torsdag 21 juli 2016

Stranger Things: Säsong 1

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiJsPbjhIPOAhWK2SwKHc3KADMQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.ign.com%2Farticles%2F2016%2F07%2F08%2Fstranger-things-season-1-review&psig=AFQjCNF245nKkFPsTWLjl-98BKsxh7qqdg&ust=1469138296534970

Stranger Things är en ny tv-serie från Netflix, skapad av bröderna Matt & Ross Duffer. Hittills finns en säsong på 8 avsnitt, och varje avsnitt ligger på ungefär 50 minuter i längd. Serien har fått mycket bra kritik och ligger just nu 16:e plats i IMDB's lista på bästa tv-serier genom tiderna. Detta är ett spoilerfritt inlägg.

Under första säsongens åtta avsnitt får vi följa en del karaktärer i en liten stad, efter att en ung pojke mystiskt försvinner. Pojkens mamma är övertygad om att han är i närheten och gör allt för att hitta honom samtidigt som hans tre bästa vänner ger sig ut för att ta reda på vad som hänt deras kompis. Vi får även träffa sheriffen i staden, som börjar misstänka att pojkens försvinnande har att göra med en större konspiration inom regeringen. I rollerna ser vi bl.a. Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Natalia Dyer och Charlie Heaton. 

Jag har velat se denna serie sedan första trailern släpptes och under min lediga dag idag passade jag på att sluka alla åtta avsnitt. Vad kan jag säga? Det finns så mycket att säga. Till att börja med - jag älskade det. Jag älskade varenda sekund av varenda avsnitt av denna serie och jag längtar redan tills fortsättningen släpps. Stranger Things är verkligen allt jag älskar i ett nötskal. Åttiotal, gammal go' musik, sci-fi, äventyr, mystik, vänskap, duktiga skådespelare och ett riktigt spännande manus. Resultatet blev bara en så otroligt bra mix av perfektion.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiO37XthIPOAhWJ2CwKHSkrBFsQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.bustle.com%2Farticles%2F172938-what-happened-to-barb-on-stranger-things-steves-pool-party-did-not-go-as-planned&psig=AFQjCNFd44TdOa9MkIp8aFI3sN3ufz3jVA&ust=1469138316380875

Det bästa av allt med Stranger Things är utan tvekan åttiotalskänslan. Det är så mycket av just denna period i serien, så mycket som ger en denna varma känsla av att man faktiskt lever under det helt underbara åttiotalet. För att beskriva Stranger Things på bästa sätt så kan den jämföras med tre saker. Jag fick vibbar som påminde om flera olika filmer - men främst av allt kändes detta som en fantastisk blandning mellan The Goonies och Super 8. Och jag är inte den enda som fått de vibbarna. Jag skulle även gå så långt som att säga att den påminner väldigt mycket om Steven Spielbergs alla klassiker. E.T, exempelvis. Bara Spielberg i allmänhet, känslan man får av hans filmer fick man nämligen även av Stranger Things. Spielberg och J.J. Abrams som tillsammans skapade den riktigt bra filmen Super 8 från 2011.

Något annat som tydligt visas i seriens åttiotalsbakgrund och gör serien så bra är alla referenser. Tre av huvudkaraktärerna är några pojkar som ofta spenderar sin tid åt nördiga kulttitlar så som Star Wars, Sagan om Ringen och Dungeons and Dragons. Växte man upp på åttiotalet så kan jag tänka mig att denna serie väcker många minnen. Själv är jag född på 90-talet och missade därav (tyvärr) det härliga åttiotalet, men jag har fått uppleva det på så många andra sätt tack vare det underbara fenomen vi kallar filmografi. 

Jag gillade alla karaktärer - på bara åtta avsnitt fick vi lära känna dem väldigt bra vilket inte är dåligt med tanke på att serien innehåller ganska många olika karaktärer. Vänskap spelar en stor roll i serien, och det är såklart alltid positivt. Vänskap, familj, känslomässiga band. Detta tillsammans med åttiotalstemat blir så bra och samtidigt unikt. Jag har aldrig sett något liknande i serieform, bara filmer där de flesta är minst 20 år gamla. Därför var detta väldigt speciellt för mig. Även om jag gärna hade sett mer direkt så tycker jag åtta avsnitt var en perfekt mängd och tack vare hur serien är uppbyggd märks det tydligt att detta är en serie som är skapad för maraton-bruk. Skönt att kunna kolla igenom alla avsnitt direkt - på så sätt blir det nästan som en väldigt lång film. Underbart. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjk-Mr2hIPOAhXJ8ywKHeeMChAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fscreenrant.com%2F80s-movies-that-inspired-netflix-stranger-things%2F%3Fview%3Dall&psig=AFQjCNFnBuyIL7vPkG50Wf99izIRVHNWKQ&ust=1469138335362696

Musiken man använt i serien är perfekt för temat och det ger så otroligt mycket nostalgi för tiden serien utspelar sig under. Ett exempel är The Clash's Should I Stay Or Should I Go som är en återkommande låt under säsongen. Man ville bara sjunga med. Förutom passande musik, välgjord scenografi och mycket åttiotalsreferenser så var även flera av skådespelarna väldigt duktiga. Framförallt levererade Winona Ryder starkt och om man mot förmodan inte älskade henne tidigare, så kommer man göra det efter att ha sett hennes prestation här. Även den unga Millie Bobby Brown gjorde en bra insats som den förskräckta flickan Eleven vars egen "pappa" experimenterat på henne. 

Spänningen är stark genom alla åtta avsnitt - man vill hela tiden veta mer. Man undrar hela tiden vad som kommer hända - kommer de hitta den försvunna pojken? Är han död eller finns han fortfarande därute någonstans? Och varför försöker regeringen ta reda på alla svar genom att experimentera på barn, övervaka människor och undanhålla sanningen från omvärlden? Jag tycker säsongsavslutningen var väldigt bra på så sätt att den var avslutande samtidigt som den lämnade mer än en cliffhanger. Vi fick svar på mycket frågor, men inte allt vilket gör det väldigt tilltalande för oss att få se en fortsättning. 

Som ni kanske märkt av denna recension så älskade jag första säsongen av Stranger Things och ser väldigt mycket fram emot att se en fortsättning. Detta är en serie som har potential för att bli en ny favorit för mig, kanske har den till och med redan blivit det. Stort tips helt enkelt! 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwixv6-yhYPOAhXEkywKHf5JAfgQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.tunefind.com%2Fshow%2Fstranger-things%2Fseason-1%2F36509&bvm=bv.127521224,d.bGg&psig=AFQjCNH3g6_ku6uyBQzb9C_5MWYAAhGtIg&ust=1469138203219959

8 kommentarer:

 1. vågar inte läsa innan jag sett själv men vill verkligen se denna! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga spoilers :) Skriver bara vad jag tycker är bra med serien kvalitetsmässigt utan att gå för ingående på handlingen.

   Radera
 2. Damn, nu bara måste jag ju se den här! Jag visste att den var hyllad men det här fick mig mer intresserad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde du verkligen, jag älskade verkligen varenda avsnitt :D

   Radera
 3. Åh nu vill jag så gärna se denna! Bra recension!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, det uppskattas :)

   Du borde se den, absolut värt! Framförallt om du gillar sci-fi, 80-tal och mysterier :D

   Radera
 4. Nu har jag sett!!! Sååsåååsåå bra. Vill se mer nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt, alltid så kul när andra håller med en ;) Den är bara så unik och så bra... älskar verkligen allt med den - 80-talet, musiken, skådespelarna, karaktärerna, sci-fi-storyn, mysterierna - ALLT! Skadar ju inte att de valt just den grymma "Should I Stay Or Should I Go" med The Clash heller, älskar den låten haha :D

   Kan inte tänka mig annat än att den blir förnyad så bra som den är!

   Radera