torsdag 7 juli 2016

Sons of Anarchy: Säsong 1

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjj_NLJ89_NAhUClSwKHXAvCEUQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fgo.sky.com%2Ftvboxsets%2Fseries%2Fcontent%2Fseries%2F7d45af7512573510VgnVCM1000000b43150a____&psig=AFQjCNHneJcTw3xbt1XqpbeskKOrH8gw-g&ust=1467930999380772 

Sons of Anarchy är en tv-serie från 2008, skapad av Kurt Sutter. Serien ingår inom genren kriminaldrama och är en avslutad serie bestående av 7 säsonger. Första säsongen innehåller 13 avsnitt på 45 min/avsnitt. Detta är ett spoilerfritt inlägg.

Sons of Anarchy följer ett motorcykelgäng i den lilla staden Charming i Norra Kalifornien. Främst får vi följa huvudkarakären Jax Teller, en man i 30-årsåldern som försöker hitta en balans mellan livet som kriminell och det faktum att han är nybliven pappa. Även om klubben betyder mycket för honom, så börjar han även tveka på vad som egentligen är rätt och fel. Kanske hade hans avlidne pappa rätt om att klubben var på väg åt helt fel håll? I rollerna ser vi bl.a. Charlie Hunnam, Katey Sagal, Ron Perlman, Kim Coates, Maggie Siff och Ryan Hurst.

När jag började se på Sons of Anarchy för ungefär två år sedan, gillade jag den men fastnade aldrig. Vilket ledde till att jag slutade halvvägs genom första säsongen. Det var inte riktigt meningen, det bara blev så. Den har ändå alltid varit tillräckligt bra för att få mig att vilja se åtminstone hela första säsongen, helt enkelt eftersom jag har lärt mig att det tar ett tag att komma in i sådana här serier. Men när man väl är fast, ja då går det verkligen inte att sluta. Under de senaste avsnitten har jag garanterat fastnat mer - man lär sig att få mer förståelse för karaktärerna och man inser till slut att de faktiskt bara är människor hela bunten. Ja, åtminstone nästan alla.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwih37WJ9N_NAhWIhSwKHWGlD0sQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.mtv.com%2Fnews%2F1921704%2Fsons-of-anarchy-most-messed-up-moments%2F&psig=AFQjCNGDpRgzlHTxPTJXO1I-oyXe-Aj5vw&ust=1467931220989479

Sons of Anarchy är en serie som bygger mycket på våld, kriminalitet och hämndgirighet. Men även om det ibland verkar som att detta är allt, så finns det ett större djup som blir tydligare och tydligare ju längre in i serien man kommer. Ännu har det bara skrapats på ytan, men jag kan nästan lova mig själv att jag har mycket att se fram emot under kommande säsonger. Främst när det gäller karaktärsutveckling och hur involverad man faktiskt blir i karaktärernas liv. Även om ett avsnitt kanske inte blir lika händelserikt som det förra, så ligger det ett annan typ av tidsfördriv i form av dialoger och karaktärsdjup. Något ett flertal av karaktärerna går igenom, är kriget mellan lojaliteten till klubben och vad de personligen tycker är rätt eller fel. 

När det gäller all våld i serien, kriget mellan olika gäng, så handlar det aldrig om hastiga beslut eller dumma misstag. Ledaren över Samcro, Clay Morrow, är en väldigt smart man. Han gör det han anser vara nödvändigt och ser alltid över sina alternativ innan han väljer hur han ska gå tillväga med olika problem. Därför är våldet i serien aldrig bara onödiga actionscener, eller bara ren brutalitet. Det finns alltid en anledning till saker och ting. Sedan är det givetvis svårt att hålla med dessa karaktärer i alla deras beslut - de är trots allt kriminella och flera av dem är dessutom riktiga svin som bara bryr sig om lojaliteten till klubben, men vad som riskeras på vägen spelar för dem ingen roll. Men, med det sagt får jag ändå poängtera att nästan varje karaktär har en mänsklig sida, även om den ibland är svår att hitta. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwij3enW89_NAhVDDCwKHdNkAS4QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.dailymotion.com%2Fvideo%2Fx2l6t8y&psig=AFQjCNEOvEKgMEvDF7t8j39jnGU0j-TIVA&ust=1467931114981659

Sons of Anarchy är en kvalitetsserie. Manuset är välskrivet och skådespelarinsatserna är beundransvärda. Jag måste även framhäva hur bra skaparna är på att koppla början med slutet. Jag lade i ett avsnitt märke till att både bild & musik låg som en röd tråd genom avsnittet. Slutscenen liknade nämligen avsnittets allra första scen på så sätt att bildutsnittet var detsamma, miljön var densamma, karaktären var densamma och hur dennes position såg ut var den exakt samma. Samtidigt avslutades just den låt som i första scenen påbörjades. Hur de planerat och utfört dessa scener är bara ett exempel på hur proffsigt serien är gjord. Dock har jag även lagt märke till vissa mindre brister. Även om manuset för det mesta är välskrivet, var det trots allt en del händelser som kändes lite som om de skrivits dit bara för att fullborda en annan händelse. Men, jag har förtroende för att detta inte kommer vara lika tydligt i kommande säsonger.

Första säsongen av Sons of Anarchy har inte varit jättehändelserik, men tillräckligt för att fånga mitt intresse, tillräckligt för att skapa en bra början till en långlivad serie. Jag ser fram emot att fortsätta på kommande säsonger och hoppas på en minnesvärd upplevelse!

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiI8c_Z89_NAhWGfiwKHVbGDZIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fdimadem.blogspot.com%2F2013%2F03%2Fsons-of-anarchy-sasong-1.html&psig=AFQjCNHP4krg6x1w0GLdliGcYRYi1BhB-Q&ust=1467931120782469

2 kommentarer:

  1. jag gillade den serien jätte mycket men har av någon anledning bara sett första säsongen. Blir väl att ta upp den någon gång antar jag! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har påbörjat säsong 2 och tycker bara den blir bättre och bättre, så det borde du absolut göra någon gång om du gillade den första säsongen!

      Radera