fredag 1 juli 2016

Game of Thrones: Säsong 6


Game of Thrones är en fantasy-serie från 2011, skapad av D.B. Weiss och David Benioff. Serien har blivit rankad som den bästa serien genom tiderna av kritiker världen över och har dessutom beräknats vara den dyraste serien som någonsin spelats in. Som vinnare av en Golden Globe samt ett antal Emmy's, har Game of Thrones blivit en av de mest unika berättelser som skrivits. 

Detta är INTE en spoilerfri recension, så har du inte sett fram till avsnitt 6x10 av Game of Thrones så avråder jag dig från att fortsätta läsa.

Denna omtalade fantasyserie baseras på en bokserie skriven av författaren George R.R. Martin och utspelar sig i den fiktiva världen Westeros. Där har vi hittills under sex säsonger fått följa olika familjer som alla slåss om den mäktiga järntronen. Men handlar det verkligen bara om makt, eller har gudarna en egen åsikt om vem som ska regera i Westeros? I rollerna ser vi bl.a. Emilia Clarke, Lena Headey, Peter Dinklage, Kit Harington, Sophie Turner, Maisie Williams och Nikolaj Coster-Waldau. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjKnb6_8dDNAhWIVywKHSflDbMQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.forbes.com%2Fsites%2Ftoddkenreck%2F2016%2F04%2F14%2F4-signs-game-of-thrones-season-6-is-changing-the-game%2F&psig=AFQjCNFyZMgk-apiXzXv8rGgDjiNMli3kA&ust=1467415132944866 

Det känns ibland helt otroligt att vi har kommit så långt in i denna berättelse att vi följt den i sex år. Så mycket har hänt sedan säsong 1. Karaktärerna har förändrats, utvecklats till det bättre, utvecklats mot det sämre. Många har vi fått säga hejdå till, medan andra har kämpat för att få finnas kvar. Skådespelare har levererat och miljön har fascinerat. Nu har vintern slutligen kommit.

Alla säsonger av Game of Thrones har leverat starkt, men jag var ändå något besviken på den femte säsongen som hade en del svagheter om man ska jämföra med de fyra föregående. Vilket även gjorde att säsong 6 kändes extra stark, dessa senaste veckor har verkligen varit spännande. Det är inte många serier jag klarar av att vänta på varje vecka, jag är verkligen extremt dålig på det där med vecko-tittande. Jag är mer av en maraton-person, men när det gäller Game of Thrones funkar det bara inte. Dels för att det är spännande, men också för att den är så känd att det är nästintill omöjligt att gå utanför dörren utan att få höra precis vad som hänt under senaste avsnittet. Bara genom att vara en dag sen med ett avsnitt denna säsongen, fick jag veta vad som skulle hända när alla runtomkring mig gick runt och skrek "Hold the door! Hold the door!". Tack vare detta samt en hel del liknande händelser så har jag lärt mig att man bör hålla sig så långt borta från samhället som det bara går. Och framförallt - internet. Hela förra säsongen blev ganska förstörd för mig på så sätt, denna gången bestämde jag mig för att följa serien veckovis. Som sagt så var det ju inte så vidare svårt med tanke på hur spännande säsongen varit.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi4p7aa89DNAhXBFywKHZLWDUQQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.moviezine.se%2Fnyheter%2Fsa-har-svart-var-det-att-filma-det-stora-harslaget-i-game-of-thrones&bvm=bv.125801520,d.bGs&psig=AFQjCNGCIDlXN5cBoY1SteX7LbpmfCcS3Q&ust=1467415580140503

Vi har nu kommit till den punkt då många frågor börjar bli besvarade. Frågor man ställt sig under fem säsonger och fem böcker. Främst ställs frågan, vem är egentligen Jon Snow? Var kommer han ifrån? Är Ned Stark verkligen hans pappa eller var allt en lögn för att dölja en ännu större hemlighet? Svaret vi alla väntat på, men som vi samtidigt varit ganska säkra på skulle komma, har slutligen nått oss. I söndagens säsongsavslutning fick vi se det med egna ögon. Lyanna Stark fick en son. Hennes bror höll barnet i sina armar medan bilden slogs över till den intensiva blicken i den vuxne Jon Snow vi alla känner och älskar. Därefter får vi vittna hur hus Mormont, hus Manderly, hus Glover och hus Cerwyn alla samlas för att erkänna sina misstag och svära lojalitet till Jon Snow som kung.

Sjätte säsongen av Game of Thrones började väldigt bra och fortsatte även på det spåret ända fram till slutet. Om man bortser från några trista storylines så skulle jag nog säga att detta varit den bästa säsongen hittills. Det är svårt att jämföra när alla säsonger levererat starkt, men eftersom saker och ting börjar gå mot ett slut nu så känner jag ändå att denna säsong sticker ut. En av de större nackdelarna till att berättelsen börjar knytas ihop, är dock att det blir allt lättare att förutse vad som ska hända. Fans runtom i världen har tänkt ut alla möjliga utfall, vilket gör att det blir nästintill omöjligt för manusförfattarna att skriva ett bra avslut och samtidigt lyckas överraska oss tittare. Men ett rimligt slut är bättre än att det är oförutsägbart enligt min åsikt - så sätt får de gärna bekräfta de mest kända teorierna om det skulle göra sagan fulländad på bästa sätt. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjIz6rk9NDNAhXoCpoKHV2bDQgQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fscreenrant.com%2Fgame-of-thrones-season-6-arya-stark-list-walder-frey%2F&psig=AFQjCNG9JwXkvSkG6Y_9bItePOZdm4c8-g&ust=1467415999923523

Vi har fått säga adjö till många karaktärer under sjätte säsongen, men som tur är har det främst varit sådana karaktärer vi nu är själaglada åt att slippa. Ramsay Bolton, Walder Frey, Olly, Lancel Lannister, The Waif, Pycelle, High Sparrow. Inte ens stackars Tommen sörjer jag. Dessvärre har vi även förlorat älskvärda karaktärer så som Hodor, Osha och Rickon. Sen så finns det de karaktärer man inte riktigt vet om man ska sörja eller njuta av att slippa. Jag är egentligen ganska neutral till Margaery's, Loras' och Mace Tyrell's död. Även om jag många gånger avskytt Cersei så måste jag erkänna att hennes plan att spränga upp slottet lyckades fascinera. Häftig scen. Utöver det (och Lyanna Mormonts tal) tyckte jag avslutningen var lite lam, det kändes inte riktigt som en avslutning. Dock älskade jag avsnitt 9, men jag har under åren lärt mig att det oftast är så med Game of Thrones. Väldigt mycket händer i näst sista avsnittet, medan säcken knyts ihop mer i sista samtidigt som de förbereder inför ytterligare en säsong.

Så vad har vi egentligen att se fram emot inför nästa säsong? En hänsynslös drottning på järntronen. En Targaryen redo att ge allt för sin födelserätt. En hämndlysten Arya Stark som erkänt sin egen identitet men använder den som ett vapen mot sina fiender. En nybliven treögd korp som möjligtvis kommer lyckas avslöja en stor hemlighet. Kanske till och med ett syskonbråk mellan Sansa & Jon? I alla fall om Littlefinger får sin vilja igenom. Ytterligare ett år av väntan, klarar vi verkligen det? 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiP2tbS8dDNAhVFiSwKHQo9Cb8QjRwIBw&url=https%3A%2F%2Ffansided.com%2F2016%2F04%2F25%2Fgame-of-thrones-season-6-premiere-gets-worst-reviews-to-date%2F&psig=AFQjCNGwEQ3t0FybnUm43EsmpFiItpme4A&ust=1467415173053605

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar