lördag 11 juni 2016

Flashdance (1983)

Denna recension presenteras av Emelie från bloggen GothamAlley som gett mig och tre andra bloggare i uppdrag att recensera varandras favoritfilmer. Filmen Flashdance är en stor favorit till Karin på bloggen KarinsUniversum och därför har jag valt att recensera just denna film. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiLwdew-qDNAhXFlSwKHYX4D4IQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fsearch.jsonline.com%2FImageSearch.aspx%3Fk%3Ddream%2520new&psig=AFQjCNHCgbUUSStx3BWWM4OldV0FVdEBgQ&ust=1465768249640264

Flashdance är en romantisk dramafilm från 1983, regisserad av Adrian Lyne (Unfaithful, 2002). Filmen vann en Oscar för bästa musik (för låten Flashdance... What a feeling) och har även fått ytterligare tre nomineringar, däribland för ytterligare en av filmens originallåtar, nämligen Maniac

Flashdance är vad många ofta kallar en "dansfilm". Filmen följer den 18-åriga Alex, en ung dansare med höga drömmar, men som inte har de förmåner som många rikare dansare har. Medan hon brottas med att våga satsa allt för att komma in på en balett-skola, har hon även två olika jobb som tar upp hennes tid. Men när en stilig man träder in i hennes liv får hon större hopp om att drömmar faktiskt kan uppnås. I rollerna ser vi bl.a. Jennifer Beals, Michael Nouri, Lilia Skala, Sunny Johnson och Kyle T. Heffner. 

Eftersom Flashdance är en typisk 80-tals klassiker, så är det givetvis även en film som länge suttit högt upp på min "vill-se"-lista. Därför har man även byggt upp en del förväntningar, samtidigt som jag alltid är ganska skeptisk till just dansfilmer eftersom de har en tendens att efteråt få mig att uttrycka meningen "var det allt?". Vissa filmer undrar man nästan varför de blivit så populära. Även om vissa delar av Flashdance gav mig samma känsla så fanns det andra delar jag älskade.

Det märks tydligt att filmen gjordes på 80-talet, dels i skådespeleriet som är ganska halvdant, dels i den ständiga förutsägbarheten och dels i det ganska tråkiga och ordinära manuset. Mycket kunde jag förutspå långt innan det hände, vilket tyvärr gjorde upplevelsen lite tråkigare, och dessutom är manuset inte särskilt speciellt utan snarare tvärtom - väldigt mediokert. Men! När det gäller de delar som filmen uttrycker mest, uttrycker de även bäst. Det vill säga musik och dans. Dansscenerna var utan tvekan de bästa delarna av filmen och det var även det som höll kvar intresset. Har man inget intresse alls av dans så kan nog därför filmen bli ganska långtråkig, men även om jag själv inte dansar så tycker jag det är roligt att få ta del av både dansen och musiken. Tillsammans blir dessa två delar en upplevelse i sig, och det är nästan helt otroligt hur vissa människor kan böja och vända på sina kroppar hur som helst. För det kan nämligen inte min kropp. 

Sammanfattningsvis så är filmen inte särskilt speciell, och manuset är dessvärre ganska tråkigt att följa. Men det som räddar hela filmen är all dans, all musik. Eftersom man inte kan låta bli att sjunga med i låtar som man hört sedan barnsben, så blir det en rolig film att titta på. Jag är bara glad att den inte var längre än 95 minuter, annars hade jag nog hunnit tröttna. 

Betyg: 6/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiPxp-K-6DNAhVIiywKHRYfDRMQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Ftoutlecine.challenges.fr%2Ffilm%2F0034%2F00345478-photos-flashdance.html&bvm=bv.124272578,d.bGg&psig=AFQjCNEfsMz2nKL8PGr814gPgABrnN2YiA&ust=1465768433454931

6 kommentarer:

 1. Åh! Det är roligt när folk har olika åsikter om filmer. Tack för att du var med Elsa, kul att läsa alla recensioner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man har ju så olika smak. Själv har jag en väldigt speciell filmsmak och jag vet tyvärr att det är många som inte alls håller med mig när det gäller t.ex. mina älskade Burton-favoriter. Men men, smaken är som baken och det är det som gör människor intressanta :)

   Det var väldigt roligt att vara med, ser fram emot att göra något liknande igen i framtiden!

   Radera
 2. Kan nog hålla med om att det finns lite brister i den, men som ett stort dans-fan är detta guld för mig. Alltid älskat filmen sen jag var mycket liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag hade gillat den bättre om jag växt upp med den, så är det alltid med gamla klassiker :)

   Radera
 3. Åh, den verkar bra den filmen :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danserna är fantastiska så absolut en film värd att se om man gillar bra musik & vackra danser :)

   Radera