måndag 27 juni 2016

The Fundamentals of Caring (2016)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiRlYK2-MbNAhXCXCwKHby6D0sQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fgeektyrant.com%2Fnews%2Fthe-fundamentals-of-caring-trailer-paul-rudd-craig-roberts-and-selena-gomez-hit-the-road&psig=AFQjCNG4o2SLO0885A9LQw_kHeJs9dywfA&ust=1467073394765940

The Fundamentals of Caring är en dramafilm från 2016, regisserad av Rob Burnett. Filmen är en originalfilm från Netflix och hade premiär den 24:e juni. 

Filmen baseras på en roman skriven av Jonathan Evison och följer den medelålders mannen Ben efter att han lägger sin författarkarriär på hyllan för att bli vårdgivare åt en handikappad 18-åring. Tillsammans bestämmer de sig för att ge sig ut på en biltur som blir till en inre resa för de båda två. I rollerna ser vi bl.a. Paul Rudd, Craig Roberts, Selena Gomez och Megan Ferguson. 

The Fundamentals of Caring är en film som jag redan innan premiären bestämde mig för att se. Jag misstänkte att detta kunde vara en film för mig, och det var det. Jag har alltid gillat både Paul Rudd och Craig Roberts - sistnämnda såg jag först i den brittiska tv-serien Being Human där han gästade i några avsnitt men därefter har han börjat synas till allt mer i både film och tv-världen. Jag tycker både Rudd och Roberts gjorde bra ifrån sig, och det är såklart ett krav för en dramafilm som denna. De passade bra i sina roller och bandet deras respektive karaktärer delade, kändes trovärdigt. 

Filmen tog upp ett tungt ämne, och det här med sjukdomar är alltid lika jobbigt att se. Men det blir även alltid mycket lättare när man får en "snäll" version av berättandet. The Fundamentals of Caring berör, men den är också väldigt lättsam och får tittaren att skratta gång på gång. När man inte skrattar ler man och när man inte ler så fascineras man i tystnad av hur unikt de lyckats berätta en så känslig historia. Själv kan jag inte relatera till någon av karaktärerna då jag varken behövt hantera sorg eller sjukdom på ett större plan. Men det är även därför det blir väldigt intressant att se en film som denna - man får då chansen att få en inblick i hur vissa människor tvingas leva, utan att själv komma för nära det. 

Svåra sjukdomar har gång på gång filmatiserats i olika varianter, så temat är inte riktigt något nytt. Men hur den tragiska delen blandas med humor gör att The Fundamentals of Caring blir en unik tappning på ämnet. Till skillnad från många andra liknande filmer, känns det som att skaparna till denna film inte varit lika försiktiga med att visa den jobbiga verkligheten med att behöva ha en annan människa som hjälper en med allt vad livet innebär. De är inte rädda för att ta vara på humorn som gömmer sig i verklighetens kämpiga realitet. Detta visas på ett underhållande sätt i karaktärernas personligheter, samt deras öppenhet för varandra. 

Med hjälp av trevlig bakgrundsmusik, charmiga karaktärer och en återkommande humor blir The Fundamentals of Caring en härligt karismatisk film som absolut är värd att ses. Gillar du när drama blandas med komedi på ett sätt som ändå berör tittaren, då är detta en film för dig!

BETYG: 8/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiD6JSK98bNAhVlApoKHW_KBzYQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fcollider.com%2Fthe-fundamentals-of-caring-review-paul-rudd%2F&psig=AFQjCNHI-uCv21qBS2rtamvJFMHv8b8mjg&ust=1467073034235389

6 kommentarer:

 1. Vad roligt att du tyckte om den med!

  SvaraRadera
 2. Jag ska se Big Fish idag för första gången!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÅH VAD ROLIGT! Ser fram emot att läsa din recension! Alltid så himla roligt när andra ser ens favoritfilm för första gången, blir så peppad haha :D Dock har jag vant mig vid att den filmen inte passar alla, vissa jag känner som sett den har älskat den lika mycket som jag, medan andra inte alls gillat den... tyvärr...

   Radera
 3. Har velat se den hundra år ungefär... Innan ens trailern fanns osv. Älskar Selena Gomez nämligen. Kul att du gillade den, hoppas jag också gör det

  SvaraRadera