lördag 20 augusti 2016

Outlander: Säsong 2

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiZ7tbL0s_OAhWHiiwKHUpDBIUQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fnow.ruelala.com%2Fmeet-terry-dresbach-outlander-costume-designer%2F&psig=AFQjCNEGIXJwmR7nulTuTln9xc7tLteXaw&ust=1471770522987992

För drygt en månad sedan hade den älskvärda tv-serien Outlander's andra säsong sänt sitt sista avsnitt. Efter en tids väntan bestämde jag mig för att det var dags igen. Denna veckan blev för mig, en äkta Outlander-vecka. Andra säsongen av Outlander baseras på Dragonfly In Amber, den andra delen av bokserien skriven av Diana Gabaldon och innehåller totalt 13 avsnitt av kärlek, sorg och dramatiska intriger. Men ännu är detta inte slutet - Starz har nämligen beställt ytterligare två säsonger av serien. Aye, två säsonger till.

Har du aldrig hört talas om serien så kan handlingen sammanfattas såhär. Året är 1945 och andra världskriget har precis tagit slut. Claire Randall reser med sin make Frank till Skottland för att fira sin smekmånad under ett nytt försök på äktenskapet efter fem års separation på grund av kriget. Efter en visit på ett berg av höga stenar, händer något oförklarligt. Claire finner sig plötsligt mitt i ett helt nytt krig, nämligen mellan de skotska högländarna och brittiska soldater. Medan hon försöker klura ut hur det är möjligt för henne att från ett ögonblick till ett annat, resa tillbaka två hundra år i tiden, måste hon göra vad hon kan för att överleva i en främmande värld. I rollerna ser vi bl.a. Caitriona Balfe, Sam Heughan och Tobias Menzies. Detta är inte ett spoilerfritt inlägg.

Läs min spoilerfria recension av säsong 1 HÄR.  


Åh Outlander, kära Outlander. Vad jag har saknat dig. Jag bara insåg det inte förrän jag satte igång första avsnittet av andra säsongen. Efter första säsongen var jag nämligen ganska mätt på denna serie. Missförstå mig inte - Outlander är en fantastisk serie. Men ni vet vad de säger om att få för mycket av det goda... Jag fastnade för Outlander redan efter första avsnittet - jag minns hur fullkomligt tagen jag var. Jag såg ett antal avsnitt till, men därefter hände något - jag fick inte tillbaka den där känslan... Känslan av att njuta av varje ögonblick på skärmen. Istället var det snarare kvalitén, skådespelarna och miljön som fick mig att fortsätta. Givetvis var ett flertal avsnitt riktigt spännande, men det fanns även de avsnitten som fick en att gäspa till och från. Trots att jag hört många hävda att första säsongen är bättre än den andra, kan jag verkligen inte hålla med. Första säsongen var riktigt bra, men andra säsongen är enligt mig, faktiskt snäppet bättre. 

Jag vet inte vad detta beror på, men av någon anledning har jag kommit in mycket bättre i serien nu än vad jag hade tidigare. Exempelvis har jag uppskattat Jamie och Claire's relation så mycket mer än tidigare. Kärleken de delade var bara inte lika fängslande för mig under förra säsongen. Jag tycker även att denna säsong varit mer spännande, och det beror delvis på att serien börjat skifta mellan olika århundraden. Ytterligare en sak jag hört från fans av serien, är att framtidsblicken var ett misstag eftersom det gjorde att spänningen krackelerade. För mig var det snarare tvärtom. Visst, vi fick nu veta vem som skulle vinna striden om Culloden, men att veta och att vänta kan i många fall vara minst lika spännande. Därför får framtidsblicken som skedde både i början och i slutet, två tummar upp från mig.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjWsuqs08_OAhWFBiwKHTWKBSgQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fflavorwire.com%2F575215%2Foutlander-season-2-episode-5-recap-untimely-resurrection&psig=AFQjCNE33XabknQSujaX1iC2zVpSbewqPA&ust=1471770727330097

Första delen av Outlander's andra säsong, spenderades i Frankrike. Paris mer exakt. Här får vi under de första sju avsnitten följa en helt annan del av 1700-talet än den vi lärt känna i Skottland. Det blir klassiskt spioneri blandat med aristokratiskt umgänge, och personligen älskade jag det. Såhär i efterhand minns jag knappt ens vad som hände under dessa avsnitt, men fängslande var det i alla fall. Framförallt så var det en hel annan sida av Outlander, och det uppskattar jag faktiskt. Främsta anledningen tror jag beror på att det nu fanns fler karaktärer än bara Jamie och Claire att bry sig om. Jag har nämligen kommit fram till att just detta måste vara anledningen till varför jag aldrig riktigt fastnade för den första säsongen - jag hade inte tillräckligt mycket att bry mig om. Givetvis älskar man Jamie och Claire, men personligen räcker inte det. Jag vill ha fler karaktärer att bry mig om, så att få lära känna Murtaugh bättre var mer än bara positivt. Faktum är, att jag minns inte ens denna karaktären från förra säsongen. För mig var han bara en av de där skotska bakgrundskaraktärerna. Samma sak gällde när vi kom tillbaka till Skottland i åttonde avsnittet. Den enda där som jag faktiskt kände igen, var Angus (may he rest in peace). Hans kompis som blev sårad i kriget har jag inget minne av alls, och detsamma gäller de andra två skottarna som Angus 'störde' lite väl mycket. Visserligen kände man ju igen Dougal och Colum, men ingen av dessa har jag någonsin gillat. Jag vet alltså att många saknade Skottland och var jätteglada åt att få återvända, men för mig blev de avsnitten nästan tråkiga. 

Hur som helst, poängen här är att jag verkligen uppskattar att ha fått lära känna karaktärerna bättre. Främst då Murtaugh, som jag nu älskar trots att jag inte har något minne av honom från första säsongen (även om han säkert var med i varje avsnitt). Jag gillar även att vi fått lära känna Fergus, han var verkligen ett välkommet nyskott. Personligen tycker jag alla "vuxen"-serier behöver en liten Fergus, all brutalitet och våld blir så mycket bättre med ett tufft litet barn mitt i mixen. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwitwtaz1M_OAhXDVSwKHTy9C5cQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Foutlander.wikia.com%2Fwiki%2FMurtagh_Fraser&bvm=bv.129759880,d.bGg&psig=AFQjCNGuEFwWh-QqEUXKJel3TSRE_woh7Q&ust=1471770971679715

På tal om Fergus. Hur hemskt var inte avsnittet "Faith"? Att Claire förlorade sitt barn och satt och vaggade liket i sängen, usch så hemskt. Denna scen var extremt tragisk, men något som faktiskt gjorde mig ännu mer tagen, var att stackars Fergus fick bli Black Jack's nästa offer. Som om inte Jaimes öde vore nog? När Fergus låg i sängen och berättade vad som hänt för Claire, då började tårarna rinna. Usch, jag avskyr verkligen våldtäkt - inget är värre än när det handlar om små barn! Och stackars Jaime - det måste varit som att tvingas återuppleva vad som hänt honom när han kom in och såg vad Jack gjorde mot pojken. Usch. Hemskt. Men för att nämna något som inte är så deprimerande... hur i hela friden kan man föredra namnet Fergus framför hans äkta namn Claudel? För första gången någonsin har Jaime enligt mig, väldigt dålig smak. 

Precis som under hela första säsongen har Outlander uppnått höga nivåer av kvalitetsvisning. Manus, miljö, regi, filmning... och skådespelare. Herregud vad imponerade Caitriona Balfe varit under alla dessa tretton avsnitt. Om och om igen satt jag häpnad över hennes skådespeleri - hon är verkligen helt otrolig. Om hon inte når högre höjder än såhär i framtiden så är det något allvarligt fel med världen. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiB7uLl0c_OAhUI2CwKHZS3A1YQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.people.com%2Farticle%2Foutlander-season-2-finale-recap&psig=AFQjCNH3gbFF80QjZTCI2Whsa0wWYHh0aQ&ust=1471770310142340

Jag har en sak till att ta upp, och det är slutet. Vilket fantastiskt avsnitt det var! Jag älskade varje sekund av varje minut. Jag älskar verkligen hur de blandar nutid (eller ja, 60-tal) med Claire's resa under 1700-talet. Att få träffa Brianna var roligt, även om hon inte var som jag hade förväntat mig. Jag har inte riktigt fastnat för denna karaktär än, men jag tänker ge det tid då jag hoppas att hon tar större plats i nästa säsong och att jag lär mig älska henne lika mycket som jag älskar hennes föräldrar. Även Roger var ett trevligt tillskott. Men, detta var givetvis inte höjdpunkten i avsnittet - hur fint var inte avskedet mellan våra två favoritkaraktärer? Jag dog bara lite. 

Andra säsongen av fantastiska Outlander bevisar åter igen varför termen fantastisk passar in så bra i beskrivningen. Det jag älskar mest med Outlander, är hur verklig den känns. Trots att den innehåller ett flertal "fantasy"-element, så lyckas den verkligen få oss att känna som om vi befinner oss i 1700-talets Skottland. Bara en sådan småsak som att sitta och vittna kungen skita, bevisar att de inte är rädda för att visa sanningen. Sådana här saker bjuder även tittaren på lite humor då och då, vilket aldrig är helt fel i en serie som denna. Kort sagt - har du inte sett Outlander ännu så är det allt dags!

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwis1I6008_OAhXB2SwKHd3GAFMQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Ftvline.com%2F2016%2F07%2F09%2Foutlander-recap-season-2-finale-episode-13-roger-brianna-print-shop%2F&psig=AFQjCNHoBTlSC-FAhP5fFfxln7CSbyhlrA&ust=1471770742815882

4 kommentarer:

 1. Hahaha - att kungen sitter och skiter inför allihop är ju så hysteriskt roligt!
  Andra säsongen av Outlander är verkligen FANTASTISK som du säger och man får en djupare kärlek till Claire och Jamie. Deras romans är lite halvdöd under stora delar av säsongen men så blommar allt upp igen ännu mer intensivt än någonsin tidigare! De har liksom fördjupat sin kärlek genom alla räddningsuppdrag och tragedin med babyn och allting. Jag håller med dig om att "Faith" var ett av de bästa avsnitten. Fergus är en älskad karaktär <3
  Det jag gillar med Outlander är att även godhjärtade karaktärer är färgade av dåtidens ideal och levnad. I första säsongen så smiskar ju Jamie Claire och det var jobbigt att bevittna!
  Jag ser så fram emot säsong 3 och 4. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis! Samtidigt som jag avskydde den scenen från förra säsongen så älskade jag det ändå, just eftersom det fick en att inse att det var så verkligheten såg ut på den tiden. Jag tror kärleken mellan Jamie och Claire blir extra stark för oss tittare just tack vare sådana scener... jag vet, det låter jättekonstigt. Men jag tror du fattar eftersom du är lika indragen i berättelsen som jag.

   Radera
 2. Kommer ihåg Murtaugh från säsong 1 men då var han mer butter, men i denna säsong fick man se en annan sida av honom som jag verkligen gillade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog bara jag som glömmer allt direkt efter jag sett det ;) Men å andra sidan, om manusförfattarna gör karaktärerna tillräckligt minnesvärda så minns man ju dem mycket lättare. Det gjorde de bra i andra säsongen, för nu lär jag garanterat minnas Murtaugh när nästa säsong har premiär.

   Radera