lördag 24 september 2016

Frame by frame (2015)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiu74u1mqbPAhUJlSwKHR2gBAcQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DpHZbsXw2vao&bvm=bv.133700528,d.bGg&psig=AFQjCNE45xNWUrc3PIVxxSrvvHJ2XZsrGA&ust=1474744684401096

Frame by Frame är en dokumentärfilm från 2015, regisserad av Alexandria Bombach och Mo Scarpelli. Filmen hade amerikansk premiär den 14:e mars förra året och jag fick idag chansen att se filmen på världskulturmuseet i Göteborg. 

Denna dokumentärfilm följer några journalister i Afghanistan och tar oss på en resa både genom Afghanistans historia och dess nutid. Främst får vi bevittna hur dessa journalister riskerar sina egna liv för att visa omvärlden hur landet faktiskt ser ut, genom att fotografera befolkningens lidande under en tid då fotografi i detta land var ett lagbrott. Medverkande i filmen är bl.a. Massoud Hossaini, Farzana Wahidy, Wakil Kohsar och Najibullah Musafer. 

Frame by Frame är verkligen en känslofylld, intressant och samtidigt spännande dokumentär. För oss som bor och är födda i Sverige är detta en verklighet som är så långt borta att det nästan inte känns realistiskt alls. Hur kan människor vara så grymma? Jag vet faktiskt inte. 

Jag har alltid varit intresserad av fotografi, även innan jag hittade mitt stora intresse inom filmskapande. Därför blir det extra intressant att se hur mycket en enstaka bild verkligen kan förändra världen. Hur mycket en enstaka bild kan förändra synen som omvärlden har på ett skadat land. Det hjälper inte att blunda för problemet som så många av oss gör, och givetvis är det inte lätt att göra skillnad när man bor i Sverige och inte ens gått ur skolan än. Men det är både fascinerande och inspirerande att få chansen att vittna hur det faktiskt, trots alla hemska människor som finns, även finns så många goda människor. Som verkligen gör skillnad, och samtidigt sätter sitt eget liv i risk - endast för syftet att göra skillnad

Jag blev helt hänförd av denna film, och likaså av dessa fantastiska människor. Farzana Wahidy som verkligen gav allt för att arbeta för kvinnors rättigheter genom just fotografi. Hur det verkligen är ett lagbrott att fotografera en kvinna. Helt otroligt. Även fotografen Massoud gjorde stort intryck på mig genom bilden han tagit på en ung flicka, helt hysterisk efter ett plötsligt bombattentat som tagit livet av både män, kvinnor och barn. Fotografierna visar döda barn på gatan, skadade män som ligger och blöder på grund av en kroppsdel som avlägsnat från kroppen, och de överlevande som står bredvid och skriker och gråter. Det är så oerhört hemskt, så oerhört verkligt och så oerhört viktigt att se. Nej, detta är inte en trevlig syn. Men det borde inte ge oss anledning till att bara blunda eller titta bort. 

Frame by Frame är absolut en dokumentär jag skulle rekommendera då detta faktiskt är aktuellt trots att vi lever på 2000-talet. Den lyckas verkligen få oss känslomässigt engagerade och berättar dessutom något vi alla faktiskt behöver höra. Det går bara inte att blunda längre.

BETYG: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar