söndag 26 juni 2016

Topp 20 ikoniska soundtracks

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiPjZnukcTNAhVrMJoKHTHuAtUQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.cartoonpics.net%2Fr-pink-panther-22-pink-panther-1394.htm&bvm=bv.125596728,d.bGs&psig=AFQjCNH7fVBPxorklPiU8FR2-gnZF-IegA&ust=1466977140982947

Eftersom jag är ett stort fan av välkomponerad filmmusik, så tänkte jag att det skulle vara roligt att skriva en topplista på den mest ikoniska filmmusik som någonsin skrivits. Detta är min syn på det som varit mest refererat, den musik jag själv anser att de flesta runtomkring mig har hört. Har du något att tillägga så är det såklart fritt fram att kommentera!

20
Jaws 
Finns det någon skräckfilm som har så intensiv filmmusik? Cred till John Williams.


19
E.T 
De flesta har nog sett Spielberg-klassikern E.T. Har du inte gjort det så är den ett stort tips! Jag tycker huvudtemalåten i filmen reflekterar bra vad för typ av film detta är, man får verkligen den där ufo-känslan. 


18 
Beverly Hills Cop
Känner man inte igen temalåten Axel F från Snuten i Hollywood-filmerna, så har i alla fall den yngre generationen hört Crazy Frog's version. 


17
Top Gun
Med låtar som Take My Breath Away, Danger Zone och det fantastiska gitarrsolot Top Gun Anthem har Top Gun blivit ikonisk i sig. 


16
The Great Escape 
Jodå, denna har vi då alla hört och älskat. 


15
Jurassic Park 
Finns det ens något att säga? 


14
Back to the Future
 Denna åttiotalsklassiker kanske inte är lika känd som vissa andra, men en sak är säker. Alan Silestri knows his music score. 


13
Titanic
James Horner's Hymn To The Sea är så otroligt vacker, precis som filmen den skrevs till. Det håller världen med om.


12
The Lone Ranger
Få unga personer har kanske sett The Lone Ranger från 1949, men temalåten har säkert de flesta hört. 


11
Rosa Pantern
Denna charmiga filmmusik börjar alltid spela i ens huvud när man ska smyga eller spionera på någon... Hmhm inte för att man någonsin gjort det ;) 


10
Ghostbusters 
"Who you gonna call? Ghostbusters!" Denna låt hade jag hört långt innan jag faktiskt satte mig ner för att se filmen.


9
Pirates of the Caribbean 
Temalåten som alltid får oss att tänka på våra älskade pirater och deras äventyr. 


8
Mission: Impossible 
Känner du inte igen denna temalåt så är det på god tid att du ser antingen någon av M:I filmerna, alternativt ett avsnitt av original-serien! 


7
Harry Potter 
Alla har vi hört Hedwig's Theme, både av denna generation och den förra. 


6
Sagan om Ringen 
Jag vet inte vilken som är mest ikonisk av Sagan om Ringen trilogins två kändaste soundtracklåtar - är det den mysiga Fylke-låten Concerning Hobbits eller satsar vi på filmens temalåt The Breaking of the Fellowship


5
Superman 
Vem har inte sett, älskat och framförallt HÖRT DEN IKONISKA TEMALÅTEN av Superman från 1978? 


4
Den gode den onde den fule 
Alla kanske inte har sett filmen, men har du inte hört temalåten så har du verkligen missat något. 


3
Indiana Jones 
Alla älskar Indiana Jones, så är det bara.


2
007 / James Bond 
För över 20 filmer utspridda på 55 år, förtjänar såklart temat i James Bond en hedersplats på listan. 


1
Star Wars
Största temalåten någonsin till största filmserien någonsin. Varje film börjar på exakt samma sätt - med denna fantastiska låt komponerad av John Williams. Klart att den får förstaplatsen! 

2 kommentarer:

  1. Åh så mycket nostalgi det finns med på den här listan. Hehe. Vi lyssnade faktiskt på Snuten I Hollywood på jobbet för ett par veckor sedan och det går ju inte att tröttna på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja jag älskar den. När jag var liten kunde jag lyssna på den timmar i sträck utan att tröttna! Kunde även se filmerna timmar i sträck utan att tröttna ;)

      Radera