lördag 18 juni 2016

Sommartips: Stand By Me

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjXkuqS47HNAhWBGCwKHXgoBykQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.playbuzz.com%2Fannablake10%2Fwhich-stand-by-me-boy-is-your-childhood-crush&psig=AFQjCNEQUt4pPEMdNpvY9OqBkxJD_qNELg&ust=1466346129079846

Ja, jag vet. Jag har tipsat om denna film ett antal gånger, men jag tänker göra det igen. Stand By Me är en perfekt film att se under sommarhalvåret, men viktigast är att se den överhuvudtaget.

80-tals klassikern Stand By Me baseras på novellen The Body, skriven av ingen mindre än den fantastiske författaren Stephen King. Filmen följer fyra unga pojkar efter att de får höra om en tonårspojke i området som försvunnit efter att ha blivit påkörd av tåget. Pojkarna bestämmer sig för att ge sig ut på en vandring för att leta efter kroppen, så att de ska få ära och berömmelse för att ha hittat liket som inte ens polisen lyckats finna. Men vandringen blir till en inre resa för de allihop och medans de närmar sig kroppen, närmar sig även skräcken över verkligheten då de börjar inse att en död kropp inte är så glamorös som de föreställt sig. 

Stand By Me är en av mina absoluta favoritfilmer, och det är även en av de filmer som har berört mig mest av alla jag någonsin sett. Filmen tar verkligen upp viktiga ämnen, riktiga problem som dessa pojkar står inför. Utanförskap, mobbning, tuffa uppväxter och förlorade familjemedlemmar är bara några av alla svårigheter som berättas om under filmens knappa 90 minuter. Men vi får också ta del av livets största av fröjder - äkta vänskap. För att vara så unga gör skådespelarna verkligen bra ifrån sig, framförallt den avlidne River Pheonix som fått mycket beröm för sin roll som den olycksdrabbade Chris Chambers. Jag vet inte om det bara är jag som är extra känslig, men det spelar ingen roll hur många gånger jag ser Stand By Me. Det finns några scener i filmen som är så kraftfulla att jag aldrig lyckas hejda tårarna. 

Mer än duktiga skådespelare och ett fantastiskt manus (vilket de tog emot en Oscarsnominering för), är även musiken perfekt. Istället för att döpa filmen efter novellen den baseras på, döptes den nämligen till Stand By Me efter den kända låten skriven och framförd av Ben E. King. Detta är enligt mig en av de vackraste låtar som någonsin skrivits. Det har släppts över 400 olika inspelningar av låten, bland annat covers av sångare så som John Lennon och Cassius Clay (Muhammed Ali). Precis som filmen, är låten en av mina favoriter.  

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjx0sK92bHNAhUB1iwKHYPsB94QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fgiphy.com%2Fgifs%2F80s-river-phoenix-stand-by-me-10TnwnwonIqE5q&psig=AFQjCNFcy8QCI8-0UDcCUCUBD4C9h2TuyA&ust=1466343526924641Det finns så många anledningar till att älska Stand By Me. I nästan alla filmer jag har sett (vilket är väldigt många) har män framställts som om de inte har lika mycket känslor inom sig som kvinnor. Budskapet många filmer sprider till unga pojkar är "tuffa upp dig" och "pojkar gråter inte". Detta stämmer inte - jag är inte pojke men jag kan ändå lova att det inte är så stor skillnad på en man och en kvinna, framförallt inte en ung pojke och en ung flicka som tvingas leva ett tufft liv. Stand By Me bevisar på ett otroligt bra sätt, att det är helt okej att visa känslor oavsett kön, oavsett ålder och oavsett vad det handlar om. Vilket även leder oss till filmens främsta styrka - vänskapen. Filmens huvudkaraktärer lider alla på olika sätt, men tack vare vänskapen inom gruppen, lyckas de alltid göra om även de jobbigaste stunderna till något bra. De visar att vänner alltid finns där för att trösta varandra, precis som de finns där för att få varandra att le när det behövs som mest. Den starkaste scenen under filmen klargör just detta, och det är det som gör budskapet så fantastiskt berättat. 

Rob Reiner är en fantastisk regissör och resten av filmteamet går heller inte att klaga på. Hur de balanserar de tunga ämnena med humor, gör filmen så mycket bättre. Minnesvärda dialoger som kompletteras med någon härlig replik som får oss att skratta precis när vi är på väg att gråta. Kärleken mellan vännerna är så stark eftersom de bara har varandra. Under vandringen får vi ta del av så mycket, men det viktiga att komma ihåg är att resan inte handlar om destinationen, utan om allt som händer på vägen dit. Stand By Me tar oss inte bara igenom dessa pojkars barndom, utan även vår egen. Filmen lär utan tvekan få tittaren att reflektera över sin egen uppväxt och de vänner man har tappat på vägen.

Stand By Me är en av de bästa filmerna som gjorts enligt mig och en av de få jag skulle ge betyget 9/10 (vilket är det bästa jag ger någon film). Den sprider både glädje och sorg, skratt och tårar. Jag skulle kunna skriva en hel roman om filmen, men istället tänker jag avsluta här, med påståendet att detta är en film alla bör se. Jag kan garantera att du inte kommer ångra det, framförallt om du älskar film lika mycket som jag.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwivqbLN1LHNAhUFESwKHWO2CcoQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fquotesgram.com%2Fstand-by-me-quotes%2F&psig=AFQjCNEYSTfLs5aNgwTAyD98ybkUlxSpNQ&ust=1466342225391597

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar