tisdag 28 juni 2016

Jersey Girl (2004)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiV0LWO_8rNAhUJ1SwKHRdVCE4QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fmovies.film-cine.com%2Fjersey-girl-m4844&psig=AFQjCNFFQ1d2AV4OL3sEFGfbF5u9gPMhAA&ust=1467212629679858

Jersey Girl är en romantisk drama/komedi film från 2004, skriven och regisserad av Kevin Smith vars filmbolag även producerat filmen. 

Filmen följer den nyblivna pappan Ollie Trinkie som förlorar sin fru på samma dag han får en dotter. Filmen följer honom då han hanterar den plötsliga tragedin samtidigt som han ensam måste klara av att ta hand om ett barn medan hans karriär som musikagent även tar upp mycket av hans tid. Men när han en dag träffar en charmig ung videoförsäljare är han inte säker på om han är redo att gå vidare. I rollerna ser vi bl.a. Ben Affleck, Liv Tyler, Jennifer Lopez, George Carlin och Raquel Castro.

Jersey Girl kändes som en bra film att sätta på igår kväll när Springsteen var i Göteborg och spelade, då behövde man inte känna sig lika deprimerad av att inte befinna sig på Ullevi. Filmen är nämligen döpt efter en av hans bästa låtar och en del av soundtrackmusiken består av hans musik. Det är inte första gången jag ser Jersey Girl, jag har sett den en gång förut men det var ett antal år sedan vilket gjorde att jag kände det var dags att se den igen. Jag mindes inte jätte mycket av filmen, mer än att jag tyckte den var okej men inte mycket mer än så. Det var dock längesen och jag var inte jättegammal då, vilket har fått mig att inse att jag uppskattar filmen mycket mer idag än jag gjorde då - dels eftersom filmen faktiskt innehåller en hel del "vuxen-humor". 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjH8o6e_8rNAhVJkywKHZrtBeoQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Ftorrents.st%2Fjersey-girl-2004-brrip-xvid-ac3-bmb-torrent&psig=AFQjCNFWqxvt65mKKGLSy1W34nn1B94UPw&ust=1467212662596519

Filmen tar upp både tragedi och familjeband samtidigt som vi får ta del av en man vars drömmar krossats samtidigt som en annan dröm gått i uppfyllelse. Hur han hanterar det känns realistiskt, och det är en av anledningarna till varför jag gillar denna film. Jag har alltid varit en sucker för fina pappa-dotter förhållanden på film, varför vet jag inte men ett sådant förhållande kan verkligen bli bra om det görs rätt. Det är största anledningen till varför jag står ut med den generellt ganska kassa komediserien Baby Daddy, och det är även främsta anledningen till varför jag älskar Castle. Även fina mamma-son förhållanden kan bli väldigt speciella på film. 

Mer än att den tar upp temat tragedi så är Jersey Girl egentligen en ganska typisk romantisk komedi, varken bättre eller sämre än de flesta andra inom genren. Jag tror att det krävs att man har en viss humor för att tycka filmen är rolig, eller rättare sagt så krävs det att man tål en viss humor. Jag tror att just humorn är anledningen till varför jag aldrig fastnade riktigt för filmen när jag var liten. Den passar helt enkelt den äldre tonåringen samt vuxna då varken tragedi eller vuxenhumor är särskilt förståeligt för barn. Jag bör nog dock klargöra att när jag säger vuxenhumor, så menar jag inte rå humor på något sätt. Det är helt okej för ett barn att se filmen, men de ska gärna förstå humorn också för att tycka det är roligt. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjRqLn9_srNAhVBCSwKHS7wCWYQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.movpins.com%2FdHQwMzAwMDUx%2Fjersey-girl-(2004)%2Fstill-11640064&psig=AFQjCNEpO9z6nswuj5PiyLFzC8KXDVq-kg&ust=1467212594133390

Givetvis älskade jag filmmusiken till Jersey Girl eftersom jag är ett stort Bruce Springsteen-fan, men för att ha en objektiv syn på filmen så får jag ändå tillägga att i princip all musik filmskaparna använt sig av, är gammal musik som redan är känd. Dock är i princip alla romantiska komedier likadana - det finns inte många filmer av denna genre där en kompositör gjort all musik just för filmens skull. 

Jersey Girl är en mysig romantisk dramedy med ett fint tema som berättas på ett underhållande sätt. Den är egentligen inte särskilt speciell, men mysig för en kväll då man bara är sugen på en trevlig film med härliga skådespelare. Roligt att en del andra Hollywood-skådespelare gästade i några scener, tänker dock inte spoila vilka - det får bli en överraskning.

BETYG: 7/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiWw6Ci_8rNAhUEFSwKHQpsCBAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.movpins.com%2FdHQwMzAwMDUx%2Fjersey-girl-(2004)%2Fstill-2023337984&psig=AFQjCNHQvKsntIPRxnTVQBnF_5dCy-piGQ&ust=1467212671291113

2 kommentarer:

  1. Åh minns att vi hyrde den under en tjejkväll när jag var yngre. Nu blev jag alldeles nostalgisk :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en charmig film som passar perfekt att se med vänner :)

      Radera