onsdag 15 juni 2016

Vecka 24 • Dolda budskap

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjvwcCxp6PNAhUFiCwKHRQSD1YQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.o-cinema.org%2Fevent%2Fschindlers-list%2F&psig=AFQjCNF188qwoLAXxN4Q4ImTZFsuP1H-7g&ust=1465849051118160

 Detta är ett samarbete med Felicia på FrökenTV, Emelie på Gothamalley, Karin på Karinsuniversum och Sara på Seriereflektioner.

Äntligen, detta tema har jag väntat på länge. Budskap är nämligen det största och viktigaste jag söker när jag ser en film. Det är det som gör filmfenomenet så fängslande, det är det som gör berättelsen i sig så fängslande. Det är samma visa med böcker, serier och andra former av berättande. Underhållning är givetvis viktigt för att hålla intresset uppe hos tittaren, men underhållning är inte allt. Åtminstone inte för mig. Den största anledningen till varför den sju-åriga jag som just börjat lära sig skriva drömde om att bli författare, var att jag redan då ville berätta något betydelsefullt. Den största anledningen till varför jag idag, drömmer om att jobba med film och skriva egna manus, är för att jag vill föra vidare ett budskap. Den största anledningen till varför jag älskar film, är för att jag själv tagit in några helt fantastiska berättelser som i sig fört vidare ett budskap. Budskap som gjort att jag kan förstå världen bättre, samtidigt som jag får just det vi alla älskar - underhållning. 

Det finns extremt många filmer med fantastiskt berättade budskap, men många av dessa består även av väldigt självklara budskap. Ett exempel är Schindler's List som är en fantastisk film som verkligen visar oss hur hemskt det var under andra världskriget. Detta är ett typ av budskap, men ett väldigt tydligt sådant. Flera av mina favoritfilmer är mina favoriter just för att de innehåller mer dolda budskap, gömda meddelanden som man måste leta efter själv för att hitta och förstå. Budskap som kanske inte tar upp hela filmen, utan som snarare gömmer sig i olika hörn av filmens underhållning.

En sådan film, är en av mina absoluta favoritfilmer av de jag hittills sett, nämligen Pleasantville. Jag har redan skrivit en del om filmen, men aldrig gått särskilt djupt på det budskap denna film faktiskt sprider. Den extremt viktiga fråga som filmen tar upp, härstammar från ordet "jämställdhet". Pleasantville är en komedi, eller vad många även föredrar att kalla, en dramedy, d.v.s en blandning mellan komedi och drama. Personligen gillar jag oftast inte komedifilmer, men denna är ett undantag. Helt enkelt eftersom den är så mycket mer än bara en komedi. 

Pleasantville följer två syskon som plötsligt och oförklarligt befinner sig i ett sitcom från 50-talet där allt är svart och vitt. Men deras inflytande på den "perfekta" världen är inte uppskattat av alla stadens invånare. Med skådespelare som Joan Allen, Tobey Maguire, Reese Witherspoon och William H. Macy, får vi ta del av en värld som är nästintill perfekt. Precis som i vilken värld som helst, blir invånarna skrämda när saker och ting börjar förändras. Medans allt fler människor börjar visa att det finns mer till dem än bara nyanser av svart och vitt, finns det lika många som står fast vid den traditionella färgen. Ansiktsfärgerna skildrar verkligheten på så sätt att människor faktiskt har blivit otroligt illa behandlade på grund av sin hudfärg. I den "perfekta" staden blir det uppror, krig mellan olika hudfärger. De färgade får stenar kastade på sig. Kvinnor som börjar stå upp för sig själva får avundsjuka män efter sig. Böcker bränns på bål efter att skriftligt berättande börjar uppenbaras. Låter det bekant? Jag skulle nästan gå så långt som att säga att Pleasantville tar en liten resa genom världshistoriens senaste 100 år. 

Så många budskap intryckt i en enda film är imponerande. Att filmen dessutom är både komisk, vacker och roande på ett flertal olika sätt, gör budskapet desto mer minnesvärt. Jag har en gång kallat denna film en väldigt underskattad sådan (läs här). Det står jag fast vid, då detta är en film med så mycket mer insida än vad som visas på utsidan. Dess budskap reflekteras i sig självt. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjes-nopqPNAhXIKiwKHcT9BGIQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fmubi.com%2Ffilms%2Fpleasantville&psig=AFQjCNH66ZRGVYJHxoUzk96S04xxyt48Lg&ust=1465848898613080

2 kommentarer:

  1. Budskap är alltid intressanta - speciellt när man hittar dem haha, vilket du verkar vara en expert på!! Roligt att ha något att leta efter i filmen! Jag hade ingen aning om vad jag skulle skriva om haha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, budskapet är en viktig del av min bedömning av filmen efter jag har sett den. En film blir ju så mycket bättre om man blir berörd och dessutom lär sig något av den :)

      Radera