onsdag 31 augusti 2016

Vecka 35 ● Legend

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjg56uj7unOAhWI3iwKHWeLAFwQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.blind.com%2Ffeed%2Fmisc%2Fthe-sword-in-the-stone%2F&psig=AFQjCNFu8kRNn7S0O8XmgwI6pzd0gQi97A&ust=1472671308368152
 
Detta är ett samarbete med Felicia, Emelie, Sara och Karin. Glöm inte kolla in deras inlägg angående veckans tema!

Veckans tema är Legend och det finns så himla mycket roligt att skriva om här. Dessvärre kan jag inte låta mina tankar ta upp ett alltför långt inlägg, så istället tänker jag endast fokusera på en viss (väldigt intressant) legend, nämligen Arthurlegenden, Kung Arthur. Honom har du nog hört talas om.

Kung Arthur är en välkänd karaktär från vår litteraturhistoria, men han räknas faktiskt också som en ganska stor del av vår medeltida historia. Sedan om denna man någonsin funnits eller inte kan diskuteras - svaret kommer man ändå aldrig komma fram till. Det finns många olika versioner av den kända berättelsen, men i nästintill alla vår vi träffa karaktärer så som Kung Arthur, hans trogne trollkarlsvän Merlin, hans maka Guenivere, den elaka systern Morgaine, hans far Uther Pendragon och riddarna kring det runda bordet så som Lancelot och Bedivere. Har man läst/sett någon version av berättelsen så har man nog även hört talas om slottet (och staden) kallat Camelot, samt svärdet Excalibur som sades vara magiskt. Allt detta har vi nog alla lärt oss främst genom just film. 

Svärdet i stenen
Först och främst har vi den film som jag misstänker att flest har sett. Svärdet i stenen är en Disney-film, en sådan klassiker som nästintill alla barn såg någon gång under barndomen. Här får vi följa Arthur som en ung pojke då han ska ta sig an det magiska svärdet Excalibur då legenden säger att den som får upp svärdet ur stenen, blir Englands konung. Vem kan motstå den utmaningen?

Kung Arthur
Näst har vi en film från 2004 där vi får följa Arthur och hans riddare på ett två timmars långt äventyr. Här ser vi Clive Owen i rollen som Arthur, medan underbara Keira Knightley spelar ingen mindre än Guenivere. Har har man chansen att se Stellan Skarsgård i långskägg också, om det nu gör en lite nyfiken...

Camelot
Camelot var en kortvarig tv-serie på 10 avsnitt, som sändes under 2011. Serien blev nedlagd ganska omgående, men själv följde jag den på tv och gillade den, så gillar man berättelsen så kan den nog vara värd att kolla in. 


Excalibur
Film från 1981, med Nigel Terry och Helen Mirren i huvudrollerna. Personligen har jag faktiskt inte sett just denna version, men den ligger på min vill-se lista. Helen Mirren är ju en storfavorit, och att se henne i Morgana-suit tackar man ju knappast nej till.

Merlin
Den brittiska tv-serien Merlin är enligt mig, helt klart det bästa valet på denna listan. Ja, bortsett från Disney's version då kanske. Merlin är hur charmig som helst och följer då Arthur, Merlin, Guenivere, Morgana... ja alla i Camelot helt enkelt. Denna version är väldigt lättsam och enkel men ändå så bra. Jag följde denna serie på tv och älskade den, så stort stort tips om du gillar äventyr men inte klagar på sämre kvalitet.

Once Upon a Time - Camelot
För oss som följer tv-serien Once Upon a Time, är det ingen hemlighet att Arthurlegenden även sett sitt ljus i seriernas ultimata saga. Under säsong 5A får vi träffa en helt annan version av Kung Arthur än den vi sett tidigare. Vi får även träffa damen i sjön som ofta tar plats i många Arthur-berättelser, men i serien känner vi henne som Nimue. Även Merlin, Lancelot och Guenivere introduceras, och även om detta personligen inte är min favorit av alla Arthur-versioner jag sett, så tycker jag ändå det var roligt att få träffa Once Upon a Time's version av den omtalade legenden. 

King Arthur: Legend of the Sword
Sist men inte minst har vi en uppkommande film om Arthur och det magiska svärdet Excalibur. Denna version släpps någon gång under 2017 och i huvudrollen som Arthur ser vi Charlie Hunnam, känd från Sons of Anarchy. Personligen verkar denna film sådär, men vem vet - man kan ju alltid bli överraskad. 

Har du sett någon annan version av Arthurlegenden, utöver de jag nämnt? I så fall hör jag gärna vad ni tycker om dessa då jag aldrig tackar nej till lite äventyrstips!

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjRkZO37-nOAhWCFCwKHfxgDiAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Foncepodcast.com%2Fthe-price-once-upon-a-time-podcast-208%2F&psig=AFQjCNEFQTDTugoEzBcToqu3mMa3DpNRyQ&ust=1472671618515480

6 kommentarer:

 1. Jag älskar legenden om King Arthur finns så många bra serier och filmer om just dem. Ska precis börja på den delen i Once Upon A Time vilket jag längtar efter. Även Camelot gillade jag och köpte hem på DVD nu på rean.

  En annan legend som är riktigt intressant och även den person som man faktiskt inte riktigt vet om han existerade eller inte är ju Robin Hood. Spännande! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tänkte faktiskt skriva om Robin Hood från början (ÄÄÄLSKAR Robin Hood), men har redan gjort det flera gånger tidigare så jag tänkte att detta kunde vara lite roligare :)

   Radera
 2. Älskar också Arthur och allt som följer, och Robin Hood - precis som Lena här över. Egentligen allt i den keltiska mytologin. Allt känns mycket mer jordnära i den mytologin specifikt!

  Och, Merlin. En av mina favoritserier! Så fantastisk! Har allt egentligen - skulle kunna leva på enbart Merlin's charm bl.a.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja, Merlin är en helt underbar serie. Helt tack vare huvudkaraktärens charm - tycker Colin Morgan passar så perfekt i rollen, han är så rolig och söt, haha!

   Radera
 3. Började titta på Merlin igår efter att du hade tipsat om den, och än så länge tycker jag att den är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt :D Hoppas du kommer gilla resten också!

   Radera