söndag 4 september 2016

11 frågor ○ The Princess Bride

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi_-6Op3I_OAhWpd5oKHYUzAgIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fthoughtcatalog.com%2Fkatie-mather%2F2016%2F02%2F17-inconceivably-awesome-quotes-from-the-princess-bride-about-true-love-life-and-heartbreak%2F&bvm=bv.127984354,d.bGs&psig=AFQjCNHJ_kvjn5ki2UwT3EqEhypjZnwqHg&ust=1469574068415071
11 frågor om mina favoriter // 1. Lost 2. Edward Scissorhands 3. How I Met Your Mother 4. Black Sails 5. Stranger Things

1. Hur skulle du kortfattat beskriva filmen?
En av 80-talets mest refererade äventyrsklassiker. Den typiska sagan fast så mycket bättre. Samtidigt som den verkligen är stereotypisk när det gäller sagor, så är den ändå så himla unik. Antingen älskar man den eller så tycker man den är jättelöjlig.

2. Vad är det bästa med filmen?
Alla kända repliker. De var inte så speciella från början, men nu trettio år senare har de blivit tidlösa. Karaktärerna och deras dialoger samt humorn i filmen är även det något väldigt uppskattat. Att det är en sån film man kan se hur många gånger som helst, och den blir bara bättre och mer speciell för varje gång.

3. Vad är det sämsta med filmen?
Dålig kvalitet i form av ex. VÄLDIGT overkliga rått-liknande varelser, a.k.a "R.O.U.S" (Rodents of unusual size). Förståeligt eftersom filmen är gammal och gjordes på en låg budget, men ändå. Ganska störande.

4. Vilken karaktär är din favorit?
Lätt, Inigo Montoya. Han äger hela filmen med sin replik "Hello. My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die.".


5. Ett minnesvärt citat från filmen som du gillar?
Jag nämnde precis ett ovan, men utöver den finns det jättemånga som jag älskar. Den jag gillar bäst är faktiskt en längre replik som Prince Humperdinck säger, skrattar lika mycket varje gång. Den lyder: "Tyrone, you know how much I love watching you work. But I have my country's 500th anniversary to plan, my wedding to arrange, my wife to murder and Guilder to frame for it. I'm swamped!

6. Finns det något par i filmen som du gillar extra mycket?
Det största paret är ju Buttercup och Westley, men filmen är inte så bra just för dess romantik. Egentligen är deras kärlek inte ens särskilt trovärdig då de knappt känner varandra. Därför skulle jag istället säga Miracle Max och hans fru Valerie. De är så underhållande! "Have fun stormin' the castle!"

7. Har du någon favoritscen som du aldrig glömmer, som är extra speciell för dig?
Ingen specifik som jag älskar mer än de andra, men det finns ungefär fem stycken som jag älskar och aldrig kommer glömma. Jag har alltid gillat mötet mellan Inigo och "The Man In Black". Deras svärdfäktning är så rolig, hela den scenen. En annan favorit är scenen hos Miracle Max. "If you rush a miracle man, you get rotten miracles!". 

8. Favoritmusik från filmen? 
Jag gillar musiken från filmen, den är skriven av Mark Knofler vilket är ett plus då han även skrivit min favoritlåt of all time, nämligen Walk of Life. Men jag har ingen enstaka favorit från filmen, gillar alla låtar i soundtracket. Två av de bästa är den instrumentala Once Upon a Time / Storybook Love samt den versionen av Storybook Love där Willy DeVille sjunger. 


9. Har du någonsin gråtit till filmen? 
Nej, den är inte särskilt sorglig. 

10. Vad tyckte du om slutet?
Slutet är inte jättespeciellt då detta inte är en särskilt seriös film - det slutar lyckligt (såklart) vilket är ganska förutsägbart men jag älskar det ändå. Främst älskar jag scenerna i sovrummet med de "verkliga" karaktärerna. Hur början på så sätt binds ihop med slutet på ett så snyggt sätt. 

11. Varför är denna film så speciell just för dig? 
Första gången jag såg den var jag ganska liten, vet inte hur gammal men poängen är att jag helt hade glömt att jag någonsin sett den. The Princess Bride var bara en film jag hade velat se i flera år, och när jag väl såg den hade jag inga förväntningar. Men, bara en kort stund in i filmen så fick jag en rejäl deja-vu känsla. Ni vet, ett sådant där tillfälle då man plötsligt får flash-backs till sin barndom och inser något man glömt för länge sen. Ja, så var det. Hela filmupplevelsen blev så otroligt speciell då det var så himla många scener som jag kände såväl igen när jag väl såg det. Jag har sett den någon gång (eller flera gånger kanske) när jag var väldigt liten, men visste inte då vad den hette och hade därför inte lagt det på minnet. För mig är denna film så speciell just för att den påminner mig så mycket om min uppväxt innan jag flyttade ifrån det hus där jag bodde som liten. 

1 kommentar: