måndag 4 juli 2016

Regionskodning

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiY3Mjgz9nNAhUHWCwKHWiqAxMQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FBlu-ray&psig=AFQjCNHvtXO5hcmMrBJCvyDO75ajOQM6eA&ust=1467715313147438

Idag tänkte jag ta upp en sak som kan vara väldigt bra att veta när man ska köpa filmer utomlands eller från internet. Det är inte jätte komplicerat, men missar man detta så kan det orsaka en del problem. Har du redan koll på regionskodning så kan du ignorera detta inlägget, men annars kan det ändå vara bra att läsa om du någon gång skulle vilja beställa någon dyrare filmbox eller liknande, ex. från ett annat land. 

Inom film- och tv-spelsindustrin är det bestämt att vi ska använda oss av olika spärrar i exempelvis dvd-spelare, spärrar som förhindrar att vissa skivor ska kunna läsas. Anledningen till detta är för att bolagen inte vill att konsumenter ska köpa filmer och spel utanför den egna regionen. Åker jag exempelvis till Australien och köper en film, så kommer jag inte kunna spela upp den på min dvd-spelare när jag kommer hem till Sverige. På samma sätt kan jag inte köpa en dvd-spelare i Australien, åka tillbaka till Sverige och förvänta mig att kunna spela upp alla filmer som redan står i filmhyllan här hemma. 

Är du bortrest någon gång och hittar en film du skulle vilja köpa, så är det alltså en bra idé att kolla vilken region filmen tillhör innan du lägger ner de pengarna. På samma sätt bör du kolla informationen om de filmer du vill köpa ifrån nätet - oftast är detta viktigast om du handlar utomlands, men det kan likaväl hända om du beställer från en svensk sida så som ex. Discshop. Det är inte vanligt, men ibland säljer de importerade filmer som råkar tillhöra en annan region. 

Äger du en DVD-spelare som är köpt i Europa så gäller REGION 2. På blu-ray spelaren ser det dock lite annorlunda ut, motsvarigheten är då REGION B för hela Europa. Köper du ofta film/tv-spel så visste du säkert redan detta, men för er som inte köper sådana saker så ofta kan detta vara en bra sak att veta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar