torsdag 23 juni 2016

Zootropolis (2016)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjQt4KArr7NAhXEjiwKHaYYAV4QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fmoviesmug.com%2Fnl%2Fmovie%2F269149%2FZootropolis-2016&bvm=bv.125221236,d.bGg&psig=AFQjCNFVZUB97ZTf-1vKhY09aHuT80fKhw&ust=1466778437531992

Zootropolis (originaltitel Zootopia) är en animerad äventyrsfilm från 2016, från filmbolaget Disney. Filmen hade biopremiär den 24 februari och spelas ännu på vissa biografer. Men det preliminära datumet för dvd-release är den 11 juli så då går det även bra att köpa hem filmen. 

Zootropolis utspelar sig i en värld där djur beter sig som människor - de pratar, de arbetar och de lever i ett fullt fungerande samhälle där alla kommer överens. Men dessvärre är det inte så enkelt för kaninen Judy Hopps som har höga drömmar för framtiden. Att fullfölja en dröm som samhället inte vill acceptera, är inte alltid så lätt - men kanske får Judy sin chans att glänsa när hon inser att en stor konspiration pågår i skymundan. Tillsammans med räven Nick Wilde, gör hon allt för att visa världen vad som pågår bakom stängda dörrar. Rösterna görs av bl.a. Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, J.K. Simmons och Octavia Spencer. Dessutom har vi med den kända sångerskan Shakira på ett hörn som sjunger i rollen som gasellen Gazelle.

Jag älskar Disney och givetvis såg jag därför även fram emot att få se denna härliga film. Företaget har kommit med många bra rullar de senaste åren och detta är inget undantag. Moderna klassiker, kan man nästan kalla det. Tangled, Frozen, Big Hero 6. Och nu även Zootropolis. Härligt värre! 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwihtcrFrL7NAhXDkiwKHUaYBukQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.sf.se%2Ffilmer%2FZootropolis%2F&psig=AFQjCNH1U32qOG3aqZ2iYnuMSvg114XmNw&ust=1466778148362492

Jag hade såklart ganska höga förhoppningar på Zootropolis och till min glädje uppnåddes dem. Filmen underhåller samtidigt som den visar ett viktigt budskap - precis som så många Disney-filmer före den. Samhället vi kastas in i, är från utsidan ganska perfekt. Ett lejon och ett lamm kan vara vänner utan att den ena äter upp den andra. Men dessvärre finns även där, normer för hur olika djur ska vara. Fördomar och enkla stereotyper. Räven ska vara listig och kaninen ska tillägna sitt liv åt morötter. Men bör man verkligen välja att bara ta sig an den roll samhället givit en eller är det värt att trotsa normerna? 

Budskapen filmer sprider är flera och alla dessa krävs att leta efter (vilket jag alltid gör när jag ser en film). Att bli olika behandlade beroende på "ras" är precis sådant som dagligen sker i mänsklighetens något verkligare värld. Hudfärg, utseende, religion, ursprung, läggning - you name it. Trots att Zootropolis inte visar en enda människa, är det precis detta som filmens huvudkaraktärer tvingas gå igenom. När kaninen Judy bestämmer sig för att följa sin dröm om att bli polis, börjar folk titta snett på henne. Trots att hon nästintill dagligen blir inmatad att ett sådant yrke inte är passande för hennes art, så ger hon aldrig upp. Hon är ytterst bestämd på att inte låta något hindra henne från att göra det hon verkligen vill, men värt att notera är ju att folk verkligen försöker. Judy's målmedvetenhet är vad som gör henne till en så bra huvudkaraktär - jag blev kär i henne redan från första stund. Men hur älskvärd Judy Hoffs än må vara, så hade ju filmen såklart inte blivit något utan hennes side-kick - räven Nick. När filmen börjar har han bestämt sig för att inte kämpa, utan helt enkelt spela med i den roll han fått i samhället. Därav är hans yrke rena reflektionen av uttrycket "listig som en räv". Visst är han smart, men på grund av mobbning och utfrysning har han inte haft något annat val än att använda denna listighet åt att lura folk på pengar. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwicy7bHrL7NAhWC1ywKHT9eAucQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.sf.se%2Ffilmer%2FZootropolis%2F&psig=AFQjCNFfrHBOcxrwMMKVKYX-IF8db25qJw&ust=1466778152198541

Tillsammans upptäcker dessa två något underligt som händer i den "perfekta" utopin, och det är där berättelsen tar sin början. Vad vi får genom filmen gång är budskapet att våga följa sina drömmar och att fördomar aldrig lönar sig. Det kommer alltid finnas de som vill känna sig överlägsna andra och använder sig av grymma metoder för att lyckas. Men det viktiga att komma ihåg är att det inte spelar någon roll vilken art man tillhör, vilken läggning man har eller vilken släkt man kommer ifrån. Det kommer aldrig någonsin finnas en människa som är överlägsen alla andra.

Ett flertal minnesvärda budskap är en sak, men hur de berättas på avgör minst lika mycket av hur bra det i slutändan faktiskt blir. Utan humor, action och en riktigt snygg animering hade filmen nått botten, men istället ska den som barnfilm höjas till skyarna. Varför? För att det inte bara är en barnfilm. Det är en familjefilm, en film för alla åldrar. Är du 90? Se den och skratta. Är du 4? Go ahead, den är fullt barnvänlig! Humorn passar både små som stora och samspelet mellan de två huvudkaraktärerna är härligt att få följa. Vänskap på skärmen kan även det vara något av det bästa som finns. 

Zootropolis bjuder på underhållning i form av skratt, men får en även att tänka efter lite om vad en utopi egentligen innebär. Animeringen är riktigt snygg gjord och manuset höll sig både roligt och spännande från början till slut. Intressant story med underhållande karaktärer gör även att manuset får mer än godkänt. Dessutom tror jag ärligt att flera scener under filmen kommer bli ihågkomna i många år framåt.

BETYG: 8/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjE5PK_rb7NAhUBkSwKHUTZB94QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.moviedeskback.com%2F2016%2F03%2Fzootropolis-sloth-trailer-gallery-images.html&psig=AFQjCNFvMI1Do0_bneLeW4WlYM6635DQrg&ust=1466778404971212

2 kommentarer:

  1. denna vill jag verkligen se, verkar sååå himla bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillade den verkligen så det tycker jag du ska göra :)

      Radera