måndag 18 juli 2016

Big Fish - Realism eller surrealism?

http://www.discshop.se/filmguiden/recension/big_fish/R40033

"Tänk om alla målningar skulle vara superrealistiska. Ja, då skulle alla målningar vara vanliga bilder utan själ. Tänk om en roman inte innehåller kreativitet. Då skulle den vara bara en samling ord, en grammatisk studie. Tänk om alla berättelser, alla händelser och allt som sker skulle berättas med extrem noggrannhet och sanning. Då skulle världen minsann vara en tråkig och enformig plats."

Såhär lyder början av en helt klockren recension av Janne Ahlgren på Discshop's filmguide. Här recenserar han den fantastiska filmen Big Fish och tar upp precis alla de anledningar som gör att jag älskar filmen så mycket. Jag har hört oerhört mycket blandade åsikter om Big Fish - alltifrån "fantastisk" till "jävla skitfilm". Detta har fått mig att inse att man verkligen måste ha en viss syn på livet, på berättandet och på filmskapandet för att kunna njuta av denna film. Man måste kunna drömma sig bort och fantisera utan att se allt ur en fullt realistisk synvinkel. Man måste kunna förstå hur fantasin faktiskt relaterar till verkligheten. Annars kan Big Fish för tittaren likaväl bli en "jävla skitfilm".

Har du inte ännu sett Big Fish, eller sett den och ogillat den - då tycker jag du ska ta dig en titt på denna recension och sedan se filmen igen. HÄR kan du läsa recensionen av Janne Ahlgren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar