måndag 13 juni 2016

Skins: Volym 5

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjNrcbzxaXNAhWH2CwKHQyyBWQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fgo.sky.com%2Ftvboxsets%2Fseries%2Fcontent%2Fseries%2Fcafce91461441510VgnVCM1000000b43150a____&bvm=bv.124272578,d.bGg&psig=AFQjCNHq83XrOzkUFq0bRTq8WW_trAluzA&ust=1465925961360404

Skins är en brittisk dramaserie från 2007, skapad av Jamie Brittain och Bryan Elsley. Serien är avslutad och består av sju säsonger (volymer). Femte säsongen innehåller totalt åtta avsnitt på ca 40 minuter/avsnitt. Detta är ett spoilerfritt inlägg. 

Skins följer en grupp ungdomar i Bristol under deras uppväxt då de genomgår alla möjliga utmaningar. Det är allt ifrån alkohol och droger till kärlek och sorg, men trots allt de går igenom är det i grunden vänskapen mellan karaktärerna som vi får följa. Femte säsongen introducerar karaktärerna vi kommer få lära känna under den tredje generationen, däribland den nyinflyttade Franky, skolans populäraste tjej Mini och metal-älskaren Rich. I rollerna ser vi skådespelare som Dakota Blue Richards, Freya Mavor, Alexander Arnold, Jessica Sula, Will Merrick, Laya Lewis, Sean Teale och Sebastian De Souza.

Läs min recension av Säsong 1 HÄR.
Läs min recension av Säsong 2 HÄR.
Läs min recension om Säsong 3 HÄR.  
Läs min recension om Säsong 4 HÄR.  

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwimq5HpxKXNAhUGjiwKHadJBDgQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.digitalspy.com%2Ftv%2Fskins%2Freview%2Fa369872%2Fskins-liv-recap%2F&bvm=bv.124272578,d.bGg&psig=AFQjCNFjsVKRh2zOTX_yvzoOqX5liPCcxA&ust=1465925355756147

När jag påbörjade säsong 3 (generation 2) så hade jag en aning om vilka karaktärer vi skulle träffa, bland annat visste jag att både Kaya Scodelario (Effy) och Luke Pasqualino (Freddie) skulle medverka. Dessutom är detta generationen som ofta kommer upp om man t.ex. googlar på Skins. Men när det gällde femte säsongen, tredje generationen så hade jag ingen aning om vilka vi skulle få träffa eller vad säsongen skulle handla om. Första intrycket var Franky, en karaktär jag fastnade för direkt. Under förra generationen hade jag väldigt svårt för att gilla karaktärerna, det dröjde ända till slutet innan jag verkligen började förstå dem. Detta har till min lycka inte varit något större problem denna säsong, åtminstone inte för de flesta av karaktärerna. 

Säsongen har varit relativt lättsam och inte dykt ner särskilt djupt. Jag har märkt att detta uppskattas av många, vilket jag själv inte riktigt förstår eftersom serien då lätt blir som vilken annan tonårsserie som helst. Exempelvis är det många som avskydde säsong 4 på grund av hur mörk den blev, men för min del är det anledningen till varför jag älskade den säsongen. Mörk och mörk, jag tycker snarare den gick ner på djupet, blev som mest verklighetstrogen och tog upp bekymmer som kanske inte alla tonåringar tvingas leva med, men som det faktiskt finns några som tvingas leva med. Och det är tillräckligt för att bekymret ska vara värt att tas upp. Exempelvis psykisk ohälsa (Effy). Den tredje generationen har börjat bra, den var lättsam men ändå underhållande och jag tycker det varit en bra introduktion för karaktärerna. Vänskapen är något som synts tydligt, framförallt mot slutet. Även karaktärerna har utvecklats enormt på bara åtta avsnitt. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj6nZeDxKXNAhULCywKHU1KB-MQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fskinsfansiteblog.blogspot.com%2F2011%2F01%2Fskins-season-5-5x02-stills-rich.html&psig=AFQjCNEXQqMtwflvuyfeSvvF0z0_mw7c0g&ust=1465925458092388

Sättet säsongerna är uppbyggda på - att varje avsnitt fokuserar på en viss karaktär, är ett upplägg som fortfarande uppskattas lika mycket som i första säsongen, enligt mitt tycke. Hade det gjorts på fel sätt så riskerar upplägget att förstöra manuset, och på så sätt hade avsnitten snarare blivit uttråkande. Men eftersom manusskribenterna för Skins vet precis vad de håller på med, så lyckas de fortfarande leverera underhållning genom varje avsnitt och jag tycker i alla fall fortfarande att det är lika roligt att sätta på ett nytt avsnitt som jag gjorde i säsong 1. 

Några andra saker som fortfarande är lika tydligt i säsong 5 som i säsong 1, är följande två punkter - bildutsnitt och musik. När det gäller fotot är besättningen bakom Skins extremt duktiga - det är ofta som jag fått lusten att bara pausa en scen för att ta en screen-shot. När det gäller musiken så lever den kvar och gör många scener mer minnesvärda

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjSmvHzw6XNAhXE3iwKHYsvAMMQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fskinsfansiteblog.blogspot.com%2F2011%2F01%2Fskins-season-5-cast-and-their-life.html&psig=AFQjCNHjG7hQVJJuYVeOVj3loWDtZdfJIQ&ust=1465925426016337

Jag insåg nu när jag skulle skriva recensionen, att skådespelerskan Dakota Blue Richards som i Skins spelar Franky, även har spelat huvudroll i flera barnfilmer jag såg regelbundet som yngre. Bland annat Guldkompassen (2007) med skådespelare som Nicole Kidman och Daniel Craig, samt Månprinsessan (2008). Lustigt att jag inte ens kände igen henne då jag såg båda dessa filmer ett bra antal gånger när jag var yngre!

Jag gillade säsongen även om jag hittar en del likheter med säsong 3 - främst bristen på djup. Men jag hoppas på ett starkare känsloband till karaktärerna och deras respektive livsöden i nästa säsong, för det är just det jag älskar med Skins. Att de inte snålar på livets verkliga sorger såväl som dess lyckliga stunder. Att de alltid lyckas göra publiken berörd. Dock tycker jag hela drog-delen som varit med genom alla säsonger börjar bli lite tröttsam. Är det verkligen så att alla i ungdomar i hela Bristol sysslar med droger? Gräs är en sak, men kokain? 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiGoILXxKXNAhUCFiwKHd6UAggQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fskinsfansiteblog.blogspot.com%2F2011%2F01%2Fskins-season-5-5x02-stills-rich.html&psig=AFQjCNEWKw1t0A3QAwrsOwKBBEQpzVmINg&ust=1465925633924373

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar