måndag 19 september 2016

11 frågor ✭ Hell on Wheels

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiR55n4opvPAhWkE5oKHU48CCIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fhellonwheels.wikia.com%2Fwiki%2FHell_on_Wheels_(Town)&psig=AFQjCNH2z5ktkk_PsTRQwxnkcHVdP8WrtA&ust=1474369072184906


1. Hur skulle du kortfattat beskriva serien?
Utspelar sig på 1860-talet och följer huvudkaraktären Cullen Bohannon som kommer till ett järnvägsbygge för att jobba. Men det hans mäktige arbetsgivare Thomas Durant inte vet, är att Cullen inte bara är där för att arbeta, utan för att utsöka hämnd på sin mördade familj. Vi får även följa den unga kvinnan Lily Bell som just flytt en brutal indianattack och nu bestämmer sig för att delta i det stora järnvägsprojektet som hennes avlidne man påbörjat.

2. Vad är det bästa med serien?
Finns så mycket, men jag skulle nog säga hela slav-storyn. Serien utspelar sig precis efter att Abraham Lincoln avskaffat slaveriet, men det pågår fortfarande extremt mycket rasism och detta är amerikansk historia. Man får verkligen en inblick i hur folk levde på den tiden. Något annat jag måste påpeka som är en extremt positiv aspekt, är att manusförfattarna inte är rädda för att överraska. På samma sätt som Game of Thrones överraskar med plötsliga dödsfall och dylikt, kan även Hell on Wheels överraska tittaren. 

3. Vad är det sämsta med serien?
Även om jag främst ser det som positivt att Hell on Wheels gärna överraskar, så kan det även bli väldigt negativt då man såklart inte vill förlora älskade karaktärer. Genom seriens gång har vi fått säga hejdå till jättemånga bra karaktärer, vilket får en att lära sig att aldrig bli för fäst. Men samtidigt är det nästintill omöjligt att inte bli fäst vid karaktärerna eftersom de verkligen är välskrivna och lätta att känna med.

4. Vilken karaktär är din favorit?
Cullen Bohannon. Han är en perfekt huvudrollsinnehavare till en sådan här serie - mystisk, modig, något brutal men ändå med ett gott hjärta. Han är ganska stängd, men genom seriens gång lär man känna hans insida bättre och man inser att han faktiskt har känslor. Dock är det så oerhört synd om honom - det serien egentligen handlar om är ju hur han förlorar de han älskar, om och om igen. Att han klarar av att fortsätta är ett under.

5. Ett minnesvärt citat från serien som du gillar?
"Yes, I certainly do believe in a higher power. I wear it on my hip."

6. Finns det något par i serien som du gillar extra mycket? 
Finns faktiskt tre som jag tycker väldigt mycket om... Dels Elam & Eva såklart, som de kämpat för att få vara tillsammans. Sedan älskade jag även Lily & Cullen, det var något speciellt med de två tillsammans som var så fängslande. Sist måste jag även nämna Ruth & Cullen, för även om jag personligen såg deras relation mer som en vänskap så vet jag ändå att de var mer än så. Men hur de verkligen kunde prata med varandra... det var ingen som kunde få Cullen att öppna upp så mycket som Ruth kunde. 

7. Har du någon scen som du aldrig glömmer, som är extra speciell för dig?
Ohja. Många. Spoilervarning---> Jag har två scener som båda kämpar på första platsen, den ena är när Elam och Cullen slåss i slutet av tredje säsongen. Efter att Elam i princip försvunnit helt inombords och Cullen försöker verkligen få tillbaka honom, men till slut måste han försvara sig och är tvungen att döda sin bästa vän. Usch, det var så sorgligt. Den andra scenen jag älskar är alldeles innan Ruths avrättning, när hon och Cullen sitter i cellen och bara pratar. Den scenen alltså, så himla fin relation de hade mot slutet. Jag blev så arg på henne för att hon var så envis! Hon hade kunnat ta sig ur det, men hon bara totalvägrade på grund av sin förbaskade stolthet. Det var så fint sedan på avrättningen när hon stod och darrade och verkligen var livrädd, men så fort hon såg Cullen dyka upp så kunde hon slappna av. Att ett enda ansikte kan få en att lugna ner sig så mycket, otroligt sorgligt men ändå vackert.

8. Favoritmusik från serien?
Ja, det var en scen i början av serien någon gång tror jag, när slavarna sjunger medan de arbetar. De sjöng den här gamla visan... minns inte vad den heter men den går ungefär såhär: "Oh, believe me if all those endearing young charms, which I gaze on so fondly today, were to change by tomorrow and fleet in my arms, like fairygifts fading away." Tror det är en irländsk folksång eller nåt.

9. Har du någonsin gråtit till serien?
Japp. Ja, det har jag. Ett flertal gånger, faktiskt. Det är framförallt fyra gånger jag minns - (STORA STORA STORA SPOILERS!!!--->) När Lily dör, när Elam dör, när Ruth dör och när Ezra dör. Alla var riktigt jobbiga scener att bevittna, men de två som tog mig som hårdast var först Lilys död, jag blev så chockad och ledsen på samma gång. Och arg. Jag var förbaskat arg, och bestämde mig för att inte fortsätta titta på serien i protest, men jag kunde bara inte hålla mig borta... Sedan blev jag väldigt ledsen när Ezra dog, det var fruktansvärt tragiskt. Man visste att kyrkan brunnit ner, och jag minns att jag hade en äcklig obehags-känsla eftersom jag visste att Ezra inte setts till sedan innan kyrkan brann ner. Så jag bara satt och hoppades på att jag hade fel, hoppades på att han skulle dyka upp när som helst... men nej, tyvärr hade jag rätt. Han hade gömt sig under golvet av kyrkan, och brunnit levande. Det som gör saken ännu värre är hur mycket Cullen brydde sig om den pojken - och hans egen son dog på exakt samma sätt! Jag mindes så tydligt att Cullen i ett tidigare avsnitt berättat för Elam om hur han hittade sin sons "rester" i det nedbrunna huset medan barnmorskan hållit om honom. Och så hände detta med Ezra, usch. OCH! Efter det skulle dessutom Ruth vara så självisk och låta honom förlora henne också. Jag blir så förbannad bara jag tänker på allt detta.

10. Vad tyckte du om slutet, och om det är en pågående tv-serie - hur vill du att det ska sluta? 
Den tog ju slut för bara någon månad sedan eller två, men jag har inte sett den sista säsongen ännu. Spoilervarning. Jag har bara en säsong kvar att se av Hell on Wheels (säsong 5) och seriefinalen är alltså sista avsnittet av den säsongen. Jag är inte jättetaggad på att se den säsongen eftersom nästan alla bra karaktärer är döda nu, så man undrar ju lite hur de tänkt att göra en fantastisk final. För det är precis det jag vill ha - en fantastisk final till en så fantastisk serie. Har väl inte så mycket förväntningar egentligen, jag vet inte riktigt vad jag har att förvänta mig. Men det är två saker som jag starkt hoppas på, och det är 1. Att Cullen's familj inte dör medan han får leva. Igen. Och 2. Att The Swede dör och försvinner för gott. Usch, jag avskyr verkligen den mannen, han är så fruktansvärt hemsk. Alla andra har dött medan han får leva. Hur är det rättvist?

11. Varför är denna serie så speciell för just dig? 
Jag har inte direkt något som gör den extra speciell just för mig, det är väl mest bara att den är så bra. Jag tror att en sak som faktiskt gör den lite speciell för mig, är att jag inte visste någonting om den alls innan jag började se serien. Jag kände ingen som sett den och hade inte läst något mer än en kort handling av den på internet. Detta gjorde att alla tvistar och överraskningar som kom, verkligen överraskade. Det finns nämligen så många andra serier som är jättepopulära, och därför är det nästan omöjligt att inte veta allt om karaktärerna och deras öden innan man ens börjar se serien. Breaking Bad, exempelvis har jag bara sett ett enda avsnitt av. Ändå vet jag jättemycket om den, vilket gör att jag inte är supersugen på att se den längre. Givetvis kommer jag ändå göra det någon gång i framtiden, men du förstår nog vad jag menar. En annan sak som gör Hell on Wheels speciell för mig är att jag har lärt mig mycket av den, både när det gäller historia och livsöden. Jag gillar att de har använt sig mycket av verkliga delar, som exempelvis att basera flera av karaktärerna på verkliga personer. Eva, exempelvis, är ju baserad på en riktig kvinna som blev kidnappad av indianer och fick det där märket tatuerat på hakan. Även Thomas Durant har funnits i verkligheten. Vi har under seriens gång fått ta del mycket av "kriget" mellan olika raser. Indianer, amerikaner, afroamerikaner och även kvinnornas roll i samhället. Det är något jag personligen uppskattar eftersom det får en att verkligen tänka efter. 

Trailer:

2 kommentarer:

 1. HELL ON WHEELS! Jag minns hur inne jag var i den men slutade se av upprördhet efter säsong 2 (?) för att jag blev så arg helt enkelt. Försökte att inte läsa dina spoilertexter nu. Borde se klart den någon gång! Tyckte att den var så bra. ������ Om än lite deprimerande, ja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var också så sjukt upprörd efter säsong 2! Skrev nog det i spoilertexten, men jag bestämde mig också för att inte fortsätta på grund av ren protest, men jag kunde bara inte hålla mig borta... och den visade sig vara fortsatt jättebra ändå, trots det som hände. Men jag sörjer fortfarande, tro mig.

   Tycker du borde fortsätta då resten av serien är riktigt bra (har dock inte sett sista säsongen än), men förbered dig på ännu mer tårar :(

   Radera