onsdag 8 juni 2016

Vecka 23 • Svenskt

Detta är ett samarbete med Felicia, Emelie, Sara och Karin. Kolla även in deras inlägg om veckans tema!

Jag tittar inte på särskilt mycket svenska filmer, på grund av två anledningar. Dels tycker jag att den ena svenska filmen är alltför lik den andra - det är antingen drama eller romantisk komedi. Och några få serier som alla fokuserar på mordgåtor eller andra kriminella aktiviteter. Jag kan förstå detta då svenskarna helt enkelt inte har lika mycket pengar att spendera på en film som Hollywood-producenterna har. Men det gör bara att jag som tittare också lockas mer till just Hollywood-filmerna. Men den största anledningen till min "anti-svenska filmer"-attityd måste jag nog ändå säga är att jag på något konstigt sätt, får en känsla av att allt är fejkat i svenska filmer. Kan ha med språket att göra - ganska underligt eftersom jag själv är svensk och därav även borde tycka att just det svenska språket är det mest realistiska att se på tv. Men nej, för mig blir det snarare tvärtom. Jag kan inte riktigt förklara det, men av någon anledning känns alla svenska filmer så tillgjorda. Och det svenska språket är det som bidrar mest, kanske just för att jag själv är svensk. Det enda jag kan tänka när jag ser en svensk film är: "men sådär pratar man ju inte". Låter det verkligen så, utifrån? Uhm, underligt.

Hur som helst, för att ändå komma med några tips tänkte jag komma med en lista som i princip sammanfattar ALLA svenska filmer jag har sett och faktiskt gillat. Jag kan förvarna redan nu att flera av filmerna på listan kommer vara barnfilmer då detta är filmer jag växt upp med och därav faktiskt sett... Flera kommer även vara Astrid Lindgren filmer, insåg jag nu.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiUlOPR3ZjNAhWF2CwKHfkgBYAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.sf.se%2Ffilmer%2FKann-ingen-sorg%2F&psig=AFQjCNGTmHLeoulZv9gU2vetpIKw6LAMkQ&ust=1465485657366873

Känn Ingen Sorg
Väldigt bra film som berör. Gillar man Håkan Hellström (vilket jag gör) så är denna film ett måste. 

Så Som I Himmelen
Det enda jag tänker på när det gäller denna film, är den underbara "Gabriellas Sång". Fantastiskt kraftig (och vacker) scen. Låten får mig nära till tårar varje gång jag hör den, helt enkelt eftersom orden verkligen lyckas beröra samtidigt som Helen Sjöholm uppträder så otroligt starkt. 

Kopps
Svensk humorfilm som jag tror de flesta från Sverige redan har sett. Men för all del, rolig är den ju. 

Zozo
Detta är en Josef Fares film, precis som filmen ovan - dock väldigt olik. Detta är snarare drama, och visar den tragiska verkligheten av flyktingkrisen. 

Hur Många Lingon Finns Det I Världen?
Bra film med ett bra budskap. En av de få svenska filmer jag sett som äldre och faktiskt gillat.

Små Citroner Gula
Hänvisar till samma kommentar som ovan. Dock inte delen med budskapet, för detta är bara en typisk romantisk komedi. Men mysig är den i alla fall.

Tur & Retur
En film jag såg regelbundet som liten. Dels för att det var en av de få filmer jag faktiskt hade hemma, men också för att jag tyckte filmen var väldigt mysig. Dock har jag inte sett den sen jag var liten så kan hända att den inte är nära så bra som jag minns. Men fungerar säkert som en bra film till barnen! 

Bröderna Lejonhjärta
Bröderna Lejonhjärta är min absoluta favorit när det gäller Astrid Lindgren berättelser, och det beror på den underbara känslan. Landet Nangijala, Draken Katla, Bröderna Lejonhjärta. Fantastisk berättelse som jag hoppas få se igen snart, i en ny tappning. Och det verkar ju faktiskt som att den drömmen kommer gå i uppfyllelse, någon gång nästa år. Hoppas det blir så bra som jag väntar mig! 1977 års version är ju tyvärr lite utdöd idag med sina dåliga effekter.

Pippi På De Sju Haven
Behöver jag ens förklara? Pippi var alla barns favorit.

Ronja Rövardotter
Ronja och hennes vårskrik. Alla svenskar älskar denna filmen, det går inte att förneka.

Rasmus På Luffen
Underbar film, somrig och härlig med en av mina favoritlåtar från barndomen. "Han vill va' fri som en fågel, fri som en fågel, och då är det som, nånting ropar kom, i hans galna luffare-blod", ingen kan väl ha glömt den härliga luffarvisan?

Kan Du Vissla, Johanna?
Detta kan nog vara min favoritfilm av alla svenska filmer jag sett. Jag ser den en gång varje år, kan ni gissa vilken dag? Japp, julafton. Det kan inte varit någon svensk som har missat att denna film sänds varje julafton efter Kalle Anka på svensk tv, och den är lika mysig varje gång. Jag tror jag gillar den mest just för att jag växt upp med den. Hade jag sett den för första gången idag hade jag nog inte alls gillat den lika mycket. Men det beror, som sagt, främst på min oförklarade ovilja till att se svensk film.

Tomten Är Far Till Alla Barnen
Detta är faktiskt en av mina favorit-julfilmer, trots att den är svensk. Väldigt mysig och även underhållande. 

Vägen Ut
En svensk film som var länge sen jag såg, men som jag minns att jag verkligen gillade. Handlar om några brottslingar i ett fängelse, och en man som får i uppdrag och sätta ihop en teater med dessa fångar. Drama som är både hemsk och vacker.

Millenium-serien
Sist men inte minst... Filmerna som avskräckte hela Sverige. Och resten av världen tydligen. Män Som Hatar Kvinnor, Flickan Som Lekte Med Elden och Luftslottet Som Sprängdes


 

9 kommentarer:

 1. Jag vill minnas att jag gillade Såsom i himmelen! Det var dock längesen jag såg den. Även Grabben i graven bredvid var en bra film med Michael Nyqvist. Jag håller med dig om att Astrid Lindgrens filmer är SÅ BRA! Det är så lätt att missa att nämna dem då de är en klass i sig. Tomten är far till alla barnen är faktiskt typ min absoluta favoritfilm bland alla svenska filmer. Jag har sett den säkert 20 gånger (utan att överdriva) och det är först nu den börjar bli uttjatad för mig. Peter Haber alltså <3

  SvaraRadera
 2. En annan film jag måste nämna är givetvis Sunes sommar! Den slår till och med Tomten är far till alla barn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sunes Sommar har jag inte sett faktiskt. Grabben i graven bredvid såg jag en bit av när den gick på tv, men inte hela så minns inte så mycket tyvärr... Men har alltid tyckt Mikael Nyqvist är en av de bättre svenska skådespelarna. Dock kommer Stellan Skarsgård alltid vara min favorit :)

   Radera
  2. Vad passar väl bättre än att titta på Sunes sommar under just sommarmånaderna? Passa på, det är en klassiker ;)

   Radera
  3. Det får jag göra, en klassiker kan man ju inte missa ;)

   Radera
  4. Kan rekommendera serien 100 code om du gillar Mikael Nyqvist :) Charlie från lost är med i den också.

   Radera
  5. Ja, har hört talas om den. Ville se den när den kom, främst tack vare Dominic Monaghan (Charlie) men hade faktiskt glömt bort den lite så tack för tipset :)

   Radera
 3. Min bästaväns pappa var jätte nära på att få rollen som Tommy i Pippi :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha vad roligt! :) Alltid roligt när man känner någon som varit inblandad i något man älskar, exempelvis en supermysig film från barndomen som Pippi :)

   Radera