fredag 17 juni 2016

Reign: Säsong 2

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiOifG1vZnNAhXF_SwKHTVeCR8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fusa.nownetflix.com%2Freign-season-2%2F&psig=AFQjCNHiOnMy9rHarbAVGKXD9RnIDbLj4w&ust=1465511368571504

Reign är en historisk dramaserie, skapad av Laurie McCarthy (Ghost Whisperer, 2007) och Stephanie Sengupta (Hawaii Five-0, 2011). Serien går på kanalen CW och hittills finns tre säsonger med en fjärde på väg. Andra säsongen innehåller totalt 22 avsnitt. Spoilers markeras med grönt.

Reigns andra säsong tar vid efter att pesten börjat spridas i Frankrike. Francis har lämnat kungaslottet och beger sig ut för att hitta Lola och den nyfödde John. Samtidigt måste Mary och Catherine göra vad de kan för att undvika att bli smittade när pesten börjar spridas innanför murarna. I rollerna ser vi åter igen skådespelare som Adelaide Kane, Toby Regbo, Megan Follows, Torrance Coombs, Anna Popplewell, Celina Sinden och Caitlyn Stasey, följt av nykomlingarna Craig Parker, Rose Williams och Sean Teale. 

Nu har jag slutligen tagit mig förbi alla 22 avsnitt av Reign's andra säsong, och jag kan inleda med ett påstående som säger att denna säsong har varit minst sagt plågsam. Och inte bara för att mycket dåliga saker har hänt, utan främst för att kvalitén har sjunkit något otroligt sedan första säsongen som i mina ögon var fantastisk. Säsongen har varit långsamt utdragen och ovanpå allt har dessutom karaktärernas handlingar varit extremt oförståeliga. Åtminstone från min sida av soffan, men från vad jag hört av andra som följer serien så är jag inte den enda som känner så. Säsong 2 av Reign har helt enkelt varit ett stort bakslag på en annars väldigt bra serie. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwim6a2_vZnNAhVC2ywKHbz5AlwQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.beautifulballad.org%2Fcategory%2Freign%2Fpage%2F3%2F&psig=AFQjCNHmc0ZfD9pcJAIIza7BXDhKHUqhOA&ust=1465511388419898

Så varför är jag då så missnöjd med säsongen? Först och främst kan jag erkänna att det tagit mig ungefär ett och ett halvt år att se klart säsongen. Till en början tyckte jag att det fortsatte bra, men en bit in i säsongen började allt bara falla samman. Och jag förstår hur detta kan tolkas som om jag syftar på handlingen i sig, men nej, jag menar snarare hur orealistiskt allting känts. Kärleksförhållanden hit och dit, den ena som förråder den andra, den första som förråder den tredje, och så vidare. Jag kan inte riktigt förklara detta djupare utan att uttrycka spoilers, så därför kommer jag återkomma till detta längre ner. 

Med detta sagt måste jag ta upp de fördelar jag fortfarande ser i Reign, det som finns kvar sedan förra säsongen eller som kanske till och med blivit starkare sedan dess. Först och främst - Reign måste vara den mest poetiska serien jag någonsin sett. Många repliker låter nästan som om de vore stulna direkt ur en Shakespeare pjäs. Några exempel är repliker Mary uttalat:

"You will be the death of me, and I of you." 
"These last few weeks without you, I felt as though I was dying." 

Poetisk kärlek. Nästan så den vann över mig. Men tyvärr lyckades den inte denna gången, jag känner absolut ingenting för Marys relation till Condé, inget mer än frustration.

Ytterligare anledningar som går till Reign's fördel, snarare som serie i helhet än som säsong, är flera av skådespelarna. Adelaide Kane (Mary) och Megan Follows (Catherine) har precis som föregående säsong levererat väldigt starkt, och det uppskattas givetvis enormt. Framförallt när det är så mycket annat som inte riktigt vill leverera lika starkt *host* manus *host*. Jag kan även säga att nykomlingen Sean Teale (Condé) och även Toby Regbo (Francis) gjort bra insatser, främst nu mot slutet. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjg3_mHvpnNAhVHliwKHX-5Dr8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.fanpop.com%2Fclubs%2Freign-tv-show%2Fimages%2F37627094%2Ftitle%2Freign-2x04-promotional-picture-photo&psig=AFQjCNHfr8GXdMCEkMHoGp-kQjBvRNieVA&ust=1465511540729491

Nu kommer jag övergå till att dela med mig lite djupare av det jag är missnöjd med, och därav kommer jag inte undvika spoilers. Har du inte sett alla 22 avsnitt av Reign's andra säsong så rekommenderar jag att du avstår från att fortsätta läsa.

Det som gjort mig som mest besviken denna säsong, har varit den del av en serie som i grund och botten även är den viktigaste - manuset. Jag kan säga direkt att denna säsong hade blivit oerhört mycket bättre om den bara varit hälften så lång - 10 avsnitt hade utan tvekan räckt. Alltför många scener har känts överflödiga och likaså flera av karaktärerna. Ett starkt exempel är prinsessan Claude. Vad gör hon egentligen i denna mix av obarmhärtiga hjärtesorger och väldigt icke-intrigfyllda maktspel? Det har jag undrat hela säsongen. 

Det som tagit störst plats under säsongen har varit Mary's desperata försök att läka sig själv. Vad som hände henne när slottet blev övertaget visar sig ha påverkat henne enormt mycket, och det kan ingen bortförklara. Hennes smärta var äkta och jag kan inte ens föreställa mig hur jobbigt det hade varit att genomgå något liknande. Jag har alltid sett Mary som en av de starkaste kvinnliga karaktärer jag sett på tv, men det påståendet kan jag inte längre stå fast vid. Hon har under större delen av säsongen visat sig svagare än någonsin - beroende av vissa medmänniskor samtidigt som hon inte tål att vistas i samma rum som andra. Men varför? Detta var en god ursäkt i början av säsongen, men efter ett tag blev det nästan konstigt. Det fanns inte längre någon rimlig förklaring till hennes beteende - om det fanns det så kunde inte jag hitta den i alla fall. Jag kan absolut förstå hennes smärta - jag kan till och med förstå varför hon såg tröst i en annan mans armar. Varför hon till en början såg Francis som ansvarig för vad som hänt henne. Men det jag inte riktigt kan förstå, är varför hon inte bara erkände detta. Att det faktiskt i slutändan inte var något mer än tröst. Ett sätt för henne själv att läka. Jag kan förstå hennes beroende av Condés tröst, men att kunna såra någon hon sägs älska, så oerhört mycket som hon har sårat Francis - och inte ens försöka dölja det eller visa någon form av ånger förrän hon själv blivit förrådd av Condé, det kan jag bara varken förstå eller acceptera. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiBlIblvZnNAhWHCywKHUvqAboQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.farfarawaysite.com%2Fsection%2Freign%2Fgallery2%2Fgallery3%2Fgallery.htm&psig=AFQjCNFHilCuBTApFXZowJ07CIHwqDyhqA&ust=1465511467545608

När slutet av säsongen började närma sig, kom jag till slutsatsen att den enda rimliga förklaringen måste vara att Mary helt enkelt inte längre älskar Francis. Hon har helt enkelt tappat de starka känslor hon en gång hade för honom, och istället hittat en ny själsfrände. Sånt händer, det är livet. Få människor älskar varandra livet ut - det är bara i sagor sånt händer. Men så kom jag till slutet av säsongen och helt plötsligt har Mary ändrat sig igen. Nej, nu är det istället Francis hon älskar mest - trots att hon sårat honom om och om igen på de mest uppenbara sätt. Hon var dessutom villig att sticka en kniv i mannen hon hävdade "älska" så mycket att hon var villig att offra allt för honom, inklusive sitt eget liv. Är det bara jag som finner detta oförklarligt och rent av konstigt? Missförstå mig inte - jag jublade i sista avsnittet när Mary och Francis slutligen fann varandra igen. Men det faktum att jag inte riktigt förstår varför, gör mig bara frustrerad. Vad var det ens för mening med allt som hänt under säsongen? Just nu är det enda svar jag har, att fördriva tiden. Producera ytterligare en säsong för att tjäna ytterligare pengar.

Jag tänker inte uttala mig om säsongen mer än att den gjort mig besviken på flera olika sätt. Jag har dock förtroende för att detta bara kan ha varit ett mindre bakslag, och att manusförfattarna lyckas hitta tillbaka till seriens forna glans och återfå alla de aspekter som året innan gjorde Reign till en av mina favoriter. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj4u6KlvpnNAhWBrCwKHWhYAmAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.fanpop.com%2Fclubs%2Freign-tv-show%2Fimages%2F37700026%2Ftitle%2Freign-three-queens-2x06-promotional-picture-photo&bvm=bv.124088155,d.bGg&psig=AFQjCNH3a8EB92U66iCYXsWYYbgErkq3kw&ust=1465511583045908

2 kommentarer:

  1. Säsong 2 var lite meh, hade dock perioder av glans. Säsong 3 är detsamma, antagligen därför jag ligger så mycket efter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen synd då jag storgillade första säsongen. Är också lite tveksam på hur de tänker fortsätta efter -du-vet-vad- händer. Det gör ju också att man tappar suget på att fortsätta titta.

      Radera