sista ord som den kända journalisten Charles Foster Kane yttrade innan han avled. Efter hans död följer en resa tillbaka i tiden, genom hela mannens liv i ett försök att ta reda på hans största hemlighet. 

År 1942 vann Citizen Kane årets Oscar för bästa manus. Det är väldigt lätt att tvivla på en såhär gammal film innan man ser den. Det är lätt att tvivla på värdet av oscarspriset eftersom de inte kan ha haft mycket konkurrens på den tiden. Trots att jag var extremt nyfiken på denna film tack vare allt man hört om den, så lät jag inte mig själv ha några förväntningar - just eftersom den är så gammal. Men, något jag verkligen lärt mig av denna film, det är att man aldrig ska underskatta en film endast baserat på året den producerades. 

Citizen Kane är verkligen en helt otrolig film. Att det skulle vara "bästa filmen genom tiderna" har jag lite svårt att hålla med om efter alla fantastiska verk jag sett, men det finns dock ingen som helst tvekan om att detta är en film alla bör se. Detta... det är verkligen filmhistoria. 

Dramafilmer är inte min favoritgenre, men görs det bra så lyckas jag ändå hållas underhållen från början till slut. Citizen Kane har verkligen gjorts bra, och tack vare det stora mysteriet kring huvudkaraktären Charles Foster Kane, blev det även en väldigt spännande resa. Man ville hela tiden veta vad det verkligen var han menade med sitt allra sista ord, "Rosebud". Utöver spänning så var det även en väldigt intressant berättelse. En del är den historialektion vi får i 40-talets filmskapande, men utöver det får vi dessutom resa tillbaka ännu längre tillbaka i tiden - när Kane bara var en liten pojke och blev av sina fattiga föräldrar, bortskickad mot ett bättre liv. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwir37uVsqbPAhUEfiwKHRvTAxMQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.champselyseesfilmfestival.com%2F2015%2Fen%2Fmovie-32-citizen-kane&psig=AFQjCNFXA0Ww-rShRHg-jQVgDby8jt2OMw&ust=1474751117402654

Citizen Kane producerades under en väldigt intressant tid - USA, 1941. Detta var mitt under andra världskriget, och det märks på en del detaljer i filmen. Ett exempel som jag reagerade på, var det faktum att nazisterna var "normala". Redan i en av de första scenerna kunde vi se nazistiska officerare i bakgrunden, trots att filmen inte alls fokuserar på dem.

Livet vi får ta del av, livet av Charles Foster Kane är även det väldigt intressant. Filmen går verkligen djupt på karaktären och vi får verkligen lära känna honom. Vi sympatiserar med hans karaktär trots att vi inte alltid samtycker till hans agerande. Kane är en man vars högsta önskan är att bli älskad. Av människorna runt omkring honom. Av vänner, familj och arbetskamrater. Av folket. Det är allt han vill, och det blir allt tydligare ju längre in i filmen vi kommer.

"If I hadn't been very rich, I might have been a really great man." 

Jag kan inte annat än samtycka till priset Orson Welles vann för bästa manus år 1942. Det är en välskriven berättelse som fångar tittaren och inte släpper taget förrän eftertexterna rullat i minst två, möjligtvis till och med tre minuter. Själv satt jag häpnad när eftertexterna började rulla - avslutet kunde inte varit bättre. Verkligen en tankeställare.

Jag är extremt glad över att slutligen ha fått sett den omtalade Citizen Kane. Jag tycker verkligen att detta är ett mästerverk för sin tid. Visst har det kommit så många fantastiska filmer sen dess, men jag tror ändå inte det finns något som riktigt kan liknas med Citizen Kane. Den är fortfarande lika unik, trots att 75 år passerat sedan filmens premiär. Jag funderade lite kring om det skulle vara värt att göra en remake av filmen med nutidens fantastiska medel, men helt ärligt så behövs det inte. Om Orson Welles' version går att överträffa måste vara nästintill omöjligt.

BETYG: 8/10 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjE3PzisqbPAhXCFSwKHat-DlYQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Ftheredlist.com%2Fwiki-2-17-513-863-820-839-view-history-biopic-4-profile-1941-bcitizen-kane-b-1.html&psig=AFQjCNEyNeo9hyahbg3nYM0Vr-wlSmTP3Q&ust=1474751279697624

5 kommentarer:

 1. Draman tillhör verkligen min absoluta favoritkategori, så jag måste säga att även om sedan tidigare har varit sugen på att se Citizen Kane någon gång, så har du nu fått mig att vilja se den ännu mer :) Manus är verkligen det viktigaste när det kommer till gamla filmer, eftersom man inte hade så mycket annat att jobba med på den tiden. Skådespelarinsatserna kommer givetvis nästan lika högt upp på listan. Skönt att få en så utförlig recension utan några förstörande spoilers. Jag visste dock inte sedan tidigare riktigt vad filmen handlade om, men det låter som en spännande premiss, det där med Kanes sista ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag försöker verkligen att skriva spoilerfritt så mycket jag kan då det når ut till fler läsare. Man skriver ju huvudsakligen eftersom man vill tipsa om filmen till de som ännu inte sett den.

   Handlingen är väldigt intressant, så jag tycker absolut du ska se den om du någon gång känner för att se en lite äldre film :)

   Radera
 2. Intressant. Den måste jag kolla in :)

  SvaraRadera
 3. Jag tycker nog detta är en av världens bästa filmer. På så många olika vis. Helt klockren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! På sin tid var det säkert den bästa filmen som gjorts dittills, och även idag är det en av de bästa.

   Radera