onsdag 13 juli 2016

Vecka 28 ● Psykisk Ohälsa

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjkzr2yzfDNAhXDBywKHb5ECDYQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Frampages.us%2Fwilderkt%2Ftag%2Fgirl-interrupted%2F&psig=AFQjCNFmBIyPGB6htTdsQS1zOvDf0VWzTA&ust=1468504933752666 

Detta är ett samarbete med bloggarna FrökenTV, Gothamalley, Seriereflektioner och KarinsUniversum. Kolla även in deras inlägg angående veckans tema!

Veckans tema är psykisk ohälsa och det är ett ämne som kan få väldigt stor inverkan på ett liv, och därav även på en film. Det är när filmer blir känslosamma som de är som bäst - och vad är mer känslosamt än sjukdomar? Psykisk ohälsa kan vara minst lika illa som de mer fysiska sjukdomarna, om inte ännu värre ibland. Det är ett intressant ämne och många filmskapare sköter detta så otroligt bra. Den film jag främst tänker prata om idag (även om det finns otroligt många fler bra filmer om psykisk ohälsa) är ingen mindre än Stulna år från 1999. 

Stulna år (originaltitel Girl, Interrupted) baseras på författaren Susanna Kaysen's egna erfarenheter av sin korta vistelse på ett mentalsjukhus under 60-talet. I filmen ser vi skådespelare som Angelina Jolie, Winona Ryder, Brittany Murphy, Whoopi Goldberg och Jeffrey Tambor. Filmen tar upp ämnet psykisk ohälsa på ett proffsigt och snyggt sätt samtidigt som berättelsen är intressant och dessutom fängslande. Vi lär känna karaktärer där allt inte står rätt till inombords och vi får förstå dem så gott som det går att förstå en person med stora psykiska problem. Skådespelarna är riktigt duktiga och som så många gånger förut bevisar Angelina Jolie här vilken talang hon faktiskt har. Oscarstatyetten hon blev given för rollen som den mentalt sjuka Lisa, bör vara tillräckligt med bevis.

Stulna år är enligt mig en rulle ingen filmälskare bör missa. Framförallt inte om drama är din genre.

3 kommentarer:

  1. Den är ju så ruggigt bra! Var många år sedan jag såg den nu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, kanske dags att se den igen snart :)

      Radera