tisdag 5 juli 2016

Skins: Volym 6

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi5wfC-2dzNAhVMiiwKHX2eAQAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.crackintheroad.com%2Fmusic%2F14372-feature-the-music-from-skins-s6-e1&psig=AFQjCNFLuTPjxuph-ju-2O_M9dTOwTf-MA&ust=1467821005879073

Skins är en brittisk dramaserie från 2007, skapad av Jamie Brittain och Bryan Elsley. Serien är avslutad och består av sju säsonger (volymer). Sjätte säsongen innehåller totalt tio avsnitt på ca 40 minuter/avsnitt. Jag kommer inte skriva ut några större spoilers, men kommer ändå gå in ganska djupt på karaktärerna och deras respektive utveckling från förra säsongen - därav kanske detta blir en recension som främst passar Skins-fans. Vill du veta mer om serien i sig - läs gärna någon av mina tidigare recensioner (främst den första). Länkar ligger nedan.

Skins följer en grupp ungdomar i Bristol under deras uppväxt då de genomgår alla möjliga utmaningar. Det är allt ifrån alkohol och droger till kärlek och sorg, men trots allt de går igenom är det i grunden vänskapen mellan karaktärerna som vi får följa. Sjätte säsongen fortsätter följa karaktärerna vi fick lära känna under den femte generationen, däribland Franky, Mini och Rich. I rollerna ser vi åter igen skådespelare som Dakota Blue Richards, Freya Mavor, Alexander Arnold, Jessica Sula, Will Merrick, Laya Lewis, Sean Teale och Sebastian De Souza.

Läs min recension av Säsong 1 HÄR.
Läs min recension av Säsong 2 HÄR.
Läs min recension om Säsong 3 HÄR.  
Läs min recension om Säsong 4 HÄR.  
Läs min recension om Säsong 5 HÄR

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjuwq7f2dzNAhXKkSwKHd6gBOYQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fimages.spoilertv.com%2Farchived-old-shows%2Fskins%2FSeason%25206%2FPromotional%2520Episode%2520Photos%2FEpisode%25206.07%2520-%2520Alo%2F033%2B%2BEp%2B7%2B%2BPoppy%2B%2BAlo.jpg.php&bvm=bv.126130881,d.bGg&psig=AFQjCNEycnRCleDjy4-ffMaYJ3xrbHxDCQ&ust=1467820990779117

Tänk att jag redan sett alla de första sex säsongerna av Skins. Det har varit en fantastisk resa och jag ser fram emot att se den sjunde och sista säsongen som förhoppningsvis ska knyta ihop alla lösa säckar. Den tredje generationen har enligt mitt tycke varit den sämsta hittills, men jag har ändå gillat den. Det jag saknat har varit ett större djup, jag har helt enkelt inte blivit lika berörd som under tidigare säsonger. Dock tycker jag att den sjätte säsongen bjöd på mycket mer känslor än den femte, och det uppskattas såklart. Med det sagt tycker jag ändå säsongen har bjudit på mer av andra delar som kanske inte tagit så stor plats i övriga generationer, främst underhållning i form av scener som uttrycker de starka vänskapsbanden på ett roligt och lyckligt sätt. Detta brast ganska mycket i andra generationen - där kändes det inte som att vänskapsbanden var så starka som i de två första säsongerna av Skins. Sjätte säsongen har ändå visat detta på ett bra sätt, men denna gången är de mer där för varandra i de lyckliga stunderna än i de tragiska. Att tragik kan splittra än vänskap är inte helt oförståeligt, utan snarare verklighetstroget. Samtidigt bör det inte varit alltför svårt att, om det är äkta vänskap som gäller, hitta tillbaka till varandra när tiden kommit. Detta bevisades exempelvis genom Mini och Livs vänskap denna säsong. 

Något jag lagt märke till genom generationerna är att många stereotyper återanvänds. Som tur är gäller inte detsamma med de olika djupare personligheterna, men det kan ändå bli tröttsamt och därför tycker jag att dessa tre generationer som gjorts i Skins, är ett lagom antal. Mer hade blivit för mycket, färre hade blivit för lite. Några exempel som kan liknas med varje generation är dels att det alltid uppstått någon form av tragik inom gruppen - en karaktär har gått bort genom varje generation. Det har även alltid funnits den där tjejen som två killar bråkar om - Michelle, Effy och nu även Franky. Att stereotyperna återanvänds i de olika karaktärerna är ytterligare en del - den populära tjejen, den homosexuella och manipuleraren är några exempel. En frisk fläkt på denna säsong tycker jag var Rich och Alo som var olik alla karaktärer vi tidigare träffat på. Synd bara att framförallt Rich, förändrades så mycket. Vad hände med vår metal-kille? 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjn0JvV2dzNAhXMjCwKHV3NCH4QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.digitalspy.com%2Ftv%2Fskins%2Freview%2Fa365920%2Fskins-episode-five-mini-recap%2F&psig=AFQjCNFIbjL2IqijuTVpI_ECKkJTqOPYQQ&ust=1467821052815180

Apropå förändringar. Vad hände egentligen med karaktärerna? Vissa förändringar har varit positiva - exempelvis Mini och Nick som från början var både ytliga och relativt självupptagna. Jag ogillade båda i början, men mot slutet var Mini min favorit och även Nick hade bevisat väl att det fanns mer till honom än bara popularitet, rugby och image. Men, en karaktär som jag älskade i första avsnittet av femte säsongen men som sedan sakta men säkert blev den mest irriterande, oförståeliga och sämsta karaktären av denna generation - Franky. Usch, jag ogillade henne verkligen mot slutet. Visst hade hon ett visst djup, men det som förklarade hennes beteende var enligt mig inte en tillräckligt bra ursäkt. Hon var säsongens största problem ur min synvinkel och ville inte ens äga upp till sina misstag. Att hon dessutom blev så otroligt tjejig är väldigt underligt eftersom hon målades ut som en helt annan person i början av förra säsongen. Vad hände med "Smink och klänningar är inte jag"? Denna utveckling var lika oförståelig som hennes beteende. 

Förutom några enstaka karaktärer gillade jag de flesta, vilket även gjorde att jag uppskattade säsongen. Varken de två säsongerna eller avslutningen av generationen har inte varit lika minnesvärda som övriga generationer, och därför hamnar den längst ner på min lilla topplista av Skins-generationer. Men jag har ändå gillat den, och en av de största anledningarna till det är säsongens par. Jag som tittare har blivit mycket mer involverad i paren och verkligen känt en äkthet i deras kärlek till varandra, åtminstone när det gäller Grace/Rich och Mini/Alo. Brödernas kärlek till Franky var dessvärre inte lika förståelig ur min synvinkel.  

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjjh8_I2dzNAhUJiSwKHYyAAY8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.digitalspy.com%2Ftv%2Fskins%2Freview%2Fa361057%2Fskins-everyone-series-premiere-recap%2F&psig=AFQjCNHV2kycGnzawAgoda5yv1fE4935cw&ust=1467821026479929 

Något jag måste säga att jag saknade (trots att jag inte alls gillar karaktären) var ett avsnitt som helt och hållet följde Matty. Gillade honom varken i förra eller denna säsongen, men jag hade gärna fått en chans att ändra åsikt där. Han var tyvärr lika mycket av en främling i sista avsnittet av sjätte säsongen som han var i första avsnittet av den den femte. 

I helhet gillade jag säsongen, även om det fanns en del karaktärer jag verkligen inte kunde låta bli att störa mig på. Inte ens Liv gillade jag förrän i sista avsnittet. Men de jag gillade tyckte jag verkligen om att följa, som sagt så var Mini en stor favorit. Djupet var inte så stort som jag hade hoppats på, men jag tror att Grace's handling påverkade karaktärerna så mycket att man ändå lyckades bli berörd. Att få se lite referenser till tidigare säsonger gjorde också att man kände ett större samband - ett exempel är en scen i Liv's avsnitt då Doug uttalar repliken "Once I danced to help a girl get through an exam.". Då ville man bara skrika "Cassie!". Och det gjorde jag såklart också.  

Nu vågar jag inte riktigt ta mig an den sjunde säsongen. Det känns lite skrämmande på något sätt. Vill jag verkligen veta vad som hände med karaktärerna efter den fjärde säsongens chockerande avslut? 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjP_6-axKXNAhWLVywKHe_7AOQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fdid-you-notice-the-rabbit.blogspot.com%2F2012%2F03%2Fskins-6x10-everyone-season-finale-music.html&psig=AFQjCNGvjTd4gl4sJJInLEPh1APUCNTTig&ust=1465925506883728

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar