fredag 3 juni 2016

Skins: Volym 4

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiFw5OVovPMAhXECCwKHcLQC9oQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.fanpop.com%2Fclubs%2Fskins%2Fimages%2F10059460%2Ftitle%2Fskins-series-4-promo-shots-photo&psig=AFQjCNGGl1_hzHWcDb55hUcfqtno-Vf3XA&ust=1464198382052186

Skins är en brittisk dramaserie från 2007, skapad av Jamie Brittain och Bryan Elsley. Serien är avslutad och består av sju säsonger (volymer). Fjärde säsongen innehåller totalt åtta avsnitt på ca 40 minuter/avsnitt. Spoilers markeras med grönt

Skins följer en grupp ungdomar i Bristol under deras uppväxt då de genomgår alla möjliga utmaningar. Det är allt ifrån alkohol och droger till kärlek och sorg, men trots allt de går igenom är det i grunden vänskapen mellan karaktärerna som vi får följa. Fjärde säsongen tar plats efter att skolan nyss börjat igen och vi får då fortsätta följa Effy, Cook, Freddie, Pandora, Emily och alla andra som vi lärde känna i förra säsongen. I rollerna ser vi åter igen skådespelare som Kaya Scodelario, Kathryn Prescott, Emily Prescott, Luke Pasqualino, Lily Loveless, Merveille Lukeba, Ollie Barbieri, Jack O'Connell och Lisa Backwell. 

Läs min recension av Säsong 1 HÄR.
Läs min recension av Säsong 2 HÄR.
Läs min recension om Säsong 3 HÄR

Jag var ganska besviken på förra säsongen och tyckte den var sämre än både 1:a och 2:a säsongen. Det jag saknade var ärlighet och djup medan det jag fick för mycket av var typiska tonårsbekymmer såsom triangeldraman och omöjlig kärlek. Därför hade jag inga större förväntningar på fjärde säsongen, men blev faktiskt glatt överraskad redan i första avsnittet. Denna säsongen kan ha varit den bästa hittills, åtminstone i nivå med både 1:a och 2:a säsongen som jag älskade. När det gäller karaktärerna gillade jag båda de första säsongerna bättre, men när det gäller spänning och ett intressant samt berörande manus så kan nog fjärde säsongen ha slagit ut båda. För oj, som jag blivit berörd. Jag har gråtit, skrikit, skrattat och skrikit lite till. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiy6qvsu_PMAhWK2SwKHX-IDioQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.fanpop.com%2Fclubs%2Feffy-stonem%2Fimages%2F11460372%2Ftitle%2Feffy-season-4-stills-photo&psig=AFQjCNGtZ2PotYe5SOqNVX0CvE5-WKAkNA&ust=1464205275899831

Jag visste redan i början av säsongen att den skulle bli så mycket bättre än den förra. Att en säsong på bara åtta avsnitt kan överraska så mycket är helt otroligt. Karaktärerna har utvecklats, triangeldramat mellan Effy, Freddie och Cook har lugnat ner sig och varje avsnitt har gått så mycket djupare in på karaktärens inre. Förra säsongen kände jag knappt något för karaktärerna, helt enkelt eftersom manuset bara flöt runt över ytan istället för att dyka ner djupare. Det blev en underhållande säsong, men inte speciell så som Skins borde vara. Jag har gillat varje avsnitt denna säsong, men mina två favoriter är de som fått mig som tittare att känna mest. Avsnitten jag syftar på är "Cook" (avsnitt 3) och "Freddie" (avsnitt 5). Avsnittet som fokuserade på Cook uppskattade jag verkligen enormt eftersom vi för första gången gick längre under ytan på karaktären. För första gången kunde vi verkligen förstå varför han är som han är, och det är något jag längtat efter att få se enda sen avsnitt 1 av förra säsongen. När det gäller Freddies avsnitt så blev jag så oerhört berörd på grund av vad Effy gick igenom. Jag har aldrig riktigt gillat henne särskilt mycket tidigare, och detsamma gäller Freddie. Men efter detta avsnitt hade jag så mycket större respekt för de båda. När det gäller Effy så har jag verkligen gillat henne mycket bättre denna säsong. Eller snarare hennes story. Precis som med Cook har jag så länge velat veta vad det är som gjort henne till den hon är, och började nästan ge upp hoppet på att någonsin få något rimligt svar på den frågan. Visserligen finns det ingen rak anledning, men det som tydligen har påverkat henne så mycket mer än vad man (eller åtminstone jag) från början trodde, var incidenten med Tony i slutet av säsong 1. När hon bevittnade honom bli påkörd av en buss. Visst fick vi aldrig riktigt se hur hon hanterade det, men att det skulle sätta sådana spår i hennes huvud hade jag aldrig trott. Det enda jag saknade var Tony, hade varit underbart om han kom tillbaka efter hennes självmordsförsök, om så bara för någon ynka scen. Hade varit ganska rimligt om brodern kom och hälsade på sin självmordsbenägne syster, eller hur? 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiFjZ2cvPPMAhWJBywKHauvB3kQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DQi0F-WatroU&psig=AFQjCNHxecaWPngbCch5aNMFsVz2mN-alg&ust=1464205376166550

Nu kommer jag till de mer ingående delarna, så har du inte sett säsongen ännu så rekommenderar jag att du slutar läsa. 

Vad ska jag börja med? Det finns så mycket att säga. Först och främst - sista avsnittet kan ha varit ett av de mest plågsamma avsnitten jag någonsin varit tvungen att ta mig igenom. Att bara sitta där och titta på karaktärer som lever sina liv som om ingenting har hänt, medan man själv är den enda som vet att någonting GIGANTISKT faktiskt har hänt, det är rena plågan. Och att inte kunna berätta. Det var så många gånger då jag bara skrek på karaktärerna "Men han är ju död, fattar ni inte det!", men dessvärre kunde de inte höra mig. 

När Chris dog var det tragiskt men eftersom jag visste om händelsen långt innan jag ens började titta på serien, så hade jag tid att förbereda mig vilket gjorde hela incidenten så mycket lättare och mindre sorglig. Freddies död kan jag inte direkt kalla sorglig, då han blev brutalt mördad med ett basebollrack. Men chockerande var det verkligen. Denna gången hade jag inte alls förberett mig och jag trodde verkligen inte att något sådant här skulle hända. Det var verkligen ett riktigt WTF-moment och det älskade jag. Jag älskar att bli överraskad på det sättet så det tycker jag de gjorde riktigt bra. Även om det såklart är synd att han dog... Ska inte verka alltför glad, då kommer folk titta snett på mig.  

Hela slutavsnittet var väldigt jobbigt att titta på när man visste att Freddie var död medan de andra "levde livet", och mot slutet började jag nästan ge upp hoppet på att de någonsin skulle få reda på sanningen. Hade varit väldigt irriterande om det slutade medan alla fortfarande trodde att Freddie bara stuckit. Så glad blev jag verkligen när Cook lade märke till äcklet som stod och tittade in mot deras skjul. När han hittade Freddies blodiga kläder var det såklart tragiskt, men samtidigt fantastiskt eftersom man fick en känsla som skrek "ÄNTLIGEN". Jag var aningen rädd att det skulle sluta på samma sätt för Cook som det gjorde för Freddie, men när han påbörjade sitt tal med "I don't think you know what I am, mate.", då visste man bara. Fan, det här kommer sluta så jävla grymt. Och det gjorde det. Chockerande till en början, men när jag fått tid att tänka efter så hade jag inte kunnat föreställa mig ett bättre slut. Go Cook! Slutscenen var så otroligt awesome. Bara helt awesome

Jag gillar att de tre grabbarna kallar sig själva (eller åtminstone Cook) "de tre musketörerna" eftersom skådespelaren Luke Pasqualino (Freddie) sedan gick över till att bli en av musketörerna i tv-serien The Musketeers. Det kändes dessutom lite konstigt att se Freddie bli brutalt mördad av terapeuten eftersom både Pasqualino och skådespelaren som spelar terapeuten medverkar i The Musketeers. Deras karaktärer där (D'Artagnan och Treville) är nämligen goda vänner

Jaha, då var ytterligare en säsong över. Som sagt så älskade jag denna säsong och tyckte det var en klar förbättring från förra som var något mesig när det gäller alla aspekter som gör Skins så otroligt bra. Jag har hört att karaktärer från de olika generationerna kommer återvända i den sjunde säsongen och jag hoppas på att det stämmer då jag gärna skulle vilja veta vad som hände med alla karaktärer efter denna väldigt speciella avslutning. Främst oroar jag mig för Effy efter allt som hänt henne den senaste tiden, hon kan inte ha tagit dessa nyheter särskilt bra.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwijraGzu_PMAhXE8ywKHUUnApIQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fcine-fille.com%2F2012%2F03%2F08%2Fthe-end-of-skins-and-what-comes-next%2F&psig=AFQjCNHPVbrAv1kOqxiyeeJLotdUm_Ng7Q&ust=1464205156208388

2 kommentarer:

  1. Det var himla roligt att läsa den här recensionen eftersom det var fjärde säsongen som fick mig att verkligen älska Skins. Jag håller med dig om att Cooks avsnitt var fulländat och hans karaktär är den mest älskvärda på något sätt. Freddies död var så oerhört tragisk, just för att, som du sa, övriga karaktärer fortsatte leva sina liv i ovisshet i ett tag. Jag minns att i ett av våra samarbetsinlägg om "WTF-moments" så nämnde jag scenen då Freddie blir dödad. Snacka om att det var chockerande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh det måste jag gå tillbaka till och läsa! Har säkert läst det inlägget redan men eftersom jag inte följde Skins då så undvek jag nog just det stycket för att inte bli spoilad ;)

      Radera