söndag 3 juli 2016

We Are Marshall (2006)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwipi8btoNjNAhWDWiwKHfNhDmIQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fprezi.com%2F0-yo9ohgiwh7%2Fwe-are-marshall%2F&psig=AFQjCNEtqyaz7OqJT7hSJXAlMDl-E-URHA&ust=1467668364119793

We Are Marshall är en dramafilm från 2006, regisserad av McG och skriven av Cory Helms och Jamie Linden. Filmen baseras på den verkliga händelsen om ett fotbollslag i West Virginia på 70-talet som försöker återvända till planen efter att ha förlorat 37 spelare i en flygkrasch.

Filmen följer huvudkaraktären Jack Lengyel som kommer till den lilla staden Huntington i West Virginia i hopp om att återbygga det skadade laget Marshall University Thundering Herd efter flygplanskraschen den 14 november 1970. Efter olyckan ser rektorn på universitetet ingen annan lösning än att stänga ner fotbollslaget, men de få återstående medlemmarna bestämmer sig snabbt för att inte låta det ske. För att hedra sina förlorade vänner, bestämmer sig lagmedlemmen Nate Ruffin tillsammans med den enda överlevande coachen Red Dawson, för att inte ge upp. Men kommer de verkligen hedra sina avlidna vänner, eller blir de istället vanhedrade av alla förlorade matcher? I rollerna ser vi bl.a. Matthew McConaughey, Matthew Fox, Anthony Mackie, Ian McShane och Kate Mara. 

Enligt mig är We Are Marshall en väldigt underskattad film. Trots dess starka anda, bra skådespelare och berörande manus har filmen endast tilldelats en ynka nominering och inte mycket mer uppmärksamhet från allmänheten. Det förvånar mig då filmen är riktigt bra, men framförallt eftersom ett så välkänt ansikte som Matthew McConaughey borde väcka mer uppmärksamhet. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjLuIeLodjNAhUD1iwKHfwADQYQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.superiorpics.com%2Fanthony_mackie%2Fmovie-picture%2F2006_we_are_marshall_042_big.html&psig=AFQjCNHtsU_2RBAUgz1PypuaJ-Tsz97xFw&ust=1467668425806931

Jag har under åren upptäckt att jag kan vara otroligt känslig när det gäller filmer. We Are Marshall var inget undantag, så du kan lita på att jag föll en hel del tårar under filmens gång. Detta är en väldigt berörande berättelse, och vetskapen om att dessa människor dött på riktigt gör saken bara ännu mer tragisk. Men, tro mig när jag säger att detta inte bara är en tragisk film för sådana är ju inte så roliga att titta på. Nej, We Are Marshall bjuder på mer än bara tårar - även om vi får följa en bunt människor som alla tvingas hantera en gemensam sorg så får vi även stora mängder av hopp, lycka och att faktiskt klara sig trots att ha behövt hantera sorg. Konsten att kunna överleva på egen hand, trots allt man förlorat. Konsten att kunna göra något positivt, något bättre av tragiken. 

Jag har alltid gillat Matthew McConaughey väldigt mycket, och precis som i tidigare filmer så gillade jag honom även i We Are Marshall. Han är duktig på att kunna framhäva unika personligheter i sina karaktärer, och även om många av hans karaktärer liknar de övriga han haft så gör han det på något sätt så bra. Jag kan inte annat än beundra honom, precis som jag tycker övriga skådespelare visade sina starka sidor. Främst skulle jag vilja berömma Anthony Mackie i rollen som Nate Ruffin. Han gjorde ett riktigt bra jobb med att få mig som tittare att känna med honom, få mig att förstå hans smärta. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiFmf3eodjNAhWKDSwKHZnFCf8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fcelebrityimages.org%2Fcelebrity%2F544718%2F746943&psig=AFQjCNGnl1SV2yWkYEYmqCXY0JoK4P-utA&ust=1467668601880487

Manuset berörde och var därav en stor del till varför jag verkligen gillade We Are Marshall. Men jag hade ändå inte klagat på en något kortare avslutning - även om jag gillade slutet väldigt mycket så blev det aningen utdraget. Gillar man sport så har man nog inget emot sådant, men personligen är jag inte riktigt någon sportfantast så att titta på folk som spelar amerikansk fotboll är tyvärr för mig inte jätte underhållande.

Även om han medverkat som producent i ett antal tv-serier, är McG en ganska okänd regissör. Men jag måste säga att jag var glatt överraskad då han är en stor anledning till varför filmen blev så kraftfull. När det gäller hur verklighetstrogen filmen är kan jag inte riktigt ge något klart svar då jag aldrig ens hade hört talas om incidenten förrän jag hörde talas om filmen. Det kändes som de berättade ur ett realistiskt perspektiv, och berättade mot slutet även (den inte så glamorösa) sanningen om vad som hände därefter. Därav skulle jag nog ändå säga att de lyckades bra på det hållet.

Jag tycker verkligen att filmskaparna lyckades med att göra We Are Marshall till en känslomässig resa för mig som tittare. Det uppskattas enormt från min sida och därför är detta en film jag verkligen är glad åt att ha sett. Skulle utan tvekan rekommendera den till dig om du gillar berörande dramafilmer! Filmen finns att se på Netflix.

Betyg: 8/10 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjmn5v6odjNAhWKjiwKHUMQCtgQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.movpins.com%2FdHQwNzU4Nzk0%2Fwe-are-marshall-(2006)%2Fstill-3341913088&psig=AFQjCNHFh9lHzHPeZ5uMq723IRrDCZsZ8A&ust=1467668659056627

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar