tisdag 12 juli 2016

Tips: Smallville (2001-2011)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjWpdjDo5rLAhUxSJoKHVykAjsQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.watchepisodes1.com%2Fsmallville&bvm=bv.115339255,d.bGs&psig=AFQjCNEAaoyzMB5Unvg5NrKJS8ipqfMSNA&ust=1456742619701743

Smallville är en TV-serie från 2001, skapad av Alfred Gough och Miles Millar (som på senare år även står för skapandet av serierna The Shannara Chronicles och Into The Badlands). Serien fick totalt 10 säsonger och lyckades under de åren vinna så mycket som tre Prime Time Emmys, alla gånger för bästa ljudredigering. 

Smallville baseras på den klassiska superhjälten Stålmannen, och under de första säsongerna får vi följa Clark Kent då han växer upp på en farm med sina adoptivföräldrar Martha och Jonathan Kent. Till en början tvingas han gömma sina övernaturliga krafter från omvärlden, men efter ett s.k. meteorregn slagit ner över den lilla staden Smallville, är inte Clark den enda som besitter onaturliga förmågor. Men alla använder inte sina nyfunna gåvor på bästa sätt, och därför måste någon stoppa dem... I rollerna ser vi bl.a. Tom Welling, Allison Mack, Michael Rosenbaum, Kristin Kreuk, John Glover, John Schneider, Anette O'Toole och Erica Durance. 

Smallville är en serie jag tror de flesta av min generation hört talas om, helt enkelt eftersom avsnitten sänts non-stop på TV sen 2001. Jag har växt upp med Smallville vid min sida, och därför betyder den serien någonting mer för mig. Vanligtvis är jag inte precis överförtjust i superhjälteserier, har exempelvis aldrig fastnat för varken Arrow eller The Flash även om jag försökt mig på båda. Hade jag sett Smallville idag så hade jag garanterat känt samma sak om den, åtminstone de första säsongerna som utspelar sig på High School. Ändå går det inte att neka att det är en bra serie, med många härliga karaktärer, tvistar och spännande avsnitt. Serien fick ju trots allt så mycket som tio säsonger, vilket är mer än de flesta serier når upp till. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiMhYP6oZrLAhUJYpoKHVl9AYQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fsmallville.wikia.com%2Fwiki%2FSeason_6&psig=AFQjCNG_VX3cUORa3Rs_thzj9h-uAO7aHA&ust=1456742262036586

Enligt mig börjar Smallville lite halvdant, snarare som en typisk tonårsserie än som en bra, spännande och nytänkande hjälteserie. Den kändes dessutom ganska utdragen då det tog ett bra tag innan handlingen tog sig framåt. Exempelvis kan jag avslöja redan nu att Clarks närmaste vänner inte får reda på sanningen om honom förrän flera säsonger in i serien, vilket enligt mig är ganska uttröttande. Men samtidigt finns det en charm i serien vilket gör att varje avsnitt ändå är underhållande att titta på. Men, för att inte hacka för mycket på denna älskvärda serie, får jag komma fram till den punkt då saker och ting vänder. Smallville är en sådan serie som blir bättre och bättre för varje säsong som går. Visst går kvalitén lite upp och ner, men i helheten så måste jag säga att de sista säsongerna är de allra bästa. Detta beror på tre anledningar - 1. Vi har kommit så långt att vi nu känner karaktärerna bättre än de känner sig själva, och det gäller även de olika karaktärernas syn på varandra. 2. Den röda tråden är nu tydligare än någonsin tidigare, vilket gör att spänningen blir så mycket starkare. Och slutligen, 3. Karaktärerna har växt upp. That's right, vi slipper nu allt löjligt high school drama som genomsyrade de första säsongerna. Personligen klarar jag bara inte av de typiska High School serierna eftersom de så lätt blir så oerhört löjliga. Jag gillade det när jag var yngre, men alla växer upp förr eller senare och idag irriterar det mig bara att titta på sådant. Självklart finns det några få serier som lyckas bättre än andra, men jag är utan tvekan en person som föredrar vuxenlivet framför tonårslivet. Jämför vi Smallville med dramaserien One Tree Hill - samma sak där. Vuxenlivet är så mycket intressantare än allt tonårsdrama. Jag är dock medveten om att Smallville från början skapades med syftet att visa Clark Kent som tonåring. Ändå kan jag inte låta bli att föredra följetåget av den vuxne och mogne Clark framför den yngre och mer oerfarne Clark.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi7iPyioprLAhXsa5oKHX3IBNEQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fdc.wikia.com%2Fwiki%2FCategory%3ACarter_Hall_(Smallville)%2FAppearances&psig=AFQjCNERe_UJsiBUtZVmQ4nb9SYmzeajsg&ust=1456742347794635

Så vad är det som gör Smallville till en serie värd att se? Det finns många anledningar till varför denna serie är så bra. Trots dess många nackdelar, har den ännu fler fördelar. Först och främst så är detta en serie som innehåller så mycket av de ingredienser vi alla värdesätter mest i TV-serier. Drama. Spänning. Mystik. Kärlek. Humor. Charm. Äventyr. Vänskap. Lojalitet. Smallville has it all. Det är inte bara Clark Kent som står i fokus i Smallville. Notera namnet på serien. Vi får även följa hans knasiga vänner så som den charmiga Chloe Sullivan. Vi får träffa hans omtänksamma föräldrar Jonathan och Martha, samt hans första kärlek Lana Lang. Vi får såklart även träffa den slutgiltiga kärleken Lois Lane, men främst av allt får vi träffa, lära känna och verkligen förstå den kände ärkefienden Lex Luthor. Och enligt skaparna Gough och Millar, var denne från början ingen annan än en nära vän till vår huvudkaraktär. 

Första säsongerna av Smallville är sådär typiskt tonårsaktiga. Jag vet med mig att det finns många därute som älskar detta, och då passar ju denna serie perfekt. För er som gillar mer mognare TV-serier så kan jag trösta er med att det blir bättre fram igenom. Klart är i alla fall det faktum att, är du en superhjältenörd - älskar allt som bokstaverar Marvel och/eller DC, då är Smallville en serie du inte får missa. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiog8yBo5rLAhWJO5oKHaeYCaAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fsmallville.wikia.com%2Fwiki%2FOdyssey&psig=AFQjCNEyT6Bdjpc248P924EvI1XWw0zrCA&ust=1456742546386848

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar