onsdag 13 juli 2016

100 steg från Bombay till Paris (2014)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjyx9CWlfHNAhUBECwKHaPaDCkQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.presspassla.com%2Fhundred-foot-journey-review%2F&psig=AFQjCNE7s5k2s1ICEDJ9ooh0SVmcjkTb4A&ust=1468524222463012

100 steg från Bombay till Paris (originaltitel The Hundred-Foot Journey) är en dramakomedi från 2014, regisserad av ingen mindre än vår svenske Lasse Hallström. Som producent ser vi Steven Spielberg i samarbete med manusförfattaren Steven Knight.

Manuset baseras på romanen vid samma namn skriven av Richard C. Morais. Under filmens två timmar får vi följa familjen Kadam efter att de lämnar Indien för att flytta till Europa. Men på vägen mot sitt preliminära mål, bryter deras bil ner och därav fastnar de i Frankrike. Istället för att fortsätta på sin resa bestämmer sig familjen för att stanna i den lilla franska staden för att öppna upp en restaurang. Men hindren på vägen har bara börjat när ägaren till restaurangen mitt emot bestämmer sig för att inte låta sina nya konkurrenter ta över. I rollerna ser vi bl.a. Manish Dayal, Helen Mirren, Om Puri och Charlotte Le Bon. 

100 steg från Bombay till Paris är en film jag velat se sedan den dök upp på Netflix, jag var nästan säker på att jag skulle gilla den. Vilket såklart väckte stora förhoppningar som samtidigt väckte rädslan för att dessa förväntningar skulle krossas av att slutligen se filmen. Men! Detta skedde tack och lov inte, precis som jag misstänkte så älskade jag denna underbart härliga film.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj6heOqlfHNAhWBriwKHcMDBUIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.mediastinger.com%2Fthe-hundred-foot-journey-2014-no-extras-during-or-after-the-credits%2F&psig=AFQjCNGl5t1QvO9ukRf3SN_qHr3WWJIO8Q&ust=1468524264779809

För att börja med manuset - det var ju trots allt handlingen som väckte mitt intresse för filmen till liv från första början. 100 steg från Bombay till Paris är bra från början till slut och till skillnad från vissa andra dramafilmer så tröttnar man aldrig. Detta beror mycket på humorn som finns i filmen samt det faktum att detta faktiskt är en riktig feel-good film. Den är inte oseriös på något sätt, men det är bara en sådan film som man är så förbaskat glad åt att ha sett när eftertexterna börjar rulla. Precis som en riktigt glad låt kan få en att vilja le och aldrig någonsin igen släppa det leendet, kan en riktigt härlig film ha samma effekt. För det hade verkligen denna film, jag log både genom hela filmen och genom alla eftertexter. Jag ler fortfarande. Och idag var det faktiskt precis vad jag behövde, efter den stressvecka jag haft. 

Även om filmen bjuder på en härlig feel-good känsla, så tar den även upp ett starkt ämne. Men på ett väldigt bra sätt. Vad vi får ta del av i 100 steg från Bombay till Paris är inte bara god mat, härliga karaktärer och starka relationer, utan även rasism och att inte vara välkommen i ett nytt samhälle. När Hassan Kadam och hans familj kommer till den lilla franska staden Saint-Antonin-Noble-Val, är de långt ifrån välkomna. De tvingas tackla med rasism i form av skitsnack och utfrysning, och till slut går det även så långt att de tvingas hantera vandalism. Samtidigt får vi ta del av hur de som faktiskt inte är en del av detta, gör vad de kan för att oskadliggöra hotet. För att oskadliggöra rasism. Största och bästa budskapet syns som tydligast när filmens karaktärer bestämmer sig för att sluta slåss om sina respektive länders maträtter, och istället blanda indiska kryddor med franska. Indisk mat med franskt. Varför nöja sig med det ena eller det andra när man kan ha båda?

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjLo4i2lfHNAhUE3SwKHSr7AMQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Ftheretiredmoviecritic.com%2Freview-hundred-foot-journey%2F&psig=AFQjCNEoXGNsqP8mZ0bHimhJpa3jNZCNqQ&ust=1468524288491633

Utöver ett välskrivet samt fängslande manus i form av härliga karaktärer, relationer som bildas och ett proffsigt utfört budskap, kan vi även se skådespelare som levererar samt musik som gör manuset desto kraftigare. Helen Mirren är fantastisk som vanligt och det är just sådana här envisa men förstående roller hon gör som bäst. Övriga skådespelare passade utmärkt i sina roller och jag gillade verkligen Manish Dayal i huvudrollen som Hassan, precis som Om Puri som även han gjorde ett bra jobb i rollen som familjens pappa. 

100 steg från Bombay till Paris är en underbar film gjord av en fantastisk regissör. Precis som Lasse Hallström's övriga filmer är detta en film du verkligen inte bör missa om du gillar när filmer lyckas sätta ett stort leende på dina läppar.
BETYG: 8/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi72JXFlfHNAhXKkCwKHeuiB58QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fbluecollar-blacktie.com%2Ffood-is-memory-the-hundred-food-journey%2F&psig=AFQjCNFe3oY5IYNxZ-J_F7LAajBCkmUggA&ust=1468524319979450

4 kommentarer:

 1. Såg att den här precis kom upp på Netflix, kanske ska ta och se den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, absolut värd att se! Supercharmig film med fint budskap :)

   Radera
 2. Nu fick du mig att bli mycket intresserad av denna film. :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra, det var tanken med recensionen ;)

   Radera